Προϋπολογισμός των ΗΠΑ

Τελικά τα βρήκαν…
Επαναλειτούργησε το δημόσιο ύστερα από δύο βδομάδες υποχρεωτικής αργίας

government-shutdown_full_600
Αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, την «ύστατη ώρα» πριν την εξάντληση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τον Προϋπολογισμό 2014, όπως τον είχαν εγκρίνει νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, μετά από διαπραγματεύσεις που κορυφώθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο που εγκρίθηκε αφορά στη χρηματοδότηση των κυβερνητικών δαπανών μέχρι 15 Ιανουαρίου και στην αύξηση του ορίου δανεισμού των 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι 7 Φεβρουαρίου.
Για τις νέες συμφωνίες που θα απαιτηθούν, ο πρόεδρος δήλωσε το ίδιο βράδυ: «Ευελπιστούμε να μην γίνουν την 11η ώρα την επόμενη φορά. Χρειάζεται να απαλλαγούμε από τη συνήθεια των κρίσεων διακυβέρνησης».


Έληξε η ομηρία


Την επομένη, με επιστολή του, ο Ομπάμα καλωσόρισε στις εργασίες τους τους εκατοντάδες χιλιάδες κυβερνητικούς υπαλλήλους, που βρίσκονταν σε υποχρεωτική αργία επί δύο εβδομάδες και τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους. Ως επόμενες προτεραιότητες έθεσε τον προϋπολογισμό, τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση και τη γεωργική νομοθεσία.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από διαβουλεύσεις των δύο κομμάτων στην Γερουσία -όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί- τα οποία παρουσίασαν κοινό σχέδιο και εμμέσως υποχρέωσαν σε συμβιβασμό μέρος των ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ψήφισαν τελικά τον προϋπολογισμό.
Αμετανόητοι παρέμειναν οι υποστηριζόμενοι από το υπερ-συντηρητικό κίνημα Tea Party, το οποίο έχει κύριο αίτημά του τη μείωση της φορολόγησης, προκρίνοντας ως μέτρο τη μείωση των κοινωνικών παροχών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συχνά εκφράζοντας ρατσιστικές απόψεις.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «λύτρα» τις απαιτήσεις των ρεπουμπλικανών σε μια κατάσταση που αρκετοί σχολιαστές παρομοίασαν με «ομηρία του έθνους».
Οι Ρεπουμπλικανοί -που κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία ψηφίζει πριν τη Γερουσία- χρησιμοποίησαν τις κυβερνητικές δαπάνες και την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης ως μέσο πίεσης προκειμένου να πετύχουν τη μείωση των κονδυλίων για κοινωνικές παροχές, με κύριο στόχο τους την Πράξη Προσιτής Περίθαλψης, το γνωστό ως Obamacare.


Περί ανασφάλιστων ο λόγος

English: President Barack Obama's signature on...
English: President Barack Obama’s signature on the health insurance reform bill at the White House, March 23, 2010. The President signed the bill with 22 different pens. (Photo credit: Wikipedia)

Ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο 2010, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και στη μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων, του κόστους των υπηρεσιών και των κρατικών ιατροφαρμακευτικών δαπανών. Η εκστρατεία του ρεπουμπλικανικού κόμματος επικεντρώνεται στην επιβάρυνση των φορολογουμένων εξαιτίας των παροχών και επικρίνει με λαϊκιστικές μεθόδους τις δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του. Επιπλέον, υποστηρίζει τροποποιήσεις που αφορούν αυστηρότερα μέτρα για την εξακρίβωση των εισοδημάτων όσων αιτούνται επιδοτήσεις ασφάλισης υγείας, όρος ο οποίος συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία και θεωρείται η μόνη υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης στο κατά τα λοιπά «άθικτο» Obamacare.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολογίζει ότι η Πράξη θα καλύψει περίπου 14 εκατομμύρια ανασφάλιστους το 2014 και 25 εκατ. μέχρι το τέλος της δεκαετίας αν και εξακολουθεί να αφήνει περίπου 30 εκατ. ανθρώπους ανασφάλιστους. Η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών τάσσονται υπέρ του Obamacare και εναντίον της στάσης των Ρεπουμπλικανών που οδήγησε στο κλείσιμο των υπηρεσιών.
Το «θρίλερ» διαδραματίστηκε σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου, αρχή του οικονομικού έτους των ΗΠΑ, όταν μέρος των κυβερνητικών υπηρεσιών έκλεισαν για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια και η συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου έγινε επιτακτική.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι τα ταμειακά αποθέματα ύψους 30 δισ. δολαρίων θα εξαντλούνταν στις 17 Οκτωβρίου, τα έσοδα από φόρους (6 δισ. ημερησίως) δεν θα επαρκούσαν για την κάλυψη των εξωτερικών και εσωτερικών υποχρεώσεων και η χώρα θα βρισκόταν σε καθεστώς «αθέτησης πληρωμών».
Οι ΗΠΑ είχαν ουσιαστικά εξαντλήσει το δανειοληπτικό όριό τους από τον περασμένο Μάιο, οπότε το υπουργείο Οικονομικών επιστράτευσε λογιστικές «αλχημείες» -γνωστά ως «έκτακτα μέτρα»- προκειμένου να εξασφαλίσει λογιστικά αποθέματα.


Με το βλέμμα στις ΗΠΑ

government-shutdown-gop-demands
Οι ανά τον κόσμο «ενδιαφερόμενοι» (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, οι δύο μεγάλοι δανειστές Κίνα και Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οίκοι αξιολόγησης, χρηματιστήρια, αγορές) ανέμεναν εναγωνίως τη συμφωνία.
Η συμφωνία της Τετάρτης εγκρίνει την αναδρομική πληρωμή μισθών των υπαλλήλων που ήταν σε αργία και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και ψηφοφορίες πριν την 7η Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, το δανειοληπτικό όριο θα αυξηθεί αυτόματα ώστε να αποτραπεί η χρησιμοποίησή του ως μέσου πολιτικών πιέσεων. Επιπλέον, δεν τέθηκαν περιορισμοί στη χρήση «έκτακτων μέτρων» από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα συσταθεί διακομματική επιτροπή με αντικείμενο τη μείωση του χρέους.
Ο υποστηριζόμενος από το Tea Party, γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, τη χαρακτήρισε «άθλια συμφωνία» και επέκρινε τα μέλη του κόμματός του ότι υπαναχώρησαν εύκολα από την προσπάθειά τους να υπονομεύσουν το Obamacare. Προοδευτικοί παρατηρητές και ΜΜΕ, είχαν επικρίνει νωρίτερα τη μάλλον μετριοπαθή στάση των Δημοκρατικών, η οποία άφησε περιθώρια στον εκβιασμό των Ρεπουμπλικανών.
Σε  άρθρο του, ο αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και νομικός Γουίλιαμ Μπόρντμαν, αποκαλύπτει οτι οι ρεπουμπλικανοί προκειμένου να αποφύγουν «διαρροές», είχαν ψηφίσει την 30 Σεπτεμβρίου κανονισμό (που αναθεώρησαν στις 12 Οκτωβρίου), με τον οποίο εξουσιοδοτούσαν για τις διαπραγματεύσεις και την ψηφοφορία στην Βουλή τον επικεφαλής Έρικ Κάντορ, παραιτούμενοι από τα δικαιώματά τους και ουσιαστικά παρακωλύοντας τις διαπραγματεύσεις.

 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η εποχή” Κυριακή 20.10.2013

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.