Ποιό φορολογικό και ποιός υπουργός;

Ιστορία της –πολύ σύγχρονης- Ελλάδας και λοιπές ιστορίες καθημερινής τηλεόρασης. 

tax avoidΞεκίνησες εσύ λέει να δουλεύεις κάποτε και μήνας έμπαινε, μήνας έβγαινε, έδινες τον οβολόν σου υπέρ πίστεως και πατρίδος μέσω των κρατήσεων για την εφορία στην μισθοδοσία σου.

Στο τέλος κάθε οικονομικού έτους, έστελνες κάτι χαρτιά στην εφορία, έκανε τις αρμόδιες πράξεις που είχε μάθει ο πτυχιούχος υπάλληλος στην Τρίτη δημοτικού και έβγαζε το ρεζουμέ. Άμα έβαζες φωτιά και τα έκαιγες κάθε μήνα τα λεφτά σου και ήσουν ίσα βάρκα, ίσα νερά, έλεγε ο έλληνας (άρα όχι σοφός) νομοθέτης οτι δεν είχες περιουσία αλλά είχες αγοράσει βρακί να βάλεις εκεί που ξέρεις και είχες πληρώσει το νοίκι σου –με αποδείξεις που προσκόμιζες- οπότε στο περίπου ήταν σωστές και δίκαιες οι κρατήσεις από την μισθοδοσία σου, ζούσες εσύ καλά κι αυτοί καλύτερα.

Άκου τώρα τα καθέκαστα: Κάτι άλλοι άνθρωποι, όπως πχ ο γιατρός που πήγε ένας φίλος σου επειδή είχε βγάλει έναν καλόγερο στο δεξί αυτί, ο οδοντογιατρός όπου ξάσπρισε μια συνάδελφος τα δόντια της, ο δικηγόρος που έκανε τα δέοντα με τα κληρονομικά μιας θείας σου και ένας χορταστικός αριθμός συναδέλφων τους, δήλωναν στην εφορία τα ίδια εισοδήματα με σένα.
Εσύ δεν ήξερες μεν πόσα δήλωναν, ήξερες όμως για το εξοχικό του ενός στο Λαγονήσι, το γραφείο του άλλου στο Κολωνάκι, την μούρη που πούλαγε –ενίοτε χωρίς απόδειξη- ο τρίτος και, αν καθόσουν να σκεφτείς θα συμπέραινες οτι με τα ίδια λεφτά με σένα, ούτε lego δεν αγοράζεις στο Λαγονήσι κι οτι μόνο από τον ζάρα μπορούσες να ντυθείς.
Δεν βαριέσαι…

Όταν σφίξανε οι κ…. και οι πομπές των φοροφυγάδων δεν κρύβονταν πλέον, το κράτος δικαίου εντός του οποίου –θα ‘θελες ε;- ζεις, σκέφτηκε οτι ο γιατρός που έχει δυόμιση εκατομμύρια καταθέσεις αλλά παίρνει τα ίδια λεφτά με σένα πρέπει να πληρώσει.
Σωστό και δίκαιο.

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνησή σου και σου λέει οτι: Για να πατάξει την φοροδιαφυγή πρέπει πρώτον να σε φορολογήσει από το πρώτο, άντε το δεύτερο ευρώ που παίρνεις, και δεύτερον, κομένες οι ελαφρύνσεις του τύπου ενοίκια, γιατροί, φροντιστήρια παιδιών και λοιπές αηδίες.

– Γιατί; ρωτάς εσύ.

– Μα επειδή έτσι θα καταφέρουμε να εισπράξουμε κατιτίς κι από τον φιρμάτο δικηγόρο που έχτισε και συντηρεί την βίλα (που ανήκει σε offshore εταιρία) με είκοσι χιλιάδες τον χρόνο.

– Ρε φίλε, λες εσύ. Αφού ξέρεις πού μένει, γιατί δεν βάζεις τον πτυχιούχο να κάνει τους λογαριασμούς και να του στείλει ραβασάκι με τα ευκόλως εννοούμενα εισοδήματα που δεν δηλώνει;

– Δεν πάει έτσι! Πού τους ξέρω εγώ αυτούς που φοροδιαφεύγουν; σου απαντάει.

– Αφού ξέρεις τα αυτοκίνητα, τα λούσα και τα ακίνητά του, ρίξε και μια ματιά στις καταθέσεις κι έχει δέσει η υπόθεση. Άσε που σας είδα σε φωτογραφία μαζί στην πρεμιέρα του «Όσα φάμε, όσα πιούμε κι όσα αρπάξει ο … μας» στο μέγαρο, ανταπαντάς.

– Δεν πάει έτσι, σου ξαναλέει. Πρέπει να πατάξουμε την φοροδιαφυγή με ορθόδοξα μέσα.

handtohandΕσύ, λίγο επειδή τα θεωρείς όλα αυτά «άπατα νερά», λίγο επειδή έχεις την θωλούρα σου με τις δικές οφειλές στην εφορία, λίγο επειδή είναι κάπως πιο εύκολο να πεις «όλοι οι πολιτικοί/βουλευτές/υπουργοί κ.ά. είναι καθίκια/πουλημένοι/προδότες κ.ά», το αφήνεις ασχολίαστο και αποδέχεσαι την άποψη της πάνσοφης τηλεόρασης η οποία λέει οτι με τα νέα (ετήσια ως είθισται) φορολογικά μέτρα, αναμένεται να μπουν στα ταμεία λεφτά με την σέσουλα το δύοχιλιάδεςάπειρο. Πού να σκέφτεσαι τώρα ότι: «Συμφέρει το κράτος, την κοινωνία, εμένα και το σόι μου (γαμώ), να φορολογήσει τις είκοσι χιλιάδες που δηλώνει ο μεγαλοαπατεώνας αντί να φορολογήσει τα εκατομμύρια που αποκρύπτει ο μεγαλοαπατεώνας;;!»

Δε πα’ να ‘χει κότερα και κότες (και κολλητάρι και κωλογλύφτη στην κυβέρνηση) ο γυναικολόγος της νύφης σου! Είσαι ανώτερος άνθρωπος και δεν ζηλεύεις –πλέον.
Το μόνο που σε ενδιαφέρει, πλέον, είναι να καταφέρεις να τα δώσεις κι αυτά τα ρημάδια στην εφορία φέτος -που είχες δώδεκα αντί είκοσι χιλιάδες ετήσιο εισόδημα- και να ησυχάσεις για ένα χρόνο.

Όταν εσύ λοιπόν θα πληρώνεις φόρο για τις δώδεκα ελεεινές ψωροχιλιάδες που «κέρδισες» με τον ιδρώτα, το δωδεκάωρό σου και τον εκβιασμό της απόλυσης, η κυβέρνηση θα έχει πατάξει την φοροδιαφυγή, θα έχει βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και το κόκκαλο στον κ… σου, αλλά, δεν θα έχει φορολογήσει τα πραγματικά εισοδήματα κανενός από τους φοροφυγάδες.

Περαστικά σου…

Α, και να μην ξεχάσω! Με γειά το κινητό-πολυμηχάνημα που πλήρωσες πεντακόσια ευρώ (μεν, αλλά). Είναι ολόιδιο με κείνο από το οποίο μιλάει ο δερματολόγος της κουμπάρας σου με τον γραμματέα του υπουργείου και του λέει περίπου: «Μην είσαι κορόιδο ρε συ αγόρι μου! Ποιά τρόικα μου τσαμπουνάς τώρα! Πες στον δικό σου να τα βρει αλλιώς τα λεφτά που του λένε και ν’ αφήσει τις ταρζανιές με την εφορία. Και πες του εσύ που ξέρεις, τι άνθρωπος είμαι εγώ για τους φίλους.»
Χλιδή, όχι αηδίες! (Να βάλεις την απόδειξη αγοράς του κινητού στην δήλωσή σου, ε;)

Αφιερωμένο!

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Δες το κι έτσι..!, Επικαιρότητα and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.