Ηλιακή καταιγίδα

Τεράστια ηλιακή καταιγίδα απο φορτισμένα σωματίδια έχει ξεσπάσει εδώ και δύο ημέρες και θα φθάσει σήμερα στην Γη ενώ ενδέχεται να πλήξει τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τους δορυφορικούς πλοηγούς (GPS) και τις πτήσεις.
Θεωρείται η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων πέντε χρόνων, ενεργοποιήθηκε απο δύο ηλιακές εκρήξεις την Τρίτη και αυξάνεται σαν μια τεράστια σαπουνόφουσκα.

Διαστημόπλοια της NASA συνέλαβαν εικόνες των ηλιακών εκρήξεων καθώς εκσφενδόνισε διαστημική ύλη και φορτισμένα σωματίδια, που ονομάζεται εκπομπή στεμματικού υλικού (CME), στο διάστημα.
Οι προγνώσεις εκτιμούν οτι το στεμματικό υλικό θα φθάσει στην Γη σήμερα και το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες και πιθανόν να παραταθεί και την Παρασκευή.
Οι ηλιακές εκρήξεις εμφανίστηκαν  όταν ο ήλιος  εξαπέλυσε δυο ηλιακές λάμψεις τάξης Χ, που κατατάσσονται μεταξύ των ισχυρότερων τύπων ηλιακών καταιγίδων. Η μεγαλύτερη απο αυτές έχει καταγραφεί ως τάξης ”Χ5,4” στην κλίμακα διαστημικού καιρού και η εκπομπή στεμματικού υλικού αυτής της λάμψης θα μπορούσε να διακόψει τις δορυφορικές λειτουργίες.
Ο ”καιρός”, στο διάστημα που περιβάλλει την Γη, ακολουθεί ένα 11ετή κύκλο που εξαρτάται απο την ηλιακή δραστηριότητα. Η τρέχουσα, αναμένεται να κορυφωθεί το 2013.
Η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα σημαίνει περισσότερες εκρήξεις και CME, δηλαδή πυκνές δέσμες σωματιδίων που συγκρούονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης και προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες.
Το συχνότερο αποτέλεσμά τους είναι το σέλας κοντά στους πόλους. Ωστόσο η ενέργεια που εκλύεται στη διάρκεια των καταιγίδων, μπορεί επίσης να διαταράξει τους δορυφόρους, τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και τα ηλεκτρικά συστήματα.
Μπορεί επίσης να αυξήσει την ακτινοβολία που εισπράττουν οι αστροναύτες και όποιος βρίσκεται σε αεροσκάφος κοντά στους πόλους.
Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, η ηλιακή καταιγίδα θα περάσει γενικά απαρατήρητη.

Ο καθηγητής Alan Woodward του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Surrey, ανακοίνωσε οτι η Γη θα δοκιμάσει περισσότερες καταιγίδες στους επόμενους μήνες.
Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, θα συμπέσει η αυξημένη χρήση Η/Υ με την εξαιρετικά αυξημένη δραστηριότητα ηλιακών κηλίδων που οδηγεί σε ηλιακές εκρήξεις.
”Υπάρχει ως εκ τούτου πιθανότητα να δούμε το φαινόμενο που οι σχεδιαστές ηλεκτρονικών συστημάτων ονομάζουν Μαύρος Κύκνος, το οποίο είναι απίθανο αλλά που αν συμβεί, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις ζωές μας.  Το πιο πρόσφατο παρόμοιο συμβάν ήταν το τσουνάμι στην Ιαπωνία, που προκάλεσε μαζικές απώλειες.
Ίσως δούμε εξίσου καταστροφικές συνέπειες απο την κατάρρευση των συστημάτων Η/Υ. Ακόμα και οι συσκευές που μπορούν να λειτουργούν σε κρίσιμες συνθήκες ασφαλείας, όπως των αεροσκαφών ή οι ιατρικές συσκευές, είναι ευπαθείς.”
Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο, όπως των περιπτώσεων που μας ζητείται να κλείσουμε το κινητό μας, εξαιτίας πιθανότητας παρεμβολών, μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα είναι ισοδύναμο με την λειτουργία δισεκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων μαζί.

 

Photo by NASA

Σχετικά άρθρα 

http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/News030712-X5-4.html

Solar storms could crash computers

Biggest Solar Storm in Years Races Toward Earth (time.com)

 Massive solar storm heads toward Earth (mnn.com)

Biggest Solar Storm in Years Races Toward Earth (nytimes.com)

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επιστήμη, NASA and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.