11.9.2012 Ελλάδα ή Nine Eleven

   Η σημερινή μέρα έχει αναμνηστικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους στην Νέα Υόρκη.
Πέρασαν κιόλας έντεκα χρόνια. Θυμάμαι πως σε συζήτηση τότε, είχα εκφράσει απάθεια για τους απλούς ανθρώπους που σκοτώθηκαν, επειδή πίστευα πως δικαίως πλήρωσαν το τίμημα των εγκλημάτων της χώρας τους.
Δεν ξέρω αν από ψυχική ή πολιτική μεταστροφή , τώρα πια θεωρώ οτι είναι άδικο να πληρώνουν αθώοι άνθρωποι το τίμημα των πολιτικο-στρατιωτικο-οικονομικών αποφάσεων στην λήψη των οποίων δεν μετέχουν, ακόμα κι αν η προπαγάνδα τους πείθει οτι είναι συμφέρουσες (για ποιούς;) ή και αναπόφευκτες.
  
   Οι εξελίξεις στην δική μου(;) χώρα, την Ελλάδα, με έφεραν αντιμέτωπη με τον απαξιωτικό τρόπο που χρησιμοποιούν τους λαούς-ό,τι κι αν περιλαμβάνει και σημαίνει η γενίκευση-προκειμένου κάποιοι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Ακόμα και οι πλέον νοήμονες και σκεπτόμενοι μεταξύ των ανθρώπων, λόγω ενός ελιτίστικου διαχωρισμού που χρησιμοποιούν για τους εαυτούς τους, δεν προσβάλλονται από την απαξίωσή τους.
   Υπάρχει ένα σαφές όριο ανάμεσα στα κέντρα αποφάσεων και στους “αληθινούς” ανθρώπους. Μεταξύ εκείνων όμως που ξεχωρίζουν από το πλήθος, η γραμμή θολώνει.
Μπορεί δηλαδή να τοποθετούν εαυτούς στην πλευρά αυτών που παλεύουν για το συμφέρον όλων και που έχει κάτι ηρωικό, μπορεί όμως να βρίσκονται στο στρατόπεδο των προδοτών που-όπως αυτές που ξέρουμε οτι επιπλέουν στην θάλασσα-επιδιώκουν να σώσουν το τομάρι τους και μόνον. 
Στο πλήθος είναι σχεδόν αδύνατος ο διαχωρισμός, αλλά η εικόνα γίνεται σαφέστερη αν προχωρήσουμε “υψηλότερα”.
Για παράδειγμα, οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι αυτές-που-ξέρουμε-οτι-επιπλέουν, στο πέλαγος των παγκοσμίων συμφερόντων. Δεν παλεύουν για τον λαό τους, δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τον λαό τους, αντίθετα τον δηλητηριάζουν με την ύπαρξή τους.
Μια τυραννική κυβέρνηση, διακρίνεται, ξεχωρίζει εύκολα.
Γίνεται δύσκολος ο χαρακτηρισμός μιας κυβέρνησης που φέρεται ως δημοκρατική.
Η ορολογία προκαλεί σύγχιση στο πλήθος και το οδηγεί είτε να συμπορεύεται-λόγω  “δημοκρατικότητας”- ή να μένει αναποφάσιστο.
Η ρητορική (βλέπε και συγκαλυμμένη προπαγάνδα) των ΜΜΕ, παίζει τον ρόλο υποβολέα που επιδρά στο ασυνείδητο.
Ο “κανονικός” πολίτης ταυτίζει την αντίδραση με την βαρβαρότητα και την παραβατικότητα των κουκουλοφόρων-λέμε τώρα.
Ο “κανονικός” πολίτης δεν βλέπει αντιπολίτευση, δεν φθάνει σε αυτόν η ουσία της, για δύο λόγους:
Είτε επειδή ο αντιπολιτευτικός λόγος υποβαθμίζεται ή/και αποκρύπτεται από τα Μέσα, είτε επειδή η προπαγάνδα/πλύση εγκεφάλου δεκαετιών έχει πείσει τον ίδιο ή τους γονείς ή τους παππούδες του, άρα και τον ίδιο, πως η αντιπολίτευση είναι επικίνδυνη, υστερόβουλη, κατευθυνόμενη, αναποτελεσματική και οπωσδήποτε, αφού διαφοροποιείται από την κυβερνητική πολιτική, οδηγεί στην καταστροφή.
Σιωπή…
   Ποιόν να θελήσεις να σώσεις και γιατί; Η λογική ηττάται κατά κράτος.
Η δύναμη του λαού εκφυλίζεται σε δύναμη του όχλου. Μένεις να λυπάσαι επειδή η νοημοσύνη σου σού επιτρέπει να αντιλαμβάνεσαι όλα αυτά και ως συνέπεια χάνεις το αντικείμενο του αγώνα σου.
Αφού δεν παλεύεις για το τομάρι σου αλλά για όλους και οι “όλοι” είναι έτσι, τότε κυνηγάς ανεμόμυλους, επιδίδεσαι σε μάταιο αγώνα και η νοητική και ηθική μοναξιά θανατώνει κάθε καλή πρόθεση.
   Ξεγελαστείτε, αλλοτριωθείτε, αφανιστείτε, όχι επειδή δεν είχατε ευκαιρίες, διεξόδους και-δύσκολες μεν αλλά-λύσεις, αλλά επειδή η μικρόνοια, η ευτέλεια και η έπαρση της ανεπάρκειάς σας, δεν σας επιτρέπει να τις δείτε και να τις αξιολογήσετε.
Ίσως τελικά πολιτική να σημαίνει ΚΑΙ αυτό: την απο-προσωποποίηση όσων εκπροσωπεί.
Η ανθρωπιά από την άλλη, πώς να αγνοήσει οτι μέσα στην μαριονέττα κρύβεται ένας άνθρωπος; Και πώς να αντέξει το αντίστροφο;

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Η σκέψη της μέρας and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 11.9.2012 Ελλάδα ή Nine Eleven

  1. fantra13 says:

    Πόσο δίκιο έχεις και πόσο ωραία αντιλαμβάνεσαι τη σκέψη – δυστυχώς – ελάχιστων ανθρώπων! Ειδικά οι 2 τελευταίες ερωτήσεις σου, με κάνανε ν’ ανατριχιάσω αλλά και να νιώσω μια βαθιά θλίψη. Υπέροχο άρθρο!

Comments are closed.