Βομβαρδισμοί στην Γάζα από το Ισραήλ

19.11.2012

Gaza-Israeli-Bomb 2012Τουλάχιστον 26 είναι οι νεκροί, εκ των οποίων 14 γυναικόπαιδα, από τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι για την υγεία χθες στο BBC.
Το σύνολο των νεκρών από την περασμένη Τετάρτη που άρχισαν οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών έχει φθάσει τους 85, μεταξύ των οποίων 22 παιδιά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, διαβεβαίωσε τους ηγέτες παγκοσμίως οτι το Ισραήλ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει να προκαλέσει απώλειες αμάχων στην Γάζα.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Mark Regev, δήλωσε στο BBC οτι επεδίωξαν οι επιθέσεις σε σπίτια επτά αξιωματούχων της Hamas να είναι όσο το δυνατόν πιο ‘χειρουργικές’, σε αντίθεση με την ονομαζόμενη «αδιάκριτη» μαχητική επίθεση με ρουκέτες.
Δύο κτήρια ΜΜΕ χτυπήθηκαν στην Γάζα και οκτώ δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων έχασε το πόδι του, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.
Από την πλευρά των ισραηλινών, τρία άτομα σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.   

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες, υποστήριξαν τους αμυντικούς-όπως τους χαρακτήρισαν- βομβαρδισμούς των ισραηλινών.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Ban Ki-moon, πήγε στο Κάιρο για να εκτιμήσει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός υπό την καθοδήγηση της Αιγύπτου, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ και με την Γάζα και της οποίας η ισλαμική κυβέρνηση έχει φιλοξενήσει ηγέτες της Χαμάς. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Τρίτη.

Η Fatah υπό τον Mahmoud Abbas και η Hamas με επικεφαλή τον Ismail Haniyeh, αποτελούν δυο από τις παρατάξεις στους κόλπους της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Ηγέτης της Fatah, μέχρι τον θάνατό του το 2004, υπήρξε ο Yasser Arafat, μετά τον θάνατό του όμως, έγινε εμφανής η κομματική διαφοροποίηση μέσα στην οργάνωση.

Σύμφωνα με το ιστορικό που δημοσιεύει το Reuters, η Χαμάς και άλλες ομάδες στην Γάζα, είναι ορκισμένοι εχθροί του εβραϊκού κράτους που αρνούνται να αναγνωρίσουν και επιδιώκουν την εξάλειψή του, ισχυριζόμενοι οτι η ισραηλινή επικράτεια τους ανήκει δικαιωματικά.
Η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές στις Παλαιστινιακές περιοχές τον Ιανουάριο του 2006 αλλά έναν χρόνο αργότερα, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον πρόεδρο Mahmoud Abbas, η ομάδα των ισλαμιστών πήρε τον έλεγχο της Γάζα μετά από σύντομο αιματηρό εμφύλιο πόλεμο εναντίον δυνάμεων πιστών στον Abbas.
Τότε, ο Αμπάς απέρριψε την κυβέρνηση της Χαμάς με επικεφαλής τον ηγέτη της ομάδας, Ismail Haniyeh.
Ενώ η Χαμάς καταγγέλεται σαν τρομοκρατική οργάνωση στην Δύση, απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη στον αραβικό κόσμο, όπου οι ισλαμικές πολιτικές παρατάξεις είναι σε άνοδο.
Υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, ο Αμπάς και η παράταξη Fatah, υπερισχύουν στην κατεχόμενη από τους ισραηλινούς Δυτική Όχθη, από την θέση τους στην κυβέρνηση στην πόλη Ramallah.
Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος στην Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Κόσμος and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.