Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους

Ο άνθρακας ή αλλιώς κάρβουνο ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και η εκμετάλλευσή του ως καυσίμου είχε ξεκινήσει ήδη στην Κίνα -φυσικά- πολύ πριν ανακαλύψουν τις ιδιότητές του στην Ευρώπη, αν και θεωρείται πιθανή η χρήση του από τους αρχαίους Ρωμαίους. Η εξόρυξή του τοποθετείται πρώτα στην Αγγλία του 13ου αιώνα, ωστόσο μέχρι τις αρχές του 18ο αιώνα η χρησιμοποίησή του παρέμενε περιορισμένη κυρίως στην οικιακή θέρμανση.

Όταν έγιναν ευρέως γνωστές οι ιδιότητές του, ακολούθησαν οι εφευρέσεις στις οποίες μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (ατμομηχανές) οπότε αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση και εντατικοποιήθηκε η εκμετάλλευσή του. Ο συνδυασμός αυτός, σηματοδότησε την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και ο άνθρακας έγινε ο νέος χρυσός.

Η εξόρυξη του άνθρακα είναι συνυφασμένη με την εκμετάλλευση της εργασίας των ανθρακωρύχων σε εξαιρετικά επικίνδυνες -με πολλούς τρόπους- συνθήκες και της μεγάλης ιστορίας των εργατικών αγώνων τους σχεδόν από το 1800 σε Βρετανία, Πολωνία, Ιαπωνία, Καναδά, Χιλή και ΗΠΑ. Ανθρακωρύχοι πέθαιναν εγκλωβισμένοι σε πτώσεις των τοιχωμάτων των ορυχείων, από ασφυξία, δηλητηριάσεις και εκρήξεις από τις αναθυμιάσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από ταινίες εποχής όπου εμφανίζονται να έχουν μαζί τους στις στοές κλουβιά με καναρίνια ώστε να αντιλαμβάνονται τις διαρροές δηλητηριωδών αερίων.  

Ενδεικτικό -αν και δεν επρόκειτο για ανθρακωρυχείο- των κινδύνων για τους εργαζόμενους κάτω από την Γη είναι το ατύχημα στο ορυχείο Σαν Χοσέ του Κοπιαπό, Χιλή το 2010, όπου 33 άτομα παγιδεύτηκαν σε βάθος 700 μέτρων και τα οποία διασώθηκαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά και με την χρήση κάθε διαθέσιμης τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Επίσημες στατιστικές καταγράφουν 6.027 θανάτους σε ανθρακωρυχεία της Κίνας το 2004 και περίπου 30 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Ο άνθρακας είναι λοιπόν διαχρονικά συνδεδεμένος με θανάτους ανθρώπων κάτω από την Γη και στην συνέχεια πάνω σε αυτήν. 

carbon_cycleΗ βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, υπήρξε επίσης αλληλένδετη με την εξόρυξη και την χρήση των υδρογονανθράκων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τα οποία είναι επίσης ορυκτά καύσιμα. Η καύση των ορυκτών που απαιτούσαν και προϋπέθεταν οι σύγχρονες βιομηχανικές και οικιακές δραστηριότητες, παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μια αέρια χημική ένωση που απαντάται στην φύση και παράγεται από φυσικές διεργασίες όπως η φωτοσύνθεση ή οι εκρήξεις ηφαιστείων και η οποία σε φυσιολογικές ποσότητες, απορροφάται από τα δάση και από τους ωκεανούς.

Πρόκειται για ένα αέριο θερμοκηπίου με την έννοια οτι είναι διαπερατό από το ορατό φως αλλά απορροφά το υπέρυθρο και το εκπέμπει εκ νέου με την μορφή θερμότητας. Σε φυσιολογική συγκέντρωση λοιπόν, το CO2 είναι απαραίτητο για την θέρμανση της Γης. Σε υψηλές συγκεντρώσεις γίνεται τοξικό και όχι μόνον, όπως θα δούμε.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε φυσιολογικές συνθήκες διατηρεί κατοικήσιμο το κλίμα της Γης. Χωρίς αυτό, η επιφάνεια της Γης θα ήταν κατά περίπου 15,6°C ψυχρότερη. 

Ενώ λοιπόν τα αέρια του θερμοκηπίου μαζί με άλλους δείκτες θέρμανσης λειτουργούν σαν φυσική θερμάστρα ή «κουβέρτα» για την Γη, η παγίδευση της θερμότητας μέσα στην ατμόσφαιρα από τις μεγάλες ποσότητες CO2, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών, συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.        

Πριν την βιομηχανική επανάσταση η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν περίπου 280ppm (σωματίδια ανά εκατομμύριο). Έκτοτε, έχει αυξηθεί κατά 36% περίπου.

Παρά τις φιλοδοξίες των παγκόσμιων φορέων και υπευθύνων να παραμείνει κάτω από το όριο των 350ppm, τον Μάιο 2013, οι μετρήσεις έδειξαν την πρωτοφανή από την έναρξη των μετρήσεων το 1958 συγκέντρωση των 400ppm στην ατμόσφαιρα και, σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν γίνει σε πάγους, για πρώτη φορά από την Πλειόκαινο εποχή πριν 3-5 εκατομμύρια χρόνια.


Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.