Τι θα ξημερώσει η νύχτα..;

Ποιός το είπε πρώτος;
Πώς καθιερώθηκε;
«΄Οσο νυχτώνει το κέρατό μας μεγαλώνει».
Βαθιά κουβέντα..! Δωσ’ της ό,τι μετάφραση θέλεις και θα δεις πως θα βγάλεις νόημα. ΄Ασε που άμα τη μετακινήσεις στο χωροχρόνο ταιριάζει παντού.
Για χαρά να την πεις, θα γελάσεις με το πικάντικο. Για λύπη θα την πεις; Μέχρι που θα σπάσεις ένα δύο γυαλικά. Λέει μέσα της:Την πατήσαμε! Αλλά λέει κιόλας: Καλά θα περάσουμε!

Μέσα στο νύχτωμα της Ελλάδας, το κέρατό μας που μεγαλώνει, υπόσχεται καλοπέραση; Μπα…μάλλον την πατήσαμε.

    Στην Ελλάδα νυχτώνει. Το πρωί που ξυπνάς νυχτώνει, το μεσημέρι νυχτώνει και το βράδυ, ήταν που ήταν βαρύ ανέκαθεν, νυχτώνει κι αυτό περισσότερο απ’ τη μέση αντοχή. Ναι, βέβαια! Υπάρχει μέση και μέσο και μέσος όρος σε όλα, γιατί να μην υπάρχει στην αντοχή; Αυτό που δεν φαίνεται να έχει μέση αλλά ούτε αρχή και τέλος είναι η νύχτα στην Ελλάδα. «…η νύχτα πάλι νύχτα ξημερώνει…»
    Λες σε κάποιον: «Είσαι βαθιά νυχτωμένος» κι εκείνος αρχίζει να φορτώνει επειδή τον προσβάλλεις. Τόση νύχτα που ‘χει πέσει γύρω δεν προσβάλλει κανέναν;
   ΄Οταν θέλω να γεμίσω καλοσύνη και κατανόηση σκέφτομαι: Μπράβο στους ανθρώπους που υπομένουν τόσες αντιξοότητες!
Αν μου πέσει βαριά όμως η τόση καλοσύνη-γύρω μου κι εντός-επανέρχομαι καχύποπτη και με την απορία: Τι υπομένουν δηλαδή; Την απώλεια-που μάλλον προσωρινή αναστολή την θεωρούν-του περιττού; Το να κρατάνε περισσότερο απο τρείς μέρες τις κάρτες στα πορτοφόλια; Το να πουλάνε το μεγάλο αυτοκίνητο για να συντηρήσουν τα υπόλοιπα δύο;
_΄Οχι! λέει μια φωνή συγκαταβατικότητας. Υπάρχουν κι άλλοι, λιγότερο προνομιούχοι που στερούνται τα απαραίτητα. Δεν ενημερώνεσαι;
_Ασφαλώς, ενημερώνομαι μιά ζωή! Αν βρέξει μέσα στη μέρα λύσεις και λεφτά, πάλι θα μετράνε με το υποδεκάμετρο πόσο υπολείπονται απο κείνους που “τα ‘χουν”, θα βρίσκονται ελλειμματικοί και θα μαϊμουδίζουν τρόπο ζωής. Θα σε απογοητεύσω φωνή, αν ήταν να με σώσουν απο πνιγμό, θα δίσταζα να τους φωνάξω. 
_Και καλά να πάθεις που θα πνιγείς, θα πει η φωνή. Ο άνθρωπος κατοικοεδρεύει μέσα στον καθένα. Μην κρίνεις απ’ την επιφάνεια.
_ΕΓΩ;;! Εγώ κρίνω απ’ την επιφάνεια και όχι όσοι κυκλοφορούσαν σαν stand πολυκαταστήματος και το νοσταλγούν ακόμα; 
    Δε βαριέσαι λέω μετά, βάλε νερό στο κρασί σου, οικονομία θα κάνεις.
Οπότε επανέρχομαι στην κατανόηση και συμπάσχω με τον συνάνθρωπο που ζορίζεται, μαζεύεται, βλέπει τα σεπτά όνειρά του να μετατρέπονται σε θερινής νυκτός και-όσο δυνατό χαρακτήρα κι αν διαθέτει-περνάει κρίση ταυτότητας εκτός των άλλων.
    Επαναστατώ μαζί του(;) στη σκέψη πως η κράτηση απ΄το μισθό όλων τόσα χρόνια με την υπόσχεση ασφάλισης και σύνταξης πρέπει να εξαγοραστεί πάλι με επιπλέον χρόνια δουλειάς. Στο γουρουνάκι να τα βάζαμε, κάτι θα είχαμε τώρα.
Στέκομαι στο πλάι του βράζοντας απο αγανάκτηση που οι καλοπληρωμένοι φόροι πήγαν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
“Αλλοι” δεν πληρώναν, λένε. Ούτε τώρα πληρώνουν, συμπληρώνω. Γιατί δεν απευθύνεσαι στους “άλλους” κι έρχεσαι σε μένα; Κι όχι με σεμνότητα, όχι! Με τσαμπουκά και με το θράσος της εξουσίας.
Ναι, παραδέχομαι, χρειάζεται περίσσευμα ψυχραιμίας για να μην αυτοκτονήσεις ή να μην εγκληματίσεις.    
    Δεν κάθεται ήσυχη όμως η κατανόησή μου..! Αφού θυμώνω στη σκέψη και μόνο της απαξίωσης τού ατομικού και οικογενειακού συστήματος που είχαμε χτίσει, της ασυνέπειας στους αμοιβαία συμφωνημένους όρους, της απάτης με υλικά και ηθικά κλοπιμαία, γιατί δεν βλέπω, δεν οσμίζομαι, δεν διαπιστώνω διεκδίκηση της ζωής απο τους-πρώην-κατόχους της; Πώς μεταλλάχθηκε ο χθεσινός κόκκορας σε σημερινή πουλάδα; Η χθεσινή γυναίκα καριέρας-που ήταν και φαινόταν-σε κορίτσι για τα θελήματα;  Η τίμια και με αρχές οικογένεια που με ανοιχτή ψυχή και ψηλά το κεφάλι γαλουχούσε τα παιδιά της, δεν θυμώνει που τους βγάζουν ψεύτες; Τι λένε τώρα; Και δεν νοιάζει κανέναν τους που τους παίρνουν νύχτα τις επιλογές τους και δεν τους δίνουν τίποτα σε αντάλλαγμα; Ελπίζουν σε μελλοντικό κέρδος; Δεν είμαστε τόσο θρησκόληπτοι δα στην Ελλάδα ώστε να περιμένουν την μετά θάνατον δικαίωση!
‘ Οπως θα ‘λεγε κι ο σκηνοθέτης ACTION θέλω ΑΞΙΟΝ!
Και όπως είπε ο άγνωστος σοφός «όσο νυχτώνει το κέρατό μας μεγαλώνει» και θα παραμείνουμε «βαθιά νυχτωμένοι».

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη and tagged , , , , . Bookmark the permalink.