Το δηλητήριο που δεν διδάσκεται στο σχολείο: Άνθρακας

coal-mining-is-likely-to-be-hit-hard-by-carbon-taxΗ πιο επικίνδυνη ουσία στον κόσμο, δεν αναφέρεται στο σχολικό πρόγραμμα: Άνθρακας.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η καύση άνθρακα παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη πηγή-περιλαμβανομένου του πετρελαίου.
Ο Τζέιμς Χάνσεν (James Hansen), διευθυντής του ινστιτούτου διαστημικών ερευνών Γκοντάρντ (Goddard) της NASA, αναμφισβήτητα κορυφαίος κλιματολόγος στον κόσμο, αποκάλεσε τον άνθρακα “την σημαντικότερη απειλή του πολιτισμού και κάθε ζωής στον πλανήτη.”
Και όπως επεσήμανε πρόσφατα ο ιδρυτής του 350.org Μπιλ Μακ Κίμπεν (Bill McKibben)  σε αξιόλογο άρθρο του στο περιοδικό Ρόλινγκ Στόουν Global Warming’s Terrifying New Math, από μαθηματική σκοπιά, είναι αποδεδειγμένα αδύνατον να εμποδίσουμε το κλίμα να βγει εκτός ελέγχου με αφάνταστα τρομερές συνέπειες, αν καίμε ορυκτά καύσιμα που οι εταιρείες ενέργειας εκμεταλλεύονται και πωλούν.
Και το χειρότερο ορυκτό καύσιμο από κλιματική άποψη είναι ο άνθρακας-υπεύθυνος για το 45% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως, ένα τρίτο πιο ρυπογόνος από άποψη διοξειδίου του άνθρακα και δυο φορές πιο ρυπογόνος από το φυσικό αέριο.

Οπότε, όταν σκέφτεστε για τον υπερτυφώνα Σάντυ, το λιώσιμο των πάγων, τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, τις ξηρασίες στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, τις πλημμύρες στο Πακιστάν και στην Μεγάλη Βρεταννία, τους κλιματικούς πρόσφυγες του Μπαγκλαντές, τις πολικές αρκούδες που πεθαίνουν και είδη ζώων που δεν έχετε ξανακούσει, αυξημένα ποσοστά άσθματος και εκτάσεις γης που δεν μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν-σκέφτεστε τον άνθρακα.
Με δεδομένο τον τεράστιο ρόλο του άνθρακα στην πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα-την κλιματική κρίση-θα φανταζόσασταν οτι ο άνθρακας θα καταλάμβανε έναν αντίστοιχο χώρο στα μαθητικά βιβλία. Θα κάνατε λάθος.
Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα τα σχολικά βιβλία, είναι να αφήνουν στους μαθητές την εντύπωση οτι ο άνθρακας θα πρέπει να θεωρείται ως το φαινόμενο του 19ου αιώνα.
Η σιωπή σχετικά με τον άνθρακα δεν ενθαρρύνει απλώς την άγνοια των παιδιών σχετικά με τον κόσμο, αποτυγχάνει να τα εφοδιάσει με κριτική σκέψη σχετικά με κρίσιμα ζητήματα στην ζωή τους.
Αυτό που χρειάζεται, είναι μια διδακτέα ύλη που θα πυροδοτεί τους σπουδαστές θέτοντας τα πιο πιεστικά θέματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα-όπως οι πηγές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή-και παράλληλα να διδάσκει τους σπουδαστές να αμφισβητούν, να φαντάζονται, να διαβάζουν με κριτικό πνεύμα, να ερευνούν τις διασυνδέσεις μεταξύ των μαθηματικών, της επιστήμης, της μουσικής και των κοινωνικών σπουδών, να εκφράζουν την άποψή τους, να κάνουν την διαφορά.

Ο άνθρακας είναι πεπαλαιωμένος, είναι απομεινάρι, κατάλοιπο κι επιπλέον είναι βρώμικος. Οι δάσκαλοι τείνουν να αναγνωρίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του άθρακα ως του χειρότερου πλανητικού δηλητηρίου.
Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο.

Photograph: © Stuart Franklin

Στην Ελλάδα, το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνεται από τον λιγνίτη (καφέ άνθρακας). Αυτό περιλαμβάνει την εξαφάνιση ολόκληρων τοπίων για τροφοδοτηθούν οι παρακείμενοι σταθμοί ενέργειας. Στην Μεγαλόπολη υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο λιγνιτορυχείο. Το Ανθοχώρι στην Αρκαδία αφανίστηκε από τον χάρτη-η εκκλησία της Παναγίας είναι το μόνο που απέμεινε. 

ΠΗΓΗ: RSN

Απόδοση: womaneveryday

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Επιστήμη, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Το δηλητήριο που δεν διδάσκεται στο σχολείο: Άνθρακας

  1. Pingback: Το δηλητήριο που δεν διδάσκεται στο σχολείο: Άνθρακας | womaneveryday | My Blog

  2. Manos says:

    Όλη η αλήθεια για την καύση του λιγνίτη και τις συνέπειες που προκαλεί, στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ εδώ: http://vimeo.com/42448517

    • Ακόμα ένα πρόβλημα που μένει στην αφάνεια, παρ’ οτι επηρρεάζει τις ζωές όλων μας άμεσα ή έμμεσα. Ευχαριστώ πολύ για την συμβολή στο θέμα.

Comments are closed.