Λογική και Ενημέρωση

DepositsAndReposOfPrivateSectorNon-MFIsInMFIsInGreeceByResidentsOfGreeceΟι έλεγχοι, οι αποκαλύψεις, οι φυλακίσεις και οι αποφάσεις για φορολόγηση μεγαλοκαταθετών φοροφυγάδων, πείθουν άραγε κανέναν;
Ξαφνικά “φύτρωσαν” χρήματα στους λογαριασμούς αυτών των ανθρώπων;
Τα προηγούμενα χρόνια ήταν άδειοι, κενοί και άφραγοι οι λογαριασμοί (και οι κάτοχοί τους) και ξαφνικά είδαν οι αρμόδιοι το φως και υποψιάστηκαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα ή ομάδες προσώπων και τις ερευνούν, οπότε και διαπιστώνουν φοροδιαφυγή;
Ο σκανδαλωδώς πλούσιος, που διατυμπάνιζε τον πλούτο του με τον τρόπο ζωής του, δεν προκάλεσε την υπηρεσιακή επιθυμία σε κανέναν εφοριακό, ελεγκτή και λοιπούς, τόσα χρόνια και να ψάξει στα στοιχεία της υπηρεσίας του για να δει τι δήλωνε αυτός ο αναξιοπαθών πλούσιος;

Πριν μερικά χρόνια -και όχι για μια φορά- υπήρξε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, οι κάτοχοι καταθέσεων στο εξωτερικό είχαν το δικαίωμα να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους και να φορολογηθούν γι’ αυτά άπαξ δια παντός με 4%-αν δεν με απατά η μνήμη μου-και να μην ελεγχθούν για την προέλευσή τους.
Για τις ανάγκες της “τακτοποίησης”, αποκτούσαν βεβαίωση οτι το ποσό ήταν προϊόν επαναπατρισμού κεφαλαίων βάσει τάδε ρύθμισης, οτι είχε φορολογηθεί και οτι απαλλασσόταν από οποιαδήποτε μελλοντική επιβάρυνση. Αρκετοί επέστρεψαν τα εκατομμύριά τους στην χώρα. (Αν θεώρησαν εαυτούς εθνικούς ευεργέτες, παραμένει αδιευκρίνιστο.)
Από αυτήν την διαδικασία, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είχαν τα στοιχεία ενός αριθμού καταθετών που είχαν την δυνατότητα να κερδίζουν και να αποταμιεύουν τεράστια ποσά. Δεν ήταν μια καλή αρχή για έρευνα αυτοί οι συγκεκριμμένοι καταθέτες;
Εμποδίζονταν από το απόρρητο των καταθέσεων οι εφορίες και οι ελεγκτές;
Το ‘εθνικό συμφέρον’ δεν είναι ικανή συνθήκη για την άρση του απορρήτου;
Κι εφόσον αποφάσιζαν την άρση, θα έπαιρναν στοιχεία από την υπηρεσία που παρακολουθεί την εξαγωγή κεφαλαίων. (Ναι, υπάρχει τέτοια υπηρεσία!)

Αντί για τον διασυρμό για λόγους εντυπωσιασμού, δεν είναι πιο νόμιμο, ηθικό, σωστό και δίκαιο, να είχαν ελεγχθεί με εσωτερικές διαδικασίες οι νόμιμες και ελεύθερες εξαγωγές καταθέσεων;
Ας είμαστε δύσπιστοι, όχι αφελείς.

Χθεσινό δελτίο ειδήσεων: Παρουσιάζονται τα νέα-πιθανά-φορολογικά μέτρα. Αισχρά και κατάπτυστα. Δημοσιογράφοι, υπουργοί, αντιπολίτευση και συμπολίτευση, διαφωνούν με την ψήφισή τους!
Άποψή μου: Τα μέτρα θα ψηφιστούν αφού τροποποιηθούν σε σημεία που θα καθησυχάζουν το πλήθος των θιγόμενων-σχεδόν όλων δηλαδή.
Θα ψηφιστούν μέτρα που θα προκαλούν την γνωστή ώριμη και φιλοσοφημένη αντίδραση των ελλήνων: “Πάλι καλά! Γλυτώσαμε τα χειρότερα!”
Μετά τον πανικό για τα αισχρά και κατάπτυστα μέτρα, παρουσιάζεται στο δελτίο η κατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ που πλήττονται από την κρίση και μάλιστα βρίσκονται σε πραγματικά δεινή κατάσταση, ασύγκριτα χειρότερη από της Ελλάδας.
Με αυτόν τον τρόπο τα προβάλλει η δημιουργική δημοσιογραφία .

(Ανοίγω παρένθεση για να αναρωτηθώ: Τί είναι η κρίση και οι χώρες “πλήττονται” από αυτήν; Σεισμός; Τυφώνας; Κατακλυσμός; Δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης σκοπιμότητας, απληστίας και ανηθικότητας;)
Με την χαρακτηριστική πολυπλοκότητα σκέψης που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία όσων πείθονται από τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, ο τηλεθεατής σκέφτεται: “Πάλι καλά! Αλλού περνάνε χειρότερα!”
Η λογική σιωπά ή-όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα πλέον στην Ελλάδα-αυτοκτονεί.

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Η σκέψη της μέρας and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.