Μυρμήγκι αγάπη μου!

    Αχ αυτή η άβολη κατάσταση της μικρότερης μέρας, της χαμηλότερης θερμοκρασίας, της επικείμενης χειμερίας…εγρήγορσης. Καθόλου δεν μ’ αρέσει.
    Το ζωικό βασίλειο σέβεται τις εποχές κι ο οργανισμός κάνει τα κουμάντα του και πέφτει σε ύπνο. Οικονομία δυνάμεων και αποχή απο συνθήκες μη φιλικές προς το σώμα, ίσως και το πνεύμα, δεν ξέρουμε.
    Πάω στοίχημα πως οι αρκούδες κι όσα ζώα απεχθάνονται τον χειμώνα θα βολεύουν τώρα τις φωλιές τους για τον μακρύ ύπνο απουσίας απ’ το στενάχωρο και αφιλόξενο καθεστώς του. Τις στρώνουν με φύλλα (και φτερά;) για να γίνουν αναπαυτικές, ζεστές και γεμάτες θαλπωρή·ό,τι ακριβώς λείπει απ’ αυτή την εποχή τού χρόνου.
    Γιατί οι άνθρωποι, τουλάχιστον εμείς που δεν γουστάρουμε το κρύο, να μην μπορούμε να κοιμόμαστε τρείς-τέσσερεις μήνες και να ξυπνάμε όταν θα μπορούμε να χαρούμε και να γελάσουμε όπως η φύση; Είμαι απ’ αυτούς όμως δεν επιτρέπεται να κοιμηθώ. Υποχρεωμένη να μένω ξύπνια έρχομαι αντιμέτωπη με τις δυσκολίες τής καθημερινότητας, της ζωής και-κερασάκι-τον χειμώνα.
Το φως λιγοστεύει, η ζέστη λιγοστεύει, τα λεφτά λιγοστεύουν. Τι καλό να με κρατήσει ξύπνια;
    Αφού λοιπόν είμαι υποχρεωμένη να πειθαρχήσω σ’ ένα καθεστώς αντίθετο με τον οργανισμό μου γίνομαι μυρμήγκι. ΄Οχι απ’ αυτό το αμελητέο τάχα·απ’ το άλλο, το ψυχαναγκασμένο να κουβαλάει εν τυφλώ ό,τι θα το θρέψει.
    Για να είμαι ειλικρινής κι αυτά τα ζηλεύω! Επειδή δεν μαθαίνω νέα τους, υποθέτω πως το πιστεύουν και το ζουν αυτό που κάνουν.
Παθιάζονται, πωρώνονται, αφιονίζονται με το κουβάλημα. Επειδή τα πάντα είναι πάνω απ’ τις δυνάμεις και τα μεγέθη τους, κάνουν το κόλπο να τα “μυρμηγκοποιούν”.
Κάνουν κάτι σαν αναγωγή στη μονάδα που λέμε στα ανθρωπινά. Αυτά κάνουν αναγωγή στα μυρμηγκίσια. Αποφεύγουν μ’ αυτόν τον τρόπο να καταλαμβάνονται απο δέος και τρόμο μπροστά στα θεόρατα-σε όλα δηλαδή-και βλέπουν μόνο ό,τι είναι στα κυβικά τους. ΄Ενας σπόρος απο δω, ένας κόκκος απο κει, ένα ψίχουλο παραπέρα, αν ανοίξεις το μυρμηγκοψυγείο θα είναι πιο γεμάτο απ’ το δικό σου, ειδικά τώρα με τις κρίσεις και τις μειώσεις.
Εντάξει, ξέρουμε οτι είναι προικισμένα με δύναμη δυσανάλογη με το φιζίκ τους, ωστόσο συγκεντρώνουν αρετές που ανήκουν-μεμονωμένες-σε όλο το ζωικό βασίλειο.
   ΄Εχουν την δύναμη του ελέφαντα λοιπόν, έχουν μουλαρίσιο πείσμα, έχουν γαϊδουρινή υπομονή, έχουν αντοχή βοδιού, έχουν-αναλογικά πάντα μιλώντας-ταχύτητα αιλουροειδούς, έχουν στραβωμάρα τυφλοπόντικα, έχουν μεθοδικότητα φιδιού, έχουν αποφασιστικότητα δεν-ξέρω-ποιού, έχουν κοινωνικότητα μέλισσας, έχουν εμμονές και κολλήματα ανθρώπου.
Το κοκτέιλ είναι όμως που μετράει. Αυτό, παρ’ οτι έχουν χάσει εκ κατασκευής τον τίτλο τού βασιλιά ή του κυρίαρχου, τους προσδίδει την ποιότητα του νικητή.
    Τα εύσημα στον Μεγαλοδύναμο ασφαλώς που είχε την γνώση και την σοφία να τα κατασκευάσει μικρούτσικα για να τους αφαιρέσει την προοπτική. ΄Ο,τι βλέπουν είναι αυτό που παίρνουν και το αντίστροφο. Δεν φοβούνται, δεν απογοητεύονται, δεν βαριούνται, δεν κωλώνουν πουθενά. Ο σκοπός οδηγεί την ύπαρξή τους και-πρόσεξέ το σε παρακαλώ!-ΔΕΝ αγιάζει τα μέσα γιατί είναι άγια και ιερά απο μόνα τους.
    Ποτέ (;) δεν θα μάθουμε αν γνωρίζουν την εκδοχή, όσες ώρες λείπουν, η φωλιά τους να έχει υποστεί κατεδάφιση πούχού ή να έχουν  εξολοθρεφτεί οι συγγενείς, οι φίλοι και οι γείτονές τους (συχνά με ευθύνη ανθρώπων), γεγονός που θα ματαίωνε στα καθ’ ημάς την ανάγκη κουβαλήματος, ωστόσο εκείνα να συνεχίζουν τον αγώνα προς την επιβίωση που εγώ θέλω να την βλέπω σαν υγιή καλοπέραση.
    Ναι λοιπόν! Τα μυρμήγκια είναι οι καλοπερασάκηδες του πλανήτη. Ξέρεις τι τσιμπούσια και τι γλέντια λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια του χειμώνα στα μυρμηγκόσπιτα; Να ‘σουν απο μιά μεριά να δεις!
Και, δώσε προσοχή! Χωρίς να δώσουν σέντσι!

*Την αρκούδα την βρήκα εδώ

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Δες το κι έτσι..! and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.