Χημικά οπλοστάσια ανά τον κόσμο

chemical-weaponsΤα αποθέματα χημικών καλά κρατούν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το πόρισμα της Αποστολής για τη Διερεύνηση Καταγγελιών περί Χρήσης Χημικών Όπλων στη Συρία. Στην ομάδα, που είχε συσταθεί με εντολή του και ερευνούσε από τον περασμένο Μάρτιο, συμμετείχαν ειδικοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Ο Γ.Γ. δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η ομάδα, «υπάρχουν σαφή και πειστικά στοιχεία οτι ρουκέτες εδάφους-εδάφους που περιείχαν τον νευροτοξικό παράγοντα Σάριν χρησιμοποιήθηκαν στις περιοχές Έιν Τάρμα, Μοανταμίγια, Ζαμάλκα και Γκούτα της Δαμασκού», γεγονός που χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου». Τόνισε ότι καθήκον της ομάδας ήταν να καθορίσει εάν και σε ποιά έκταση χρησιμοποιήθηκαν χημικά και όχι ποιός τα χρησιμοποίησε, αφήνοντας ΗΠΑ, συμμάχους, Ρωσία και διεθνή ΜΜΕ, να ενοχοποιούν -με ή χωρίς στοιχεία- Άσαντ ή αντάρτες.
Η Συρία, μέλος της Συνθήκης της Γενεύης, αναμένεται να προσχωρήσει στις 14 Οκτωβρίου στη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, την οποία δεν έχουν υπογράψει ή επικυρώσει (άρα δεν είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιήσουν ούτε να καταστρέψουν τα αποθέματα που πιθανόν κατέχουν), έξι χώρες-μέλη του ΟΗΕ: Ανγκόλα, Βιρμανία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα και Νότιο Σουδάν.

Η Συνθήκη, της οποίας διαχειριστής είναι ο διακυβερνητικός OPCW, τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 1997 ως συνέχεια της Συνθήκης της Γενεύης του 1925. Απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση χημικών όσο και την προμήθεια ή την παροχή υποστήριξης για τη χρήση τους προς οποιονδήποτε. Προβλέπει, επίσης, την καταστροφή αποθεμάτων και  συσκευασιών με καύση ή ουδετεροποίηση και κλείσιμο των εγκαταστάσεων παραγωγής από τις χώρες-μέλη. Σύμφωνα με την έκθεση του OPCW τον περασμένο Απρίλιο, 79,9% των χημικών έχουν καταστραφεί, ενώ η Λιβύη (μέλος από το 2004), η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει την προθεσμία (29.4.2012) για την καταστροφή των αποθεμάτων τους.

Θανατηφόρα αέρια

Η Συνθήκη αφορά στα χημικά (και όχι βιολογικά, πυρηνικά και ραδιενεργά όπλα μαζικής καταστροφής) και κατηγοριοποιεί τις τοξικές ενώσεις και συστατικά με κριτήριο τον κίνδυνο από τις θανατηφόρες ή παραλυτικές ιδιότητές τους και τον βαθμό ακίνδυνης χρήσης τους για ειρηνικούς σκοπούς. Ο OPCW τα διαχωρίζει, βάσει της επίδρασής τους, σε αναπνευστικό, δέρμα, αίμα ή νευρικό σύστημα και ανάλογα με τον βαθμό ανθεκτικότητας και χρόνου δράσης τους. Πριν την υπογραφή της Συνθήκης έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, στο Βιετνάμ από τις ΗΠΑ και στην Υεμένη από την Αίγυπτο.
Το Σάριν είναι νευροτοξική ένωση. Η εισπνοή της προκαλεί θάνατο λόγω παράλυσης των πνευμονικών μυών ή δημιουργεί μόνιμες νευρικές βλάβες. Υιοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ ως χημικό όπλο στις αρχές 1950 και κατασκευαζόταν από ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Θεωρητικά, η παραγωγή του στις ΗΠΑ σταμάτησε το 1956, αλλά η επεξεργασία του συνεχίστηκε μέχρι το 1970. Η Συνθήκη επέβαλε οριστική καταστροφή των αποθεμάτων μέχρι το 2007.
Το Ταμπούν ή GA είναι επίσης νευροτοξικό που, ανάλογα με τον βαθμό εισπνοής ή απορρόφησης από το δέρμα, προκαλεί νευρικότητα, βραδυκαρδία, απώλεια συνείδησης, άπνοια και φλύκταινες στους πνεύμονες.
Η θειούχος και η αζωτούχος μουστάρδα είναι ενώσεις με χαρακτηριστική οσμή φυτών μουστάρδας. Διαπερνά  δέρμα και ύφασμα και προκαλεί οδυνηρά εγκαύματα στο ανθρώπινο δέρμα και φλύκταινες στο δέρμα και στους πνεύμονες που εμφανίζονται μέχρι 24 ώρες μετά την έκθεση.
VX: Πρόκειται για το ισχυρότερο νευροτοξικό που έχει κατασκευαστεί. Μέσω της εισπνοής ή της επαφής με το δέρμα προκαλεί σπασμούς, ναυτία, έμετο και τέλος θάνατο από ασφυξία λόγω ολικής παράλυσης.


stockpilemap

 

Τα χημικά οπλοστάσια
Οι Ινδία, Γαλλία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία κατέστρεψαν τα αποθέματά τους μετά την προσχώρησή τους στην Συνθήκη. Η Ρωσία έχει καταστρέψει μερικώς το χημικό οπλοστάσιό της, γεγονός για το οποίο έχουν εκφράσει ανησυχίες οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολογίζεται μέχρι το 2015.
Οι ΗΠΑ διέθεταν το 2010 περίπου 5.500 τόνους χημικών. Η Ρωσία έχει επικρίνει το γεγονός οτι εξαιτίας της νομοθεσίας τους δεν επιτρέπουν την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων, όπως ορίζει η Συνθήκη, και ότι δεν έχουν παρουσιάσει πλήρη αναφορά των χημικών που απομάκρυναν από το Ιράκ μεταξύ 2003 και 2008.
Το Ιράκ έκανε χρήση Σάριν και Ταμπούν κατά τον Ιρανο-Ιρακινό πόλεμο, ενώ στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου χρησιμοποίησε κυρίως αέρια μουστάρδας εναντίων Κούρδων και Σιιτών μουσουλμάνων με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες. Προσχώρησε στη Συνθήκη το 2009, αλλά εκκρεμούν οι εκθέσεις για τα αποθέματα και το σχέδιο καταστροφής τους. Σάριν χρησιμοποίησε και η θρησκευτική αίρεση Ομ Σινρίκγιο στην Ιαπωνία, σε επιθέσεις στο Ματσουμότο, Ναγκάνο (1994) με 200 θύματα και στο μετρό του Τόκυο (1995) με 13 θύματα.
Η Ιαπωνία, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει χημικά στο έδαφός της, τεχνικά κατέχει τα όπλα που εγκατέλειψε στην Κίνα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η καταστροφή τους ξεκίνησε το 2010 αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η Κίνα δηλώνει πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της Συνθήκης, ωστόσο οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν το 2003 οτι διαθέτει «προηγμένο ερευνητικό πρόγραμμα για τα χημικά όπλα». Έκθεση του 2010 δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό, ελλείψει επαρκών στοιχείων. Πάντως στο έδαφός της βρίσκεται το χημικό οπλοστάσιο που εγκατέλειψε η Ιαπωνία.
Στο μεταξύ, 15.000 τόνοι επικίνδυνων συστατικών χημικών όπλων που είχαν κατασχέσει από τη Γερμανία και είχαν ποντίσει στην Βαλτική οι συμμαχικές δυνάμεις μετά τον
Β΄ Π.Π., έχουν διαρρεύσει λόγω της διάβρωσης προκαλώντας γενετικές αλλοιώσεις σε ψάρια.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η εποχή”
Κυριακή 22.9.2013

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.