Μετά την επίθεση στη Βοστώνη…

   Ο πρόεδρος Ομπάμα, μετά τη σύλληψη του μικρότερου εκ των αδελφών Τσαρνάεφ ως κατηγορούμενου για τις βομβιστικές επιθέσεις στο μαραθώνιο της Βοστώνης, έθεσε δημόσια το κυριότερο από τα αναπάντητα ερωτήματα, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, που πλανώνται: «Γιατί νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν και σπούδασαν στις ΗΠΑ ως μέλη των κοινοτήτων και της χώρας, κατέφυγαν σε τέτοια βία;»
Ο πρόεδρος απορεί για την αποτυχία του συστήματος να αφομοιώσει και να ουδετεροποιήσει τους Τσετσένους αδελφούς.
Ο Άνταμ Λάνζα, που σκότωσε 20 παιδιά και έξι εκπαιδευτικούς στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν τον Δεκέμβριο 2012, ήταν γεννημένος στις ΗΠΑ. Η μητέρα του, την οποία δολοφόνησε, ήταν κάτοχος των όπλων που χρησιμοποίησε στο μακελειό.
Ο Τζέιμς Ίγκαν Χολμς, που δικάζεται για τη δολοφονία εικοσιτεσσάρων και την απόπειρα εναντίον 116 ατόμων στον κινηματογράφο της πόλης Ορόρα τον Ιούλιο 2012, είναι γεννημένος στις ΗΠΑ και έχει παρακολουθήσει διακεκριμένα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Η πολιτεία θα αποφασίσει αν είναι πνευματικά διαταραγμένος, ωστόσο, λίγους μήνες πριν την επίθεση, προμηθεύτηκε νομίμως όπλα και πυρομαχικά.
Τσετσένοι «τρομοκράτες», πριν μια δεκαετία περίπου, είχαν την υποστήριξη των αμερικανών της Επιτροπής για την Ειρήνη στην Τσετσενία (ACPC), προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στη Ρωσία, όσο και οι αφγανοί μουτζαχεντίν που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο κατά των σοβιετικών.

   Η ύπαρξη εχθρού εντός των τειχών, τον οποίο οι ΗΠΑ κατατροπώνουν με εισβολή στη χώρα του, επιβεβαιώνει τη ρήση «ο πόλεμος των φτωχών είναι η τρομοκρατία και η τρομοκρατία των πλουσίων είναι ο πόλεμος», όμως δεν απαντά στο ερώτημα γιατί η επίθεση στη Βοστώνη θεωρείται τρομοκρατική, ενώ δεκάδες άλλες στο παρελθόν, όχι. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οινοπνευματωδών, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF), περίπου 5.000 βομβιστικές επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Μεταναστευτική μεταρρύθμιση και οπλοχρησία
   Αν και οι πραγματικές προθέσεις των αδελφών Τσαρνάεφ δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένες, κυβέρνηση και ΜΜΕ εμμένουν στην καταγωγή, στο θρήσκευμα και στη μη ανίχνευση των υπόπτων από τους μηχανισμούς ασφαλείας της χώρας.

    Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλεϊ, στην ακρόαση της Γερουσίας για το νόμο περί Μεταναστευτικής Μεταρρύθμισης, συνέδεσε την επίθεση με την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων σε πρόσωπα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.
Ο νόμος, στον οποίο οι ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προτάσεις για την αποτροπή εργασίας χωρίς άδεια, τη δημιουργία επιτροπής προσαρμογής του αριθμού των αδειών στις οικονομικές συνθήκες, ένα σχέδιο «αμνηστίας» που θα νομιμοποιεί τους μετανάστες χωρίς έγγραφα και προγράμματα βοήθειας, για να προσαρμοστούν στην ζωή στις ΗΠΑ.
Τα γεγονότα στη Βοστώνη, γράφουν σχολιαστές,  δεν πρέπει να συσχετίζονται με τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση, αφού ακόμα κι αν η χώρα πάψει να δέχεται πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σταματήσει να εκδίδει πράσινες κάρτες και επινοήσει αντιτρομοκρατικά συστήματα που θα εντοπίζουν ύποπτους 19χρονους, όπως ο Ντζοχάρ Τσαρνάεφ όταν εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, δεν θα λυθούν τα προβλήματα των επιθέσεων, ούτε της μετανάστευσης.
Η νομιμοποίηση παράλληλα με την καταγραφή των «επικίνδυνων» μεταναστών, μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα -μια πρόταση που θυμίζει την ελληνική πραγματικότητα.
Η μετά την 11η Σεπτεμβρίου Αμερική ζει σε καθεστώς φόβου που καλλιεργείται σε εθνικό επίπεδο, παρά τις δηλώσεις του Ομπάμα περί του αντιθέτου.
Θλιβερή εκδήλωσή του και ο οικειοθελής εγκλεισμός των κατοίκων της Βοστώνης στα σπίτια τους.

   Άλλο «αγκάθι» του αμερικανικού συστήματος, είναι ο πανίσχυρος Εθνικός Σύνδεσμος Όπλων (NRA) και οι σύμμαχοί του ρεπουμπλικάνοι, που υποστηρίζουν την αγορά και κατοχή όπλων και πυρομαχικών ως δικαιώματα που απορρέουν από την  2η Τροπολογία του Συντάγματος. Αντιτίθενται στη δημιουργία μητρώου παρακολούθησής τους από την παραγωγή ως την πώληση και επιτίθενται εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας για περιορισμό τους. Υπό τις πιέσεις τους καταψηφίστηκε πρόσφατα το νομοσχέδιο που προωθούσε τον έλεγχο των υποψηφίων αγοραστών όπλων.  

Παρακολούθηση με τη βούλα

   Ένα ακόμα θέμα που ανέδειξαν τα γεγονότα στη Βοστώνη, είναι η παρακολούθηση του νεκρού Ταμερλάνου Τσαρνάεφ το 2011.
Το FBI διεξήγαγε παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών και της διαδικτυακής δραστηριότητάς του κατόπιν αιτήματος της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία υποψιαζόταν ότι ο Ταμερλάνος είχε ενστερνιστεί ριζοσπαστικές ισλαμικές αρχές λίγο πριν την αναχώρηση της οικογένειας προς τις ΗΠΑ, το 2010.
Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έστειλαν στη ρωσική κυβέρνηση αρνητική απάντηση σχετικά με τρομοκρατική δράση του εντός ή εκτός των ΗΠΑ, ενώ δηλώνουν ότι ζήτησαν διευκρινιστικές πληροφορίες τις οποίες δεν έλαβαν.
Η έρευνα είτε δεν έδωσε τεκμήρια για ύποπτη δράση ή δεν αξιολογήθηκε σωστά, με αποτέλεσμα να διερευνώνται εκ νέου, από επιτροπή της Γερουσίας, τα στοιχεία που προέκυψαν τότε.
Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, μεταξύ άλλων, ζήτησε τροποποίηση των νόμων περί απορρήτου, προκειμένου να διενεργείται αποτελεσματικότερος έλεγχος στις διαδικτυακές δραστηριότητες υπόπτων.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, μετά τις εκρήξεις, το νόμο CISPA, που είχαν προτείνει οι ρεπουμπλικάνοι το 2011, ο οποίος επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτικών εταιρειών διαδικτυακής τεχνολογίας.
Προωθήθηκε με το επιχείρημα ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό απειλών και θα διασφαλίσει τις διαδικτυακές επικοινωνίες από κυβερνο-επιθέσεις. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, της Αμερικανικής Ένωσης για τις Ελευθερίες των Πολιτών, που τον χαρακτηρίζει «θανάσιμα επικίνδυνο» και του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο, επειδή θεωρεί ότι παραβιάζει την εμπιστευτικότητα και καταλύει ελευθερίες των πολιτών που απορρέουν από την 4η Τροπολογία.

   Η «ισορροπία» που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι: ενδελεχής έλεγχος των διαδικτυακών δραστηριοτήτων, κανένας έλεγχος στην αγορά όπλων.

   Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε περιορισμούς ελευθεριών, σε ξενοφοβία με έμφαση στους μουσουλμάνους, σε κατηγοριοποίηση των πολιτών και σε ενίσχυση της εξάρτησης των Αμερικανών από τα όπλα. Όμως, κατά τα φαινόμενα, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα έπρεπε να έχει λόγο ανησυχίας για την αναποτελεσματικότητα του συστήματος· οι αδελφοί Τσαρνάεφ, αθώοι ή ένοχοι, είναι τέκνα του.

Εφημερίδα Η εποχή

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013
Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.