Αλκοολισμός στην Ελλάδα

Έχεις ποτέ αποφασίσει να σταματήσεις να πίνεις για μια βδομάδα ή και περισσότερο, αλλά αυτό κράτησε μόνο για 2 μέρες;
-Έχεις απουσιάσει απο τη δουλειά ή το σχολείο σου εξαιτίας του ποτού;

Οι πιο πάνω, είναι δύο απο τις 12 καίριες ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντήσουν -ανώνυμα- όσοι προβληματίζονται για την σχέση τους με το αλκοόλ και –πάντα με διακριτικότητα- μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Αλκοολικούς Ανώνυμους.
Το μήνυμα των Αλκοολικών Ανωνύμων στο ερώτημα ‘‘Είναι οι Α.Α. για σένα;’’ συνεχίζει:
«Μονάχα εσύ μπορείς να αποφασίσεις εάν θέλεις να δοκιμάσεις

τους Α.Α., εάν νομίζεις ότι οι Α.Α. μπορούν να σε βοηθήσουν.
Εμείς που είμαστε στους Α.Α. ήρθαμε γιατί τελικά παραιτηθήκαμε
από την προσπάθεια να ελέγχουμε το ποτό μας. Ακόμη, δεν θέλαμε
να παραδεχθούμε ότι ποτέ δεν θα μπορούσαμε να πιούμε ακίνδυνα.
(Αυτό το πιστεύαμε για χρόνια)
Τότε ακούσαμε από άλλα μέλη των Α.Α. ότι είμαστε άρρωστοι.
Συνειδητοποιήσαμε ότι πολλοί άνθρωποι υποφέραμε από τα ίδια
συναισθήματα ενοχής, μοναξιάς και απελπισίας που είχαμε και εμείς.
Βρήκαμε ότι είχαμε αυτά τα συναισθήματα, γιατί είχαμε την
αρρώστια του αλκοολισμού.
Αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε, να αντιμετωπίσουμε το τι είχε
κάνει το αλκοόλ σε μας.
Εδώ είναι μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες προσπαθήσαμε
να απαντήσουμε ειλικρινά.
Εάν απαντήσουμε ΝΑΙ σε 4 ή περισσότερες ερωτήσεις, αυτό σημαίνει
ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το ποτό.
Δες πως φέρεσαι, θυμήσου ότι δεν υπάρχει ντροπή στο να αντιμετωπίσεις
το γεγονός ότι έχεις πρόβλημα.»

Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σολωμού 66, κάθε βράδυ στις 8:30 και αφού έχει προηγηθεί τηλεφώνημα στο 210 5227920, γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας ‘‘Αθηνών’’ των Αλκοολικών Ανωνύμων.
Παρόμοια κατάσταση στους Αμπελόκηπους, στο Μπραχάμι, στο Φάληρο, στο Χαλάνδρι και σε έντεκα ακόμα πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το ετήσιο 18ο συνέδριο για το 2012 θα πραγματοποιηθεί στη Βραυρώνα Αττικής απο 17 έως 20 Μαϊου.

Οι συνάνθρωποί μας που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ, οργανώνονται συγκεντρώνονται και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), κατατάσσει τον αλκοολισμό στις χρόνιες ασθένειες.

Επιστημονικά διατυπώνοντας το πρόβλημα:
«Το Αλκοόλ δρα σε νευροδιαβιβαστικά συστήματα του εγκεφάλου που αμβλύνουν τα διεγερτικά μηνύματα ενώ προάγει την αναστολή της νευρωνικής δραστηριότητας. Η δράση του αλκοόλ εξελίσσεται από το στάδιο της χαλάρωσης και της καλής διάθεσης μετά από ένα ποτό και προχωρά στο στάδιο της υπνηλίας και της απώλειας της συνείδησης. Αυτός είναι ο λόγος που η αστυνομία είναι τόσο αυστηρή στην απαγόρευση της οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αλλά και ο λόγος που το κοινό υποστηρίζει τόσο πολύ αυτήν την αυστηρή στάση. Μερικοί άνθρωποι, όταν πίνουν, γίνονται επιθετικοί και βίαιοι, ενώ περίπου ο ένας στους δέκα τακτικούς πότες θα καταλήξει εξαρτημένος αλκοολικός. Η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ έχει βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό, κυρίως στο ήπαρ, και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο. Έγκυες μητέρες που πίνουν, διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με εγκεφαλική βλάβη και πνευματική καθυστέρηση.»
Να σημειώσουμε επίσης οτι σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Δανία,
«παιδιά γονέων με πρόβλημα αλκοολισμού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του ίδιου προβλήματος.»
 
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν.) εκτιμάται ότι περίπου 800.000 άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
Μεταξύ των νέων, τα αγόρια αρχίζουν να πίνουν σε ηλικία 12,2 ετών και τα κορίτσια ένα χρόνο αργότερα. Ένα ποσοστό 10 – 15% των αλκοολικών είναι ανήλικοι (Πανελλήνια Έρευνα στον Μαθητικό Πληθυσμό- European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs ESPAD – Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν. 2003).
Στην Ευρώπη, υπάρχουν 40 εκατομμύρια αλκοολικοί (Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν.,2004)!

Στην τελευταία Ετήσια Έκθεση-Δεκέμβριος 2011, ο ίδιος φορέας, σημειώνει για τους χρήστες και εξαρτημένους απο τα οινοπνευματώδη στο μαθητικό πληθυσμό 11-15 ετών:
-Ένας στους τρεις 15χρονους εφήβους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό, τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.
-Ένα στα τέσσερα αγόρια κι ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών, πίνουν τουλάχιστον τρία ποτά στη σειρά σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο.
-Δύο στους πέντε εφήβους 15 ετών έχουν μεθύσει τουλάχιστον μια φορά σε όλη τους τη ζωή.
-Ένας στους πέντε εφήβους 11-15 ετών ανέφεραν οτι πολλοί απο τους φίλους τους πίνουν οινοπνευματώδη.
-Έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2010, συγκριτικά με το 2006 (απο 27,6% σε 35,3%), οι 15 χρονοι που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση, ενώ αντίθετα έχει μειωθεί το αντίστοιχο ποσοστό των 11χρονων και των 13χρονων.
Παρεμβάσεις για την πρόληψη αφορούν και την κατάχρηση των οινοπνευματωδών, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Στα πλαίσια των σχολικών κοινοτήτων τα κυριότερα μέτρα πρόληψης αποτελούν τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, κάποια Κέντρα Πρόληψης πραγματοποιούν σχετικές ενημερωτικές συναντήσεις.
Στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, άτομα που προσέγγισαν θεραπευτικά προγράμματα/υπηρεσίες για βοήθεια και καταγράφηκαν απο Προγράμματα Απεξαρτήσεων, είχαν τα εξής χαρακτηριστικά:
Μέση ηλικία 43,8 έτη με το 70% μεταξύ 30-51, 23% πάνω απο 52 ετών και 7,4% ενήλικες κάτω απο 30. Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, το 39,8% ήταν απόφοιτοι Λυκείου, το 32,3% απόφοιτοι Γυμνασίου, 20,3% απόφοιτοι ανωτάτων σχολών και πολύ μικρά ποσοστά ατόμων που δεν είχαν ολοκληρώση την βασική εκπαίδευση ή είχαν μεταπτυχιακό τίτλο. Τα ποσοστά εργαζομένων και ανέργων δεν έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους (43,7 και 40,7% αντίστοιχα). Μεγάλη διαφορά ωστόσο έχει καταγραφεί μεταξύ των μεσαίων/χαμηλών εισοδημάτων 59,7% και μεσαίων εισοδημάτων 32,8%, ενώ εκείνοι που θεωρούσαν οτι ανήκουν σε υψηλό κοινωνικο-οικονομικό στρώμα εμφανίζονται σε ποσοστό μόλις 7,5%.

 Δημοσίευμα 11.1.2012

Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο κέντρο της Πάτρας, όταν σημειώθηκε σύγκρουση δύο οχημάτων.
Το τροχαίο επί της Αγίου Ανδρέου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο οδηγοί τους, ένας 48χρονος κι ένας 31χρονος.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένας από τους δύο οδηγούς είχε καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ και οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης.

Κι αυτό είναι ένα μόνο απο τα πολλά που διαβάζουμε.

Αλκοόλ και τροχαία ατυχήματα
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Κάθε χρόνο περίπου 30.000 τραυματίζονται σε τροχαία, με τον αριθμό των πολιτών που τραυματίζονται σοβαρά ή χάνουν τη ζωή τους να αγγίζει τους 4.000, ενώ το οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) «ευθύνεται» στο 50% περίπου των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Ν.2696/1999) όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 3542/2007 στο άρθρο 42 παρ.1 καθορίζει ότι «Απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οδικού οχήματος από οδηγό, ο οποίος κατά την οδήγηση του οχήματος βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων».

Η παραβίαση του συγκεκριμένου άρθρου από τους εμπλεκόμενους οδηγούς σε ένα οδικό τροχαίο ατύχημα πέρα από τις νομικές συνέπειες, έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις καθώς το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστήριων συμβολαίων ορίζουν ρητά ότι αποκλείεται η κάλυψη από τον ασφαλιστή ζημιών, που προκαλούνται από την κυκλοφορία αυτοκινήτου, όταν ο οδηγός κατά τον χρόνο του ατυχήματος τελεί υπό την επίδραση οινοπνεύματος (σε κατάσταση μέθης).

Οι επιστημονικοί τρόποι διαπίστωσης της χρήσης οινοπνεύματος καθορίζονται με την 43500/5691/2002 Κοινή Υπ. Απόφαση Υπ. Υγείας και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Επικοινωνιών «Μέθοδοι διαπίστωσης χρήσης οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών και φαρμάκων από οδηγούς κατά την οδήγηση οχημάτων, καθώς και από πεζούς που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα». Σύμφωνα με την απόφαση η εξακρίβωση, χρήσης οινοπνεύματος από οδηγούς κατά την οδήγηση οχημάτων και σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων από οδηγούς και πεζούς, γίνεται είτε με ηλεκτρονική αλκοολομετρική συσκευή είτε με αιμοληψία. Ο ελεγχόμενος οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 gr/l) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Δημοσίευση για την σχέση τροχαίων ατυχημάτων και αλκοόλ σημειώνει επίσης:
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Τροχαία, το 10μηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2011 συνέβησαν 11.410 τροχαία ατυχήματα (μείωση κατά 10,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι), από τα οποία τα 841 ήταν θανατηφόρα με 911 νεκρούς, έναντι 981 ατυχημάτων πέρυσι με 1085 νεκρούς (ελάττωση κατά 14,3% και 16% αντίστοιχα). Τα τέσσερα στα δέκα τροχαία στη χώρα μας οφείλονται σε μειωμένα αντανακλαστικά λόγω ξενυχτιού, και στο 20% έως 30% των ατυχημάτων, όπου υπάρχει τραυματισμός ή θάνατος, αιτία είναι η κούραση, με το 40% των οδηγών που ευθύνονται για τα θανατηφόρα τροχαία να έχουν ποσοστό αλκοόλ στο αίμα περισσότερο του επιτρεπόμενου(…)

 

Τα πιο κάτω, περιλαμβάνονται σε ερώτηση βουλευτή Θεσσαλονίκης προς τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Ν.3904/2010, που αφορά στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, περιλαμβάνοντας σειρά διατάξεων για τους υπευθύνους τροχαίων ατυχημάτων. 
Επίσης, μια σειρά παραβάσεων του ΚΟΚ υποβιβάστηκαν από πλημμελήματα σε πταίσματα, ανάμεσά τους: η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τοξικών ουσιών κ.α.
– Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην κατάργηση της παραγραφής των τροχαίων ατυχημάτων;»

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υγεία στην Ε.Ε. σημειώνει:
«Ο αλκοολισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα κοινωνικό πρόβλημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η Ευρώπη έχει το υψηλότερο ποσοστό αλκοολικών παγκοσμίως, τα υψηλότερα κατά κεφαλή επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και το υψηλότερο ποσοστών προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τη βασική αιτία για το 7,4% των προβλημάτων υγείας και των πρόωρων θανάτων στην ΕΕ. Ευθύνεται επίσης για ένα σημαντικό αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην ΕΕ, ενώ έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις – βία, χουλιγκανισμός, εγκληματικότητα, οικογενειακά προβλήματα, κοινωνικός αποκλεισμός – και επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα στην εργασία.

Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι τα αλκοολούχα ποτά αποτελούν σημαντικά οικονομικά αγαθά και μέρος της κουλτούρας πολλών περιοχών της Ευρώπης. Η παραγωγή, το εμπόριο και η προώθηση τέτοιων ποτών στην αγορά συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. Ωστόσο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συνδέονται με την υγεία, απαιτούνται αποτελεσματικές πολιτικές καταπολέμησης του αλκοολισμού, καθώς και η στήριξη και ο συντονισμός από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια των κρατών μελών για μείωση των βλαβερών συνεπειών της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η ΕΕ θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, αφενός, με τη λήψη μέτρων περιορισμού της διαθεσιμότητας αλκοολούχων ποτών, ιδίως για τους νέους, και, αφετέρου, μείωσης της έκθεσης των νέων στα διάφορα μέσα εμπορικής προώθησης. Μια μελλοντική στρατηγική μπορεί επίσης να συμπεριλάβει μέτρα κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκστρατείες.

Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών έχει συνεπώς μεγάλη σημασία για την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών. Επιπλέον, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αναμένεται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση, τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών μπορεί επίσης να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, εφαρμόζοντας τον κώδικα δεοντολογίας της και ενεργώντας με τη δέουσα υπευθυνότητα. Σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, ιδίως με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, προβλέπεται η δημιουργία συστήματος για την επιδημιολογική επιτήρηση της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και η καθιέρωση κοινωνικών και οικονομικών δεικτών και δεικτών για την υγεία.»

 

Ποιοί είναι οι φορείς που υποδέχονται εξαρτημένα άτομα στην Ελλάδα;

ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας

ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ στην Αθήνα

ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ και Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων «ΟΑΣΙΣ» στη Θεσσαλονίκη

Μ.Κ.Ο. ΝΗΦΑΛΙΟΙ Κίνηση για τον αλκοολικό και το περιβάλλον του

Επίσης, στην ιστοσελίδα της οργάνωσης BeSTRONG.org.gr παρέχονται οι πιο κάτω πληροφορίες:

Δημόσια νοσοκομεία που παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες σε αλκοολικούς είναι:
το Ψυχιατρικά Νοσοκομείο Αττικής,

η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών,

το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και

τα Περιφερειακά Νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Λάρισας.
Από τα παραπάνω, κλειστή νοσηλεία παρέχουν κυρίως τα δύο πρώτα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και η μονάδα του Π.Π.Ν. Ιωαννίνων.

Η εξάρτηση απο το αλκοόλ είναι ασθένεια που μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε και όπως κάθε ασθένεια, οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με την βοήθεια των ειδικών αλλά και του περιβάλλοντος μας. Οργανώσεις υγείας, φορείς, θεραπευτικές κοινότητες, μπορούν να υποστηρίξουν λιγότερο ή περισσότερο.
Το πιο σημαντικό βήμα είναι, ο πάσχων να αναγνωρίσει οτι νοσεί και να αναζητήσει υποστήριξη.

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Επιστήμη, Η σκέψη της μέρας and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.