Κλιματική Αλλαγή – Παγκόσμια Πολιτική

3.12.2012

earthdayΗ 18η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP18/CMP8) στην Ντόχα του Κατάρ βρίσκεται στην 2η εβδομάδα της και θα συνεχιστεί μέχρι τις 7.12.2012.

Η επιτυχία της διάσκεψης είναι συνδεδεμένη με την δέσμευση των κρατών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με το Πρωτόκολο του Κιότο του 1997 που δεν είχαν υπογράψει οι ΗΠΑ, 193 χώρες είχαν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 4% τις ετήσιες εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου».
Οι εκπομπές αερίων διεθνώς, από την καύση ορυκτών καυσίμων, υπολογίζεται οτι έχουν αυξηθεί κατά 2,6% από πέρυσι.
Ποσοστό 80% της αύξησης, αποδίδεται στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η οποία ως αναπτυσσόμενη χώρα, δεν δεσμεύεται από το Πρωτόκολο, ούτε εκφράζει πρόθεση να μειώσει τις εκπομπές της.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιτύχει στο μεταξύ μικρή μείωση των εκπομπών, όχι τόσο όμως ώστε να αντισταθμίσουν την αύξηση εκείνων του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Ο στόχος που έχει τεθεί από τα μέλη του ΟΗΕ, είναι να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης στους 2°C.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση για την Κλιματική Αλλαγή από τις Παγκόσμιες Εκπομπές Άνθρακα (Nature Climate Change by the Global Carbon Project consortium), προβλέπει οτι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να φθάσει και τους 5° C μέχρι το 2100 εάν συνεχιστεί η αύξηση εκπομπών CO2 κατά 3% ετησίως.

Άλλη μελέτη προειδοποιεί για πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα «χρόνιες ξηρασίες και πλημμύρες που θα πλήξουν τις αγροτικές παραγωγές, σφοδρές καταιγίδες και αύξηση της στάθμης των υδάτων της θάλασσας που θα μετατρέψει σε βάλτους τις παράκτιες πόλεις και τις εκβολές ποταμών με αποτέλεσμα πολλά είδη να εξαλειφθούν λόγω της απώλειας των βιοτόπων», σύμφωνα με χθεσινό άρθρο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP.
 Ήδη η αύξηση της στάθμης της θάλασσας είναι 60% ταχύτερη από τις εκτιμήσεις των ερευνητών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Έρευνας από τον Stefan Rahmstorf και τους συνεργάτες του.

Ο πρόεδρος της διάσκεψης στην Ντόχα και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), Αμπντουλάχ Μπιν Χαμάντ Αλ-Ατίγια από το Κατάρ, συναντήθηκε με την Εκτελεστική Γραμματέα του ΟΗΕ για την Σύμβαση Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), Κριστιάνα Φιγκέρες. Ο Αλ-Ατίγια, περιέγραψε την κλιματική αλλαγή σαν «κοινό στόχο για την ανθρωπότητα» και δήλωσε οτι η διάσκεψη είναι μια «χρυσή ευκαιρία της οποίας πρέπει να κάνουμε άριστη χρήση».
Η  πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρα του, το Κατάρ, έχει αυξήσει τις εκπομπές αερίων κατά 600% από το 1990, κυρίως λόγω της χρήσης κλιματιστικών, μηχανημάτων αφαλατώσεως και της καύσης διαρροών φυσικού αερίου. Μεταξύ 2010 και 2011, οι εκπομπές της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 12% και δεν υπάρχουν στόχοι για μείωσή τους.  

Οι ΗΠΑ είναι από τους κύριους υπεύθυνους για τις εκπομπές CO2 και ταυτόχρονα άμεσα ενδιαφερόμενες για τον δραστικό περιορισμό τους.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, το βράδυ της εκλογής του μίλησε για «την καταστροφική δύναμη του θερμαινόμενου πλανήτη», με αφορμή τις καταστροφές από τον τυφώνα Σάντυ.
Με την «άνεση» της επανεκλογής του, ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για αντικατάσταση του άνθρακα και του φυσικού αερίου ως καυσίμων, με ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας USA Today, θα πρέπει να πιέσει το Κογκρέσο να υιοθετήσει εκτεταμένα μέτρα που θα περιλαμβάνουν και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.
Ενώ έχει αποφασίσει μείωση των εκπομπών των αυτοκινήτων σύμφωνα με την Δράση για Καθαρό Αέρα (Clean Air Act), την μέρα της έναρξης των συνομιλιών στην Ντόχα, υπέγραψε νόμο που εξαιρεί τις ΗΠΑ από τα όρια της ΕΕ για τις εκπομπές άνθρακα από τις αεροπορικές εταιρίες.
Πίεση δέχεται και η ΕΕ για να δεσμευτεί στην μείωση των εκπομπών αερίων στο πλαίσιο παράτασης του Πρωτοκόλου του Κιότο, από το 2013 και μετά.  Σημείο διαφωνίας όμως αποτελεί το αν θα συμπεριληφθεί στα ποσοστά η μείωση που επιτεύχθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η ονομαζόμενη «καυτός αέρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, ευρωπαίος αξιωματούχος που βρίσκεται στην Ντόχα απαντώντας σε δημοσιογράφο για τις σπάνιες συναντήσεις και τις αργές εξελίξεις σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον δήλωσε οτι, αφενός μεν οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας σε αντιδιαστολή με τις συζητήσεις για τα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη, αφετέρου δε η συμμετοχή 194 έναντι 27 χωρών που διαπραγματεύονται για το πρόβλημα στην Ελλάδα, επιβραδύνει τις διαδικασίες. Μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή δεν βρίσκεται στις πρώτες σελίδες. Άλλα θέματα είναι πιο σημαντικά. Κι εγώ θα ήθελα να κινούνταν γρηγορότερα τα πράγματα. Είμαι απογοητευμένος από τις αργές προόδους.»

 Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία και υπεύθυνη για το 3,8% των εκπομπών παγκοσμίως, απορρίπτει μια διεθνή συμφωνία μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά το 2012, με απώτερο σκοπό να πιέσει τις ΗΠΑ και την Κίνα για την υπογραφή κλιματικού συμφώνου, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας για το περιβάλλον.
Έχει ξεπεράσει τον στόχο της για μείωση κατά 6% και όπως δήλωσε ο πρεσβευτής Μασαχίκο Χόρι σε συνέντευξη του: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας παρ’ οτι δεν θα υπογράψουμε την δεύτερη περίοδο δέσμευσης του Πρωτόκολου». Οι ιάπωνες θα επιδιώξουν εθελοντικές πολιτικές αντί για δεσμευτικούς στόχους υπό το Πρωτόκολο του Κιότο που αρχίζει το 2013.

Ο υπόλοιπος κόσμος είναι διχασμένος σχετικά με το ποιές χώρες κάνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα και κατά πόσον οι πλούσιες χώρες οι οποίες έχουν προκαλέσει την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να πληρώσουν για να ενισχύσουν τις  φτωχότερες στην προσαρμογή τους σε αυτή.

Γενικά πάντως επικρατεί φόβος εάν θα επιτευχθεί συμφωνία ή θα οδηγηθεί η διάσκεψη σε αποτυχία αντίστοιχη με εκείνη της Κοπεγχάγης το 2009.

Η κλιματική αλλαγή – ή κλιματική κρίση όπως έχει προταθεί να ονομάζεται προκειμένου να τονιστεί ο επείγων χαρακτήρας της- δεν πρέπει να τοποθετείται στο μέλλον. Συμβαίνει τώρα, αφορά όλον τον πλανήτη και απαιτεί την συμμετοχή όλων των κρατών.

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.