Απλοί τρόποι για να αυξήσετε την ευφυϊα σας

Το μυαλό μας χρειάζεται άσκηση όπως ακριβώς ένας μυς. Εάν το χρησιμοποιεείτε συχνά και με σωστούς τρόπους, θα γίνετε περισσότερο ειδικευμένος στοχαστής και θα αυξήσετε την ικανότητα συγκέντρωσής σας. Αν όμως δεν χρησιμοποιείτε ποτέ το μυαλό σας ή το κακομεταχειρίζεστε με επιβλαβή χημικά, η ικανότητά σας να σκέφτεστε και να μαθαίνετε θα μειωθεί.
Εδώ είναι πέντε απλοί τρόποι ώστε να αποσπάσει καθένας περισσότερη παραγωγικότητα από την φαιά ουσία του.
1. Μειώστε την τηλεθέαση-Αυτό είναι δύσκολο. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να μένουν καθηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση. Το πρόβλημα είναι οτι η τηλεθέαση δεν κάνει χρήση της πνευματικής σας ικανότητας ούτε της επιτρέπει να επαναφορτιστεί. Είναι σαν να χάνει την ενέργειά του ένας μυς, χωρίς τα οφέλη της άσκησης.
Δεν νοιώθετε στραγγισμένος μετά από δύο ώρες στην τηλεόραση; Τα μάτια σας πονούν και είναι κουρασμένα από την εστίαση στο φωτεινό κουτί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν έχετε καν την ζωτικότητα να διαβάσετε ένα βιβλίο.
Όταν θέλετε να χαλαρώσετε, δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο αντί γι’ αυτό. Εάν είστε τόσο κουρασμένοι, ακούστε μουσική. Όταν είστε με φίλους ή την οικογένειά σας, αφήστε την τηλεόραση κλειστή και συζητείστε. Όλα αυτά απαιτούν την χρήση του μυαλού σας περισσότερο από την τηλεόραση και σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε.

2. Ασκηθείτε-Συχνά νομίζουμε οτι θα μάθουμε περισσότερα αν δεν ασκηθούμε και χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Όμως ο χρόνος που περνάμε με την άσκηση οδηγεί σε καλύτερη εκμάθηση γιατί βελτιώνει την παραγωγικότητα στο χρόνο που ακολουθεί. Χρησιμοποιόντας το σώμα, καθαρίζει το μυαλό και δημιουργεί ένα κύμα ενέργειας. Μετά θα νοιώσετε αναζωογονημένοι και θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε ευκολότερα.

3. Διαβάστε δύσκολα βιβλία-Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να διαβάζουν δημοφιλή μυθιστορήματα με αγωνία αλλά γενικά αυτά τα βιβλία δεν τονώνουν το πνεύμα. Εάν θέλετε να βελτιώσετε την ικανότητα σκέψης και γραφής, θα πρέπει να διαβάζετε βιβλία που σας κάνουν να συγκεντρώνεστε. Η ανάγνωση ενός κλασσικού μυθιστορήματος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο και να σας κάνει να σκέφτεστε σε πιο ακριβή, εκλεπτυσμένη γλώσσα. Μην φοβάστε να αναζητήσετε μια λέξη αν δεν την ξέρετε και μην φοβάστε τις πυκνές παραγράφους. Πάρτε τον χρόνο σας, ξαναδιαβάστε το αν χρειάζετε και σύντομα θα εξοικειωθείτε με το ύφος του συγγραφέα.
Άπαξ και συνηθίσετε τα δύσκολα βιβλία, δεν θα μπαίνετε στον πειρασμό να επιστρέψετε στα ελαφρά αναγνώσματα. Η πρόκληση να μάθουμε νέες ιδέες είναι πολύ πιο συναρπαστική από τα ευτελή θρίλλερ.

4. Νωρίς για ύπνο, νωρίς ξύπνημα-Τίποτα δεν κάνει πιο δύσκολη την συγκέντρωση από την έλλειψη ύπνου. Θα ανανεωθείτε αν πάτε νωρίς για ύπνο και δεν κοιμηθείτε περισσότερο από 8 ώρες. Αν κοιμηθείτε αργά και αντισταθμίσετε ξυπνώντας αργά, θα νοιώθετε λήθαργο και θα έχετε δυσκολία συγκέντρωσης. Οι πρωινές ώρες είναι πιο γαλήνιες και παραγωγικές. Το ξύπνημα νωρίς, σας προσφέρει παραγωγικές ώρες και μεγιστοποιεί την οξύτητα του πνεύματός σας στη διάρκεια της ημέρας.
Αν έχετε την ευκαιρία, πάρτε έναν υπνάκο 10-20 λεπτών όταν νοιώσετε υπνηλία. Περισότερη ώρα θα προκαλέσει λήθαργο αλλά ένας σύντομος ύπνος θα σας ανανεώσει.

5. Βρείτε χρόνο να στοχαστείτε-Συχνά η ζωή γίνεται τόσο ταραχώδης που  υπερφορτωνόμαστε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Γίνεται δύσκολο να συγκεντωθούμε επειδή βαριές σκέψεις μας διακόπτουν. Αν περνάτε χρόνο μόνοι σε στοχασμό σας δίνει την ευκαιρία να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να ιεραρχήσετε τις ευθύνες σας. Κατόπιν, θα έχετε καλύτερη αντίληψη για το τι είναι σημαντικό και τι όχι. Τα ασήμαντα πράγματα δεν θα σας ενοχλούν πια και το μυαλό σας θα νοιώθει λιγότερο επιβαρυμένο.
Δεν χρειάζεται να καθήσετε στο πάτωμα με σταυρωμένα τα πόδια και να ψάλλετε “ομμμ”. Οτιδήποτε επιτρέπει λίγη παρατεταμένη απομόνωση είναι κατάλληλο, όπως μια βόλτα με τα πόδια. Κάποιος διάσημος είπε, “Οι καλύτερες ιδέες εμφανίζονται όταν περπατάς.” Πειραματιστείτε για να βρείτε την δραστηριότητα που λειτουργεί καλύτερα για σας.

Συμπέρασμα-Καμμία από αυτές τις τεχνικές δεν είναι επαναστατική αλλά οι απλές, μη συναρπαστικές απαντήσεις είναι συχνά πολύτιμες. Η πρόκληση είναι να έχετε την επιθυμία να τις υιοθετήσετε. Αν επιτύχετε σε αυτές τις πέντε συμβουλές, θα ανταμειφθείτε με αυξημένη πνευματική οξύτητα και συγκράτηση γνώσης.

ΠΗΓΗ: Pick The Brain Written by
ΑΠΟΔΟΣΗ: womaneveryday

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Το χρώμα της μέρας and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.