Ταυτότητα και λοιπές λεπτομέρειες

    Σε έναν ιστότοπο, τέθηκε προς απάντηση και σχολιασμό το ερώτημα «πώς ορίζεις (define) την ταυτότητά σου;». Συνδέοντας την ταυτότητά μας με τον πολιτισμό, την οικογένεια και την κοινωνία όπου δημιουργούμε το αξιακό μας σύστημα, σε ποιό βαθμό ταυτιζόμαστε ή διαφοροποιούμαστε απο τους γονείς ή τους δασκάλους μας;
   Παίρνω αφορμή να σκεφτώ πόσο εξοργιστικό, υποκριτικό και κοντόφθαλμο βρίσκω να δεχόμαστε ως αυθεντίες γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους και παιδαγωγούς.
Σκοπός δεν είναι η αποκαθήλωση των πάντων, ούτε ψυχικά υγιές να ξημεροβραδιαζόμαστε θυμωμένοι με όλους-με τον εαυτό μας στην πραγματικότητα.
Αντίθετα, θεωρώ την ψυχική ηρεμία-την εσωτερική γαλήνη-επίτευγμα, αρετή, σκοπό και όνειρο ζωής, ευχής έργο, θείο δώρο…όλα αυτά μαζί.
Ωστόσο, αν δεν έχεις πατέρα τον Μαχάτμα Γκάντι, πνευματικό καθοδηγητή σου τον Δαλάι Λάμα και δάσκαλό σου τον Στήβεν Χώκιν, δεν είναι ασέβεια η αναθεώρηση των απόψεων και των διδαχών τους.
Η νοοτροπία «έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα συνεχίζουμε» είναι ένα απ’ όσα με κάνουν να τρέμω απο νεύρα, να θέλω να αρπάξω τον…πιστό, να τον κουνήσω βίαια και να ουρλιάξω «σκέψου!» ή-σαν άλλος Bob Marleyget up stand up.
Δεν το κάνω..!
   ΄Εχω διδαχθεί τα μαθήματα που υπήρξαν θεμέλιοι λίθοι τού δικτύου των πεποιθήσεών μου σε ανύποπτο χρόνο, απλά και ήρεμα. Πώς να μην αγαπώ τους ανθρώπους που μου πρόσφεραν αυτά τα δώρα-ίσως χωρίς να το ξέρουν;!
   Λήψη μηνυμάτων όμως δεν γίνεται απο κλειστό δέκτη. Αν οι αισθήσεις-του σώματος και της καρδιάς-δεν παραμένουν καθαρές και δεκτικές, κάποιος, κάπου κάνει κάποιο λάθος.
Θλίβομαι, σχεδόν νοιώθω οίκτο για τους «λοβοτομημένους» συνανθρώπους μου, τους «ανθρώπους-παιδιά» τού Χέρμαν ΄Εσσε στον «Σιντάρτα».
   Στο βιβλίο «Γράφοντας για τον εαυτό μου», ο Βασίλειος Μαρκεζίνης κρίνει πως «η επιβίωση προϋποθέτει προσαρμοστικότητα» και θεωρεί αυτή ως «την καλύτερη εκδοχή περί δαρβινικής εξέλιξης».
Ο Λέο Μπουσκάλια προτρέπει «Να ζεις, ν’ αγαπάς, να μαθαίνεις» και παρότι οι Cure ισχυρίζονται οτι boys dont cry, ο Iggy Pop cried for love
   Τολμώ να προσθέσω πως η εξέλιξη και η ωρίμανσή μας, ο πηγαιμός και το ωραίο ταξίδι συνεχίζεται-ισόβια.  

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ταυτότητα και λοιπές λεπτομέρειες

  1. verbalistis says:

    Επαυξάνω. Νομίζω πως πρέπει να σταματήσει πια αυτή η συνεχής μετατόπιση ευθυνών στις προηγούμενες γενιές. Μας έχουν επηρεάσει δυστυχώς ως ένα σημείο, αλλά, όπως λέει κι ένας στίχος, ”Δεν είναι από πού ‘σαι, είναι πού ‘σαι και τι κάνεις”.

Comments are closed.