Ασφαλείς δημοσιογράφοι

   Citizen JournalismΣυνήθως, μετά από απουσία μου από τις αναρτήσεις λόγω ανωτέρας βίας, -δεν μπορεί να είναι κατωτέρα εξάλλου και δεν ανήκω σε εκείνους που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους δηλαδή βιαιοπραγούν, καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας- νοιώθω την ανάγκη να αναφερθώ σ’ αυτή, με την ελπίδα οτι έχει γίνει αισθητή στους αναγνώστες αυτού του blog.
Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, υπήρξα ασυνεπής εδώ όπου μπορώ να επικαλεστώ την κατανόησή σας, προκειμένου να μην είμαι αμελής σε τομείς όπου καμμία επίκληση δεν θα με γλύτωνε από ανεπιθύμητες συνέπειες. 
«Πρέπει να τα καταφέρνεις όλα!», θα έλεγε μια παλιά γνώριμη φωνή. Έχω όμως προσπαθήσει μεθοδικά να την περιορίσω όταν διέβλεψα οτι θα τίναζα τα πέταλα αν την άφηνα ασύδοτη.
   Επιστρέφοντας στην «ανέμελη» πλευρά του διαδικτύου αυτή δηλαδή στην οποία διαβάζω ότι θέλω και όχι ότι χρειάζομαι, διάβασα τα περισσότερα από τα άρθρα που έχω θελήσει να λαμβάνω καθημερινά μέσω mail. 
Επειδή εξακολουθεί να απασχολεί- πολύ καλώς κατά την άποψή μου, γιατί η λήθη και η αδιαφορία φανερώνουν αναισθησία αν όχι ανευθυνότητα- το θέμα των απειλών που δέχθηκε δημοσιογράφος, αποφάσισα να βάλω το μικρό μου λιθαράκι στο θέμα. Επιπλέον, μοιράζομαι μαζί σας κι ένα μέρος από την…ανωτέρα βία που υπήρξε αιτία της απουσίας μου.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Στις 3 Μαϊου 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της υποστήριξε την Ελευθερία του Τύπου Παγκοσμίως επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου από τον ΟΗΕ και θεώρησε θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα την ελευθερία πρόσβασης στην πληροφορία και ταυτοχρόνως προτεραιότητα την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Όταν ο δημοσιογράφος Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του, της οικογένειάς του αλλά και εναντίον όποιου εισαγγελέα ασχοληθεί με την έρευνα για την λαθρεμπορία καυσίμων την οποία ερεύνησε και δημοσίευσε στο περιοδικό Unfollow, η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της της 4.2.2013 που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Τρίμης, στιγματίζει το γεγονός και σημειώνει μεταξύ άλλων οτι σχετικό μήνυμα του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, «…αποσιωπήθηκε από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας, όπως συνέβη και με το ρεπορτάζ του Unfollow για τον Μελισσανίδη και τον Λάτση.
… Η καλύτερη απάντηση σε τέτοιες μαφιόζικες απειλές είναι η δημοκρατική κοινωνική αντίσταση, η δημοσιότητα των εγκληματικών μεθόδων της διαπλοκής και της διαφθοράς, η έμπρακτη λαϊκή και συναδελφική αλληλεγγύη μας και φυσικά η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια
[1]

   Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου σχολιάζει για τα γεγονότα αυτά οτι παρά τις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο και τις επιλεκτικές δημοσιοποιήσεις: 
«Κάθε σύγχρονος δημοσιογράφος όμως έχει και το προσωπικό του blog, ένα λογαριασμό στο twitter και το facebook και πολλούς ακόμη τρόπους να εκφράσει την άποψή του. Όταν όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι και όλα αυτά τα μπλογκ σιωπούν για τις απειλές δολοφονίας ενός δημοσιογράφου η κοινωνία έχει κάθε δικαίωμα να φωνάξει «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι».
Διευκρινίζει δε στην συνέχεια οτι:
«Προφανώς αυτό είναι άδικο για εκατοντάδες άλλους δημοσιογράφους που δίνουν καθημερινές μάχες αξιοπρέπειας με τη λογοκρισία των αφεντικών τους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες που παίζουν κορώνα γράμματα το ελάχιστο εισόδημα της οικογένειάς τους για την τιμή της δημοσιογραφίας (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων να εξηγήσω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου έναν από αυτούς τους ήρωες).
Τι να κάνεις όμως; Δεν δίνουν οι μειοψηφίες το στίγμα ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου. Εάν η κοινωνία, γενικεύοντας, αποφασίσει ότι οι μπάτσοι είναι γουρούνια και δολοφόνοι και οι δημοσιογράφοι είναι αλήτες και ρουφιάνοι… ε κάτι μπορεί να ξέρει
[2]

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.