π – Ο μυστηριώδης

Ο αριθμός π έχει γοητεύσει μαθηματικούς, μηχανικούς και άλλους ανθρώπους, επί αιώνες.
Πρόκειται για την μαθηματική σταθερά που είναι ο λόγος της περιφέρειας του κύκλου (C) προς την διάμετρό του
(d). Ο τύπος είναι:   Pi
Αυτό εξηγεί επίσης γιατί και πώς πήρε ο αριθμός το όνομά του: το πεζό π, υιοθετήθηκε αρχικά το 1706 ως μια συντόμευση του συγκεκριμένου αριθμού εξαιτίας του πρώτου γράμματος της ελληνικής λέξης ‘περίμετρος’, ειδικά για τον κύκλο.
Το σύμβολο είναι κατάλληλο επειδή το π είναι ένας άρρητος αριθμός (Irrational_number) , που σημαίνει οτι δεν μπορεί να εκφραστεί ως ο λόγος των a/b, όπου a και b είναι ακέραιοι πραγματικοί αριθμοί.
Αν και ξέρουμε οτι τα δεκαδικά του π είναι περίπου 3,14159, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε όλα τα ψηφία με ακρίβεια: μέχρι τον Οκτώβριο 2011, έχει βρεθεί οτι ο π έχει 10 τρισεκατομμύρια μη επαναλαμβανόμενα ψηφία/αριθμούς.
Πολλοί τύποι στα μαθηματικά, στις επιστήμες, στην μηχανική περιλαμβάνουν τον π, γεγονός που τον καθιστά μια απο τις σημαντικότερες μαθηματικές σταθερές.
Ποιός υπολόγισε όμως με σχολαστικότητα την αξία για τον άπειρο αυτό αριθμό και πώς έγινε αυτό;
Το πιο κάτω βίντεο εξετάζει αυτά τα ερωτήματα λεπτομερειακά:

Όσοι αγαπούν την μουσική ίσως γνωρίζουν ήδη οτι υπάρχει ένα τραγούδι για τον π απο την βρετανίδα τραγουδίστρια Kate Bush, στο οποίο τραγουδά τους αριθμούς του.

Επίσης, για εκείνους που “μαγεύονται” απο τις ιδιότητες του π, μπορούν να ανατρέξουν στην πιο κάτω διεύθυνση όπου μέσα στην ακολουθία των δεκαδικών της σταθεράς π μπορούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ακολουθία αριθμών επιλέξουν (ημερομηνία, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου κλπ). 

Up to 1 million digits of π

Σύμφωνα με ειδικούς, ο αριθμός π μπορεί να θεωρηθεί ένας ”συμπαντικός”, υπερβατικός, άπειρος αριθμός.

Σχετικά:
http://physicsjfior.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

http://en.wikipedia.org/wiki/%CE%A0

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/03/2012_434703

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επιστήμη and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.