Πώς να είσαι πάντοτε ο εαυτός σου

«Να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι άλλοι είναι ήδη πιασμένοι.
Όσκαρ Ουάιλντ

be yourselfΟ πραγματικός «εσύ» είναι το πρόσωπο που είσαι όταν δεν κοιτάει κανένας. Όταν όμως μπαίνουν άλλοι άνθρωποι στο κάδρο, τα πράγματα μπορεί να αλλλάξουν. Εσύ μπορεί να αλλάξεις.

1. Βλέπεις ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων.
2. Αναλύεις την προσωπικότητά τους, τις προτιμήσεις και την σχέση τους μαζί σου.
3. Αλλάζεις, βασιζόμενος στον τρόπο που επιθυμείς να σε εκλαμβάνει το πρόσωπο ή η ομάδα.

Αυτός είναι ο τρόπος που ένας μέσος άνδρας γίνεται πρίγκηπας για να κατακτήσει την κοπέλα.
Αυτός είναι ο τρόπος που ένα ντροπαλό σχολιαρόπαιδο με κανένα ενδιαφέρον για τα ναρκωτικά τα αρχίζει ώστε να «ταιριάζει».
Αυτός είναι ο τρόπος που ένας καλαμπουρτζής συμπεριφέρεται σοβαρά ανάμεσα σε σοβαρούς ανθρώπους, ώστε να μην προσβάλει ή να μην νοιώσει αμηχανία.
Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να διατηρούν ξεχωριστά ομάδες φίλων, επειδή χρησιμοποιούν διαφορετική ταυτότητα με κάθε ομάδα.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να τροποποιείς τον εαυτό σου (ώστε να ταιριάζεις σχεδόν παντού) αλλά οι συνέπεια είναι πως κάθε φορά που το κάνεις, ο πραγματικός εαυτός σου κρύβεται και με αρκετή επανάληψη μπορεί να τον χάσεις σε έναν σωρό από μάσκες.
Ούτε θα δίνει ποτέ αρκετά καλή αίσθηση, αφού ο πραγματικός εαυτός σου είναι η μόνη εκδοχή η οποία αισθάνεται απολύτως φυσική.
Υπάρχει η ιστορία ενός τύπου που χρησιμοποιούσε αυστραλέζικη προφορά. Η πειστικότητά του εντυπωσίασε αρκετούς ανθρώπους και αυτό τον ενθάρρυνε. Έντεκα χρόνια αργότερα, αυτός ο αμερικανός, ακόμα θεωρείται αυστραλός χάρη σε μια ψεύτικη ιστορία που κατασκεύασε, επειδή ποτέ δεν έπαψε να υποκρίνεται. Όπως είπε, ολόκληρη η ζωή του μοιάζει με ψέμα από το οποίο δεν ξέρει πώς να ξεφύγει.

Πώς να είσαι πάντα ο εαυτός σου

Για να είσαι ο εαυτός σου, μην ανησυχείς για τον εαυτό σου. Μόνο όταν αναλύεις πως θα τα ταιριάξεις με τους άλλους και τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, η μετατροπή της συμπεριφοράς σου μοιάζει ελκυστική.
Όταν κοιτάς τους άλλους έχοντας τον εαυτό σου κατά νου, είναι σαν να τους χρησιμοποιείς σαν καθρέφτη –προσπαθείς να δεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια τους και να προσαρμόσεις αναλόγως την εικόνα σου.
Όταν όμως είσαι μόνος σου, δεν υπάρχει κάποιος για να εντυπωσιάσεις, κανένας για να αναλύσεις. Είσαι μόνο εσύ και γι’ αυτό δεν επικεντρώνεσαι στον εαυτό σου αλλά στο τι κάνεις.
Αυτή είναι η απάντηση στο πώς να είσαι όλες τις ώρες ο εαυτός σου. Κλείσε την εσωτερική επίκληση για αποδοχή και επικεντρώσου στο να είσαι παρών στον εξωτερικό κόσμο. Θα διασκεδάσεις περισσότερο.

BeyourselfΤα οφέλη του να είσαι το εαυτός σου

1. Γίνεσαι άμεσα καλύτερος ακροατής. Οι περιπτώσεις που δεν είμαστε καλοί ακροατές είναι επειδή σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ή αυτό που θέλουμε να πούμε. Όσες φορές ακούμε πραγματικά, είμαστε παρόντες στην στιγμή και συντονισμένοι με την συζήτηση αντί να ανησυχούμε για τον εαυτό μας.
2. Θα χειραγωγείς λιγότερο. Όταν προσπαθείς να φτιάξεις τα μαλλιά σου στον καθρέφτη, μπορείς να τα δεις από διαφορετικές γωνίες, να δοκιμάσεις διαφορετικά στυλ ή ακόμα και μετακινήσεις τον καθρέφτη. Παρόμοια, όταν προσπαθείς να φτιάξεις την εικόνα σου στα μάτια κάποιου άλλου, συχνά έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαίσθητη χειραγώγηση για να τους κάνεις να σε δουν με διαφορετικο τρόπο και οι άνθρωποι μισούν την χειραγώγηση –για προφανείς λόγους. Αν είσαι ο εαυτός σου, ο αληθινός εαυτός σου είναι αυτό που βλέπουν και υποσυνείδητα εκτιμούν την αληθινή στου ταυτότητα. Φυσικά, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να παρερμηνεύουν ποιός είσαι πραγματικά αλλά αυτό θα συμβεί ό,τι κι αν κάνεις.
3. Σε πολλούς ανθρώπους θα αρέσεις περισσότερο. Όταν ενεργείς ως ο εαυτός σου, σε σύγκριση με την διαχείριση της εικόνας σου, σε μερικούς ανθρώπους θα αρέσεις περισσότερο και σε μερικούς λιγότερο κι έτσι θα πρέπει να συμβαίνει. Εκείνοι που ικανοποιούν τους άλλους είανι συχνά εκαίνοι που δεν είναι ο εαυτός τους επειδή θέλουν να αρέσουν σε όλους, ακόμα κι αυτό είναι αδύνατον με 7 δισεκατομμύρια μοναδικές προσωπικότητες και αξιακά συστήματα. Να είσαι ο εαυτός σου και οι άνθρωποι που φυσιολογικά τους αρέσει η προσωπικότητά σου, θα σε θέλουν πραγματικά επειδή είσαι γνήσιος· και αυτό είναι που έχει αξία.
4. Θα νοιώθεις πιο χαλαρωμένος. Η διαχείριση της εικόνας απαιτεί πολλή προσπάθεια επειδή πρέπει να καταπνίγεις τις φυσικές σου τάσεις, να αναλύεις το περιβάλλον και να επινοείς μια κατάλληλη εικόνα. Το να είσαι ο εαυτός σου δεν απαιτεί καμμία προσπάθεια· αντιδράς και ζεις με την καρδιά σου, για να το πούμε έτσι. Είναι χαλαρωτικό να ξέρεις οτι δεν χρειάζεται να προβάλεις μια εικόνα, επειδή νοιώθεις άνετα όπως είσαι!

Be YouΟδηγίες για να είσαι ο εαυτός σου

1. Μην επιχειρείς να ικανοποιήσεις. Αν χρειάζεται να προσπαθήσεις, δεν είσαι ο εαυτός σου. Ακόμα και σε περιπτώσεις ευγένειας, μπορείς να ενεργείς βάσει της αξίας σου να είσαι ευγενικός, αντί να θέλεις να φαίνεσαι ευγενικός. Άσε το να προέλθει από μέσα σου.

2.  Επικεντρώσου στο να είσαι απολύτως παρών στο εξωτερικό σου περιβάλλον (αντί για τον δικό σου εσωτερικό κόσμο). Να αντιδράς και να δημιουργείς χωρίς να υπεραναλύεις.

3.  Μην ανησυχείς για το πώς σε βλέπουν οι άλλοι, αλλιώς θα μεταβληθεί αφύσικα η συμπεριφορά σου και πιθανότατα θα σε κάνει να δείχνεις ανασφαλής.

4. Γνώρισε τον εαυτό σου. Πάρε τον χρόνο σου για να αναλογιστείς ις αξίες σου και το πώς θέλεις πραγματικά να ζεις.

5. Μάθε να εκτιμάς πραγματικά αυτό που είσαι –ελαττώματα και προτερήματα- και το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι.

6. Αν επιθυμείς να αλλάξεις αυτό που είσαι, πρώτα ανάπτυξε την ικανότητά σου να επικεντρώνεσαι. Κατόπιν, ενδείκνυται να παραμείνεις επικεντρωμένος στην αλλαγή μιας μεγάλης περιοχής ή ίσως δύο μικρών περιοχών κάθε φορά (οτιδήποτε επιτρέπει η δύναμη της θέλησής σου, το οποίο κατά κανόνα δεν είναι πολύ).

Σημείωση: Κάποιος μπορεί να ρωτήσει: «Κι αν είσαι κόπανος; Πρέπει τότε να είσαι ο εαυτός σου;»
Υπάρχει απάντηση: «Αν εκ φύσεως είσαι κόπανος, τότε –κατά κάποιον τρόπο- δεν πειράζει. Υπάρχουν εκεί έξω άλλοι «κόπανοι» και άνθρωποι με αυτό το είδος προσωπικότητας με τους οποίους μπορείς να ταιριάξεις και να είσαι μαζί τους ο εαυτός σου.»

Υπάρχει μια βασική διάκριση ωστόσο· είσαι κόπανος επειδή η προσωπικότητά σου προκύπτει έτσι ή επειδή είσαι κακόβουλος; Αν είναι η προσωπικότητά σου, τότε απλώς χρειάζεται να βρεις ανθρώπους που σε «πιάνουν» και δεν θα προσβάλλονται όταν δεν θα θέλεις να είναι είναι τέτοιοι.
Οι άνθρωποι μερικές φορές δείχνουν στους άλλους οτι νοιάζονται, με περίεργους τρόπους. Μερικοί άνθρωποι θα προσβάλλουν ή θα κάνουν πλάκα σε αυτούς που συμπαθούν περισσότερο.
Αν είσαι εκ φύσεως κακόβουλος, τότε μάλλον δεν ενδιαφέρεσαι για την προσωπική ανάπτυξη ή για «να είσαι ο εαυτός σου». Η κακεντρέχεια είναι επιλογή και μια αντανάκλαση των αξιών σου. Αν είσαι κακόβουλος και δεν θέλεις να είσαι, άλλαξε τον εαυτό σου ώστε να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου χωρίς να πληγώνεις τους άλλους.
Ο κόσμος αποδέχεται σχεδόν κάθε προσωπικότητα, εκτός από εκείνες που επιμένουν να βλάπτουν τους άλλους για δικό τους κέρδος. Για το 99% από μας, δεν είναι αυτό το πρόβλημα.   

Stephen Guise

ΠΗΓΗ: Pick The Brain

Απόδοση: womaneveryday

 

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Το χρώμα της μέρας and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Πώς να είσαι πάντοτε ο εαυτός σου

  1. journalistforthoughts says:

    Reblogged this on .

Comments are closed.