Παγκόσμια οικονομία και Ελλάδα

5.11.2012
Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, εμφανίζεται να απασχολεί τον Barack Obama, σχεδόν όσο και ο τυφώνας Σάντυ. 

Robert Redford
Robert Redford (Photo credit: Public Citizen)

Ενώ οι προγραμματικές δηλώσεις του για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής –και με αφορμή τις καταστροφές από τον τυφώνα- ενίσχυσαν τα ποσοστά του δημοκρατικού υποψηφίου (σύμφωνα με άρθρο του γνωστού αμερικανού ηθοποιού, σκηνοθέτη και ακτιβιστή για το περιβάλλον Robert Redford) , η κρίση στην Ευρώπη παραμένει ο οικονομικός του πονοκέφαλος.
Η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ και οι χαμηλοί δείκτες ανάπτυξης στην Ευρώπη που γίνονται εμπόδιο στην επέκταση της στην ασιατική αγορά, απασχολούν τον αμερικανό υποψήφιο πρόεδρο, αξιωματούχους του G20 που συνεδριάζουν στο Μεξικό χθες και σήμερα, το ΔΝΤ, αλλά και χώρες της Ασίας που μετέχουν σε συνάντηση κορυφής στο Λάος σήμερα. 
Το άνοιγμα και το ελεύθερο εμπόριο με τις ασιατικές αγορές που προγραμματίζουν ΗΠΑ και Αυστραλία, μοιάζει δύσκολο για την Ευρώπη σύμφωνα με τον Fredrik Erixon, επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία (ECIPE) στις Βρυξέλλες που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το τραίνο ετοιμάζεται να αναχωρήσει και η Ευρώπη σίγουρα δεν βρίσκεται πάνω σε αυτό».
Η Ελλάδα θεωρείται- και πιθανότατα είναι- η χώρα-κλειδί για την ανάπτυξη και το μέλλον της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Σύντομα θα πρέπει να υπάρξει μια καθοριστική απόφαση για το μέλλον της στο ευρώ. 

English: ECIPE logo
English: ECIPE logo (Photo credit: Wikipedia)

Όπως υποστηρίζει ο George Magnus (ανώτερος οικονομικός αναλυτής της UBS Investment Bank) σε ενημερωτικό δελτίο του ECIPE, οι δύο τρόποι εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι με «ομαλή» ή με «άτακτη» μέθοδο δηλαδή με ή χωρίς την υποστήριξη των τραπεζών της από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή: «Η έξοδος της Ελλάδας, κυριολεκτικά, πρέπει να αντιπετωπισθεί σαν πανούκλα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αλλά αν δεν μπορεί να αποτραπεί για οποιονδήποτε λόγο, τότε οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και κατά προτίμηση πριν οι έλληνες ψηφοφόροι εκφράσουν την γνώμη τους».

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.