Επικοινωνία ή Πολιτική; Αλήθεια και Ελευθερία του λόγου!

Καλεσμένος ιδιωτικού ΙΕΚ ήταν την Τετάρτη 25.1.2012, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Άρης Σπηλιωτόπουλος, προκειμένου να μιλήσει στους σπουδαστές, για «Πολιτική και  Οικονομική Κρίση».

Ο ίδιος επέλεξε να περιοριστεί στην ιδιότητα του επικοινωνιολόγου, προκειμένου να παρακάμψει τους σκοπέλους του θέματος και επικέντρωσε την ομιλία του στον ρόλο, την χρήση και την επιρροή  των Νέων Μέσων (New ή Social Media) στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. 


Ούτε η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας όμως, ούτε οι σπουδαστές, άφησαν περιθώρια υπεκφυγών.

Αφού διαχώρισε την ποιότητα της ενημέρωσης ανάμεσα στα «νέα» και τα «παραδοσιακά» μέσα (έντυπα, τηλεόραση κλπ), επέμεινε για πολλοστή φορά στην πεποίθησή του οτι τα νέα μέσα (τα blogs κυρίως) είναι αναξιόπιστα και υπάρχει ανάγκη για τον έλεγχό τους.

Αναγνώρισε την αποτελεσματικότητα των new media, την συμβολή τους στην ταχύτητα και στην διασπορά της μετάδοσης της πληροφορίας, την επιρροή και τη δυναμική τους. Ακριβώς αυτές οι ιδιότητες, είναι που τα καθιστούν απειλητικά κατά την άποψή του. Χαρακτήρισε έγκυρα, μόνο τα παραδοσιακά μέσα, δηλαδή τις εφημερίδες και την τηλεόραση, που επειδή δημοσιεύουν επώνυμα άρθρα, «δεν μπορεί παρά να λένε αλήθεια»-πάλι κατά την άποψή και τα λεγόμενά του.

Κατηγόρησε τα ανώνυμα blogs για «εκ φύσεως» ροπή στην διακίνηση επιφανειακών, μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών και υπερβολικών, παραποιημένων ή ψευδών ειδήσεων.

Υποστήριξε ότι τα «παραδοσιακά ΜΜΕ είναι λιγότερο επιρρεπή σε διαφθορά και χρηματισμό, διότι ως επιχειρήσεις κατέχουν πλούτο και δεν είναι εύκολο να χρηματιστούν» (εδώ όποιος θέλει γελάει ή κλαίει, ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή του), αναγνώρισε όμως (sic) την διαπλοκή πολιτικών και ΜΜΕ τις τελευταίες δεκαετίες, την οποία απέδωσε σε έλλειψη νομικού πλαισίου. (΄Οχι, κανένας δεν του απάντησε πως “δεν είναι εύκολο”, είναι όμως συνηθισμένο.) 
΄Εδωσε έμφαση στην επιβολή άρσης της ανωνυμίας  των ιστότοπων (blogs, sites), ως μέσον εξασφάλισης της αξιοπιστίας τους και ως προϋπόθεση που χρειάζεται να τεθεί στην λειτουργία τους-ACTA και SOPA;!

Στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι σπουδαστές όμως απευθύνθηκαν κυρίως στην ιδιότητα του ως βουλευτή-πολιτικού.

Τέθηκαν τα θέματα της απώλειας εμπιστοσύνης του κόσμου προς τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις, οι πρόσφατες ομολογίες βουλευτών οτι υπέγραψαν μνημόνιο που δεν είχαν διαβάσει και οι αποκαλύψεις που τον αφορούσαν, σχετικά με τις δαπάνες του ΕΟΤ και του Υπουργείου Παιδείας.


«Στην Ελλάδα υπάρχει  πολιτική εκτός απο οικονομική κρίση, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλη χώρα της Ευρώπης», τόνισε δε με την ευκαιρία οτι το φαινόμενο προκαλείται(!;) και ανατροφοδοτείται από τα ΜΜΕ στο σύνολό τους.

 Υπεραμύνθηκε της «εθνικής ενότητας» ως απάντηση για τις δηλώσεις των βουλευτών, απάντησε ότι ο ίδιος καταψήφισε το μνημόνιο για το οποίο είχε φροντίσει να ενημερωθεί και επέρριψε ευθύνες για κιτρινισμό και σκανδαλολογία σε όλα τα ΜΜΕ για τις υποθέσεις οικονομικών-κυρίως-σκανδάλων που έχουν βγει στη δημοσιότητα.

Σε ερώτηση αν κρίνει σκόπιμη την δημιουργία νέων κομμάτων που ίσως κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του λαού και των ΜΜΕ, απέφυγε να απαντήσει.

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.