Ποιός ΕΟΠΥΥ και ποιός υπουργός;

Γιατί βγάζω φλύκταινες όταν ακούω για την αποτυχία του ΕΟΠΥΥ.

health servicesΠριν πολύ λίγα χρόνια, είχαμε πολλά και διάφορα ταμεία υγείας στην Ελλάδα.
Όταν συνέβαινε να χρειαστούμε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, σε αρκετές περιπτώσεις ανταλλάσσαμε μεταξύ μας εμπειρίες. Ο καθένας ρώταγε τον άλλον : «Τι ταμείο έχεις». Και ανάλογα με την απάντηση, μπορεί να ένοιωθε συμπόνια, ζήλια ή απλώς να έλεγε :«Α, κωλοΙΚΑ;»

Μέσα στην νύχτα, (όπως συμβαίνουν πολλά εγκλήματα στην Ελλάδα, τώρα και στο παρελθόν, από την κατοχή και μετά, με πιό πρόσφατο αυτό του κλεισίματος της -δημόσιας που την υποχρέωναν να είναι κρατική- ραδιοτηλεόρασης) «δημιούργησε» κάποιος φωτισμένος κυβερνητικός νους –δηλαδή κάποιος ηλίθιος- τον ΕΟΠΥΥ.

Εκείνοι που υπέμεναν το κωλοΙΚΑ τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύω οτι συγκινήθηκαν λιγότερο από όλους. Παροχές του κ…. είχαν στο παρελθόν, της ίδιας ποιότητας θα συνέχιζαν να έχουν. Άσε που σε εκρήξεις αισιοδοξίας και (ανόητης) εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μπορεί να πίστεψαν οτι θα βελτιωθούν κιόλας.
Άλλοι με προνομιούχες παροχές από εύρρωστα ταμεία όμως, αν είχαν ραντεβού με τον γιατρό τους την επόμενη μέρα, δεν ήξεραν πώς να συμπεριφερθούν, τι βιβλιάριο να έχουν μαζί τους, σε ποιό ταμείο να δηλώσουν οτι ήταν ασφαλισμένοι; Να πληρώσουν; Να μην πληρώσουν; Ο  γιατρός δεν ήξερε τι να γράψει, πού να το γράψει, ίσως ούτε γιατί να το γράψει.

Ξαφνικά, οι άμαθοι στο κωλοΙΚΑ, προσέτρεχαν στους ικατζήδες φίλους τους για να μάθουν τα «κόλπα». Πώς διαλέγεις –ή μήπως σε διαλέγει;- γιατρό; Πώς κλείνεις ραντεβού; (Ανέλαβαν οι εταιρείες-κοράκια να τους λύσουν το πρόβλημα «πώς να ανεβάσω την πίεσή μου αν έχω υπόταση;», παρέχοντας έναντι αδρού τιμήματος τους αριθμούς στους οποίους δεν απαντά ποτέ κανένας νωρίτερα από την ανήκεστη βλάβη που σε περιμένει.) Πληρώνεις; Δεν πληρώνεις; Πόσα; Τα παίρνεις από το ταμείο μετά; Τέτοια μυστικιστικά!

Στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν αρκετά σκατοταμεία που δεν απευθύνονταν σε ανθρώπους που πλήρωναν εισφορές για τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής hospitalisedπερίθαλψης, αλλά σε βόδια στο μαντρί.

Υπήρχαν όμως και ταμεία που παρήχαν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και σε γενικές γραμμές άξιζαν τα λεφτά που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι κι επιπλέον δεν είχαν ελλείμματα.
Μέχρι το πρωί που ξυπνήσαμε και είχαμε ΕΟΠΥΥ, οι μόνες πληροφορίες που παρείχε η κυβερνητική ενημέρωση, ήταν για ελλείμματα ταμείων και καταχρήσεις και κακοδιαχειρήσεις και επιβάρυνση του προϋπολογισμού-άπαντα προβλήματα που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι διορισμένοι, ρουφιανο-κυβερνητικοί διοικητές τους.  

Κουβέντα για τα υπόλοιπα υγιή ταμεία! Κουβέντα για τις αξιοπρεπείς υπηρεσίες των άλλων ταμείων που υποβαθμίστηκαν–εν μια νυκτί όπως προείπαμε.

Μαζέψανε λοιπόν τα κεφάλαια όλων των ταμείων, τα άθροισαν για να δουν τι περιθώρια έχουν κι άρχισαν να τρώνε. Θέλεις με κούρεμα, θέλεις με ρουφιανοκυβερνητικούς διαχειριστές, πάπαλα τα λεφτά των ταμείων.
Οι φαρμακοποιοί ήταν κατάπτυστοι που δεν δώριζαν φάρμακα στους ασθενείς αλλά το κράτος είχε δίκιο που είχε ρίξει στον βόθρο τα κεφάλαια των υγιών ταμείων υγείας και δεν έδινε λεφτά στους φαρμακοποιούς.

Μα…δεν είχαν δικαίωμα και οι ασφαλισμένοι του κωλοΙΚΑ να απολαύσουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας; Ασφαλώς, αλλά εκ του αποτελέσματος συμπεραίνουμε οτι για τις κυβερνήσεις ήταν προτιμότερο να πάψουν να απολαμβάνουν οι υπόλοιποι τις υπηρεσίες αξιοπρεπών ασφαλισμένων και να μάθουν τι εστί ασφαλισμένος-βόδι.
Οι εισφορές των
ασφαλισμένων παρέμειναν ίδιες ενώ οι υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν.

EOPYYΝα μην τα πολυλογούμε, ο ΕΟΠΥΥ απέτυχε να παράσχει υπηρεσίες υγείας, επέτυχε όμως να εξαφανίσει τα κεφάλαια και τις παροχές των ασφαλισμένων όπως ήταν παλιότερα και να «τρυπήσει» σε βαθμό που να τον νοιάζεται η τρόικα. Τρύπα σημαίνει οτι δεν έχει πλέον κεφάλαια για «άρμεγμα» όπως είχε το ΙΚΑ παλιότερα κι έτρωγαν οι αρμόδιοι, γενικώς.
Οι υπηρεσίες θα υποβαθμιστούν κι άλλο για όλους, επειδή οι (κυβερνητικοί) διοικούντες είναι άχρηστοι, ανίκανοι, ηλίθιοι. Ο πλημμελής έλεγχος δεν είναι δουλειά των ασφαλισμένων, είναι δουλειά των ταμείων. Τα πρώην υγιή ταμεία, έκαναν επαρκή έλεγχο στις παροχές και στις πληρωμές τους. Τίποτα δεν ήταν ασύδωτο, όπως τίποτα δεν ήταν τέλειο.

Η ασυδωσία –στο σύνολο των ταμείων που ονομάστηκε ΕΟΠΥΥ- είναι φαινόμενο που παρουσιάστηκε στο χρονικό διάστημα από την δημιουργία του και όχι κάτι που προϋπήρχε και πάντως όχι στα υγιή ταμεία. Άρα, την μέρα που θα χειροτερέψουν κι άλλο –το χειρότερο είναι η μόνη προοπτική στην Ελλάδα του σήμερα- οι υπηρεσίες υγείας, επειδή σαν να σε ακούω ασφαλισμένε να λες (μπιπ)ίες και (μπιπ)ιές στον αρμόδιο ρεπόρτερ, ξέχασε για λίγο την πλύση εγκεφάλου που σου έχουν κάνει και θυμήσου: Μην τα βάλεις με γενεές δεκατέσσερεις πίσω. Οι φταίχτες είναι εδώ και σε κυβερνούν. Τώρα. Επειδή τους ψήφισες, εσύ.

Πληρώνεις με τις εισφορές, με την υγεία και την ζωή την δική σου και των παιδιών σου, την ανικανότητα, την ηλιθιότητα, την δολιότητα, την ανηθικότητα και την παρανομία πρόσφατων κυβερνήσεων.

Υ.Γ. επόμενης μέρας: Υποθέτω οτι είναι δημοσιογραφικά «επικίνδυνη αποστολή» να ερευνηθεί το ύψος των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες σε εταιρείες ιατρικών εξοπλισμών, πώλησης παραϊατρικών, αναλώσιμων κλπ με εγγύηση τα συμβόλαιά τους με το δημόσιο.
Ό μεθερμηνευόμενο, πόσες εγγυητικές θα καταπέσουν, πόσα λεφτά θα χάσουν οι τράπεζες που «είναι φίλοι μας» -όπως οι γερμανοί στο έργο- και πόσες εταιρίες θα διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, αν δημοσιοποιηθεί οτι ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να τους πληρώσει εντός του αιώνος.

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Δες το κι έτσι..!, Επικαιρότητα, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.