Μία διαρκής «περίοδος πείνας»

investmentΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Την ίδια περίοδο που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε κάποιες χώρες δαπανούν ως και 8.000 δολάρια κατ’ άτομο ετησίως για αγορά τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντική επισιτιστική ανασφάλεια στη Σάχελ (Sahel), την ημιάγονη υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής που εκτείνεται από τη Σενεγάλη ανατολικά, μέχρι το Σουδάν.
Λιμοί και πείνα εξακολουθούν να μαστίζουν εκατομμύρια κατοίκους που παλεύουν με τη φύση και τις πολιτικο-οικονομικές σκοπιμότητες στην μαύρη ήπειρο. Ακραία καιρικά φαινόμενα, την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, προκάλεσαν μείωση ή καταστροφή στις σοδειές αραβοσίτου, σταριού, ρυζιού. Η ξηρασία, την οποία διαδέχθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, θα είναι η αιτία ενός ακόμα χειμώνα επισιτιστικής κρίσης ή και πείνας.
Επιπλέον, καταστροφές στις καλλιέργειες των ΗΠΑ το 2013 προκαλούν αύξηση των τιμών, άρα αδυναμία εισαγωγών από τις φτωχές χώρες. Τα νοικοκυριά έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, ενώ αντιμετωπίζουν τις αυξημένες τιμές των τροφίμων μέχρι την επόμενη συγκομιδή.
Στο Μαλάουι, μια μικρή χώρα στην ανατολική Αφρική, περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες τους, ενώ στη Ζιμπάμπουε 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε τροφή κατά την «περίοδο πείνας», μέχρι το Μάρτιο 2014.
«Η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται στη Ζιμπάμπουε και έχουμε βρει πολλούς ανθρώπους που μείωσαν ήδη τα γεύματα κάθε μέρας», δήλωσε ο τοπικός διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Τροφίμων (WFP), Σόρι Κουέιν.
Όπως μεταδίδει το διεθνές δίκτυο πληροφοριών IRIN (του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ – OCHA), προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτροφικές μονάδες. Ακόμα και η οικιακή εκτροφή ζώων γίνεται επισφαλής ελλείψει ζωοτροφών.
Somalia DroughtΣτη Σομαλία, πριν ακόμα ανακάμψουν από τον λοιμό του 2011, περίπου 870.000 άνθρωποι, κυρίως εσωτερικοί πρόσφυγες, θα χρειαστούν άμεση επισιτιστική υποστήριξη, ενώ περισσότερα από 200.000 παιδιά ως 5 ετών αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Περίπου 2,3 εκατομμύρια Σομαλοί αγωνίζονται να καλύψουν τις ανάγκες τους και παραμένουν ευάλωτοι στις «κρίσεις τροφίμων», δηλαδή την αύξηση των τιμών και την μειωμένη συγκομιδή.
Στο μεταξύ, αγγλικές τράπεζες, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με κανονισμούς για το ξέπλυμα χρήματος και την τρομοκρατία, διακόπτουν τη συνεργασία με τοπικές υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, μέσω των οποίων οι μετανάστες ενίσχυαν τις οικογένειές τους.
Ο διευθυντής επιχειρήσεων του OCHA, Τζον Γκινγκ, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, οτι οι ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας είναι «τεράστιες». Παρά τις εκκλήσεις του FAO προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια 113 εκατ. δολαρίων, που θα υποστηρίξει 6 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή, μόνο το 33% των κεφαλαίων έχει συγκεντρωθεί.
Η σπάνιας ομορφιάς αφρικανική γη απαιτεί θυσίες για να καλλιεργηθεί και να αποδώσει, ενώ φυσικές ή ανθρωπογενείς αντιξοότητες συχνά εμποδίζουν τα επιχειρούμενα βήματα προόδου. Στην Αφρική όπου  οι ευαίσθητες ισορροπίες ανατρέπονται ευκολότερα από οπουδήποτε στον κόσμο, μόνη βεβαιότητα παραμένουν οι δυσκολίες της επιβίωσης.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η εποχή”
Κυριακή 22.9.2013

 

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Η σκέψη της μέρας, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.