Χειμώνας, χιόνι και πρόσφυγες

syrian refugees in lebanonΗ οικονομική δεν είναι η μόνη τεχνητή και ανθρωπογενής κρίση στην οποία υποβάλλονται οι λαοί παγκοσμίως.
Η κλιματική κρίση που έχουν προκαλέσει οι ίδιοι κύκλοι συμφερόντων με αυτούς που προκαλούν τις οικονομικές, πλήττει αδιακρίτως εύπορους και φτωχούς.

Πολιτικές, θρησκευτικές, εδαφικές, στρατιωτικές, ιδεολογικές, οικονομικές αιτίες, προκαλούν κρίσεις που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους ασθενέστερους.
Και ασθενέστεροι είναι εκείνοι από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί τα κατ’ όνομα μόνον αναφαίρετα δικαιώματα, δηλαδή όσα συνιστούν την αξιοπρεπή διαβίωση.
Τροφή, στέγη, ασφάλεια, παιδεία, περίθαλψη…

Στην Ελλάδα (με τις εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα), «είμαστε νέοι» στις δοκιμασίες και στις δυστυχίες. Ακόμα κι όταν θεωρούσαμε εαυτούς «άρχοντες», η γη φλεγόταν και οι άνθρωποι πέθαιναν από ανθρωπογενείς κρίσεις και δυστυχίες.

syrians in snowΣτην κατηγορία των απάνθρωπων καταστάσεων εντάσσεται και η προσφυγιά.
Τις μέρες αυτές που στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες έπεσαν περίπου όσο κάθε χειμώνα με την διαφορά οτι φέτος και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δυσκολότερη η θέρμανση λόγω κρίσης και εξαθλίωσης, χιόνισε ακόμα και σε περιοχές όπου δεν έχουν δει χιόνι, στην Μέση Ανατολή.

Μισό μέτρο χιόνι στην Ιερουσαλήμ, στο Λίβανο, στην Γάζα, στην Τουρκία. Τα αυτοκίνητα, λέει, δεν μπορούσαν να κινηθούν κι αυτό προβάλλεται ως πρόβλημα στην εγκεφαλο-χαυνωτική τηλεόραση.

Μάταια θα περιμένει ο τηλεθεατής να μάθει τι συμβαίνει στους πρόσφυγες και στους κατοίκους των κατεχομένων, στους ανθρώπους δηλαδή που όχι μόνο δεν έχουν σπίτια αλλά δεν έχουν ούτε χώρα επειδή είναι πρόσφυγες, επειδή είναι διωγμένοι, επειδή είναι φυλακισμένοι σε κατεχόμενα από γενοκτόνους ψυχασθενείς, εδάφη.

syrian-refugee-camp-in-jordanΑν το χιόνι και η βροχή μπορούν να μετατρέψουν σε κόλαση την ζωή των ανθρώπων σε πόλεις και χωριά λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένα, ας αναρωτηθούμε τι συμβαίνει σε έναν καταυλισμό προσφύγων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μόνο στους καταυλισμούς του Λιβάνου διαβιώνουν περίπου 840.000 άνθρωποι, πρόσφυγες από την Συρία. Όχι μόνο τώρα, όχι μόνο χθες και σήμερα που χιόνισε και έβρεξε και η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν ακόμα και σε αυτές τις θερμές περιοχές. Στους καταυλισμούς αυτούς και στους άλλους στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στην Ιορδανία, στην Τουρκία, οι άνθρωποι δεν περίμεναν τα ακραία καιρικά φαινόμενα για να είναι δυστυχισμένοι.
«Απλώς» είναι, μαζί με περίπου 7 δισεκατομμύρια ακόμα ανθρώπους, θύματα της παράνοιας που ονομάζεται κυριαρχία.
Ενέργεια και πλουτισμός από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων που εκφυλίζουν το περιβάλλον και προκαλούν ανθρώπινα θύματα.
Θρησκευτικός και ιδεολογικός φανατισμός που επιδιώκει να επιβληθεί και να κυριαρχήσει με τα άφθονα όπλα που προμηθεύουν τα «πρόθυμα κοράκια» που θα εκμεταλλευτούν τις κατεστραμμένες χώρες.

Μόνο ελάχιστα δείγματα αιτίων και αποτελεσμάτων.

Αν η πικρή πείρα που αποκτήσαμε πρόσφατα στην Ελλάδα βοηθάει, ας σκεφτούμε οτι τα εκατομμύρια που αναφέρουν οι στατιστικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λίγα, ούτε πολλά γιατί δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι.

syrian kid among refugee tentsΚάθε ένας άνθρωπος είναι το σημαντικότερο, το πλέον σεβαστό ον και το πολυτιμότερο άτομο για τους αγαπημένους του.
Ποιά μητέρα σε ποιά χώρα πονάει λιγότερο για το χαμό του παιδιού της;
Ποιό παιδί σε ποιά περιοχή της γης έχει λιγότερα δικαιώματα στην χαρά, στην ξενοιασιά και στην ασφάλεια;
Ποιός πατέρας, σε ποιό γεωγραφικό μήκος και πλάτος προσπαθεί λιγότερο για την ασφάλεια της οικογένειάς του;

Να μην επιτρέψουμε στην αποκτήνωση να αλώσει τα σπίτια μας.
Το χιόνι που δυσκολεύει τις συγκοινωνίες και η βροχή που πλημμυρίζει τους δρόμους των πόλεων, παγώνουν, λασπώνουν και παρασέρνουν το χώμα κάτω από τις σκηνές των καταυλισμών των προσφύγων όπου γης.

Να το θυμόμαστε. Οι άνθρωποι δεν μικραίνουν σε αξία όταν μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ μας. Ότι σκεφτόμαστε και ότι θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε, ισχύει εξίσου για τον άνθρωπο που παγώνει σε ένα σκαλί κτηρίου της Αθήνας ή κάτω από μια τέντα στον Λίβανο.

Δείτε επίσης: http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php
                         http://www.unicef.org/emergencies/syria/files/Syria_2yr_Report.pdf
                         http://www.unhcr.org/emergency/5051e8cd6-528f9b16c.html

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Χειμώνας, χιόνι και πρόσφυγες

  1. Pingback: Χειμώνας, χιόνι και πρόσφυγες | ΕΠΙΓΟΝΟΣ

Comments are closed.