Λαμπεντούζα

Lampedusa_island   Η Ιταλία θρηνεί και είναι φυσικό, όσο και προς τιμήν της που θρηνεί.
   Η Ιταλία θρηνεί επειδή 361 άνθρωποι (111 πτώματα έχουν βρεθεί και 250 αγνοούνται), χάθηκαν λίγες ώρες πριν αγγίξουν την άκρη του ονείρου τους: Την είσοδο σε μια χώρα στην οποία ό,τι κι αν θα αντιμετώπιζαν στην συνέχεια, θα ήταν προτιμότερο από την κατάσταση στην δική τους πατρίδα. 
   Η Ιταλία δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των «παραδείσων» για τους μετανάστες. 
Η Ιταλία έχει το μερίδιό της σε ρατσιστικές συμπεριφορές, κάποιες που δημοσιοποιούνται και -λογικά βέβαιο-, κάποιες που μένουν στο σκοτάδι που τις γεννά και τις θρέφει.

Οι άνθρωποι (μετανάστες, πρόσφυγες ή όπως αλλιώς τους ονομάζει η κατηγοριοποίηση της πολιτικής), επιλέγουν υπό συνθήκας να εγκαταλείψουν μια φτωχή ή θανάσιμα επικίνδυνη ή αφιλόξενη -ή όλα τα πιο πάνω κι άλλα που δεν βάζει ο «δυτικός» μας νους- πατρίδα, για να αναζητήσουν μια γη όπου θα έχει λόγο χρήσης η λέξη «ασφάλεια».
Τί είναι χειρότερο στον τόπο που εγκαταλείπουν;
Τί ξεπερνάει την βαρβαρότητα του «πολιτισμού» μας και από το οποίο πρέπει να διαφύγουν τα εκατομμύρια των μεταναστών;
Γιατί ένας, οποιοσδήποτε άνθρωπος, πόσω μάλλον χιλιάδες ή εκατομμύρια, δίνει ότι υλικό έχει και δεν έχει για να εγκαταλείψει την χώρα του;
Γνωρίζει βέβαια τα μαρτύρια που τον περιμένουν όπου κι αν καταλήξει ή αποβιβαστεί.
Γνωρίζει οτι είναι πιθανό να χάσει ότι πραγματικά έχει και δεν έχει: την ζωή του.
Κι όμως, επιλέγει να βρεθεί αντιμέτωπος με τις αισχρότερες πλευρές της ανθρώπινης φύσης που είναι ο ρατσισμός, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η βία, ο μισανθρωπισμός.
Γιατί; Για να ξεφύγει από τις αισχρότερες εκδηλώσεις της ανθρώπινης διαστροφής που είναι ο πόλεμος, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια.
Γιατί όμως είναι «φυσιολογικό» να ζουν δεκάδες άνθρωποι σε άθλια καταλύματα, που για τους ίδιους είναι τα σπίτια στα οποία επιστρέφουν κάθε βράδυ, στις χώρες που αποβιβάζονται -όταν επιβιώνουν;
Γιατί είναι «συνηθισμένο» να εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε φρικτές συνθήκες που (οι «αθώοι», στους οποίους βάζω κι εμένα) είχαμε γνωρίσει μόνο από την Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά, μέχρι που ενηλικιωθήκαμε και/ή ξεστραβωθήκαμε;
   Πιθανόν να ελπίζει (όπως το θέλει η ανθρώπινη φύση) και βέβαια να εύχεται πως τα χειρότερα δεν θα συμβούν στον ίδιο ή πως εντέλει με όσο κόπο ή πόνο ή θυσίες απαιτηθούν, θα καταφέρει να αποβιβαστεί και στην συνέχεια να πραγματοποιήσει ό,τι θεωρεί σημαντικότερο και πολυτιμότερο: Να επιβιώσει. 
Όχι, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό.
Όμως, ο χασάπης που παίρνει τις τύχες ανθρώπων στα χέρια του και πουλάει το «όνειρο» της φυγής από τον θάνατο έναντι αδρής αμοιβής και στην συνέχεια τους οδηγεί στον θάνατο, σε τι ακριβώς διαφέρει από εκείνους που θα συναντήσει ο μετανάστης στην Αθήνα (ίσως και στην Ρώμη, δεν ξέρω) και θα τον χτυπήσουν, θα τον κλωτσήσουν, θα τον τραυματίσουν, θα τον σκοτώσουν; 
   Αν πρέπει -ή αν εγώ έχω ανάγκη- να ορίσω το τίμημα του να είσαι σκεπτόμενος, είναι η απογοήτευση (ο πόνος) όταν διαλύονται τα όρια μεταξύ καλού και κακού, σωστού και λάθους, δικαίου και αδίκου, ηθικού και ανήθικου.
Δεν θα πάρω!
   Η Ελλάδα κάνει λάθος που δεν θρηνεί εδώ και πολύ καιρό όπως η Ιταλία.
Το μέρος που έχω το δικαίωμα -χωρίς να πιστεύω οτι αυτό να με καθιστά προνομιούχα στο ελάχιστο- να ονομάσω πατρίδα μου, πρέπει και να θρηνήσει και να κοιτάξει τα μούτρα της στον καθρέφτη και να ντραπεί.
Κι αν έχει λίγο από το φιλότιμο που της αποδίδουν κάποιοι -γιατί;-, να φτύσει τα μούτρα της, όπως επιτρέπει να κάνουν τα ψυχικά και πνευματικά εκφυλισμένα τέκνα της στα μούτρα αλλωνών.
Κι ο Πάπας, γιατί είπε «ντροπή» μόνο για τα θύματα της Λαμπεντούζα;
Και γιατί δεν βγήκε ούτε ένας, έστω μικρότερου βεληνεκούς παπάς να πει ντροπή για την Ελλάδα;
Έχουν χωρίσει και την ηθική σε οικόπεδα;

Οι 361 ψυχές  ενδέχεται να είναι αναπαυμένες τώρα που, όπως μας μαθαίνουν, έχουν πανοραμική άποψη.
Δυστυχώς, δεν μπορούν να είναι εξίσου αναπαυμένες και οι ψυχές που χάθηκαν στην Αμφιάλη, στα Πετράλωνα, στη Μεταμόρφωση, στις «ελληνικές Λαμπεντούζες» και πόσες άλλες για τις οποίες δεν μάθαμε ποτέ.
   Ότι κι αν συμβαίνει πάντως μετά θάνατον, φοβάμαι πως ακόμα και οι νεκροί βλέπουν και αντιλαμβάνονται περισσότερα από τους περισσότερους Έλληνες.

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Δες το κι έτσι..!, Επικαιρότητα and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Λαμπεντούζα

Comments are closed.