Εργασία και χαρά

    Η πρώτη Δευτέρα τού Σεπτέμβρη, είναι γιορτή για την εργασία (Labor Day) στις ΗΠΑ. Διαφορετική στο νόημά της απο την Πρωτομαγιά. Η ιστορία της ανήκει στη βόρεια Αμερική και εκεί παραμένει και ο σύγχρονος συμβολισμός της αφορά στο τέλος τού καλοκαιριού, των διακοπών και της ξεκούρασης. Σε κάποιο μέρος του κόσμου για να μην τα πολυλογούμε, έχουν μια εθνική αργία πριν την έναρξη του “εργασιακού έτους”.
    Είτε πρόκειται για παρηγοριά, είτε για πραγματική χαρά, πάντως οι παραγωγικοί μήνες που θα ακολουθήσουν γιορτάζονται σε όλη τη χώρα. ΄Ισως όταν πραγματικά παράγει ένα έθνος να πρόκειται για γεγονός που αξίζει τη δική του γιορτή.
Υποθέτω πως θα υπάρχουν άφθονοι νομοταγείς Αμερικάνοι που βλαστημάνε επειδή τελειώνουν οι διακοπές τους, επειδή χρειάζεται να επιστρέψουν στη δική τους ρουτίνα και καθημερινότητα, πιθανόν στην πλήξη και την καταπίεση, ενδεχομένως σε κάποια δουλειά που δεν αγαπούν και δεν ήταν το (αμερικάνικο) όνειρο της ζωής τους. Καθόλου δεν αποκλείω να είναι κακοπληρωμένη και προβληματική, κατώτερη των προσόντων και των δυνατοτήτων τους και δεκάδες αρνητικές ιδιότητες που μπορεί να συνοδεύουν το επάγγελμα του καθενός. Κι όμως, θεωρητικά γιορτάζουν την επιστροφή τους σ’αυτή. Ποιός δεν θέλει μια επιπλέον αργία; Μια αφορμή για να φάνε, να πιούνε και να διασκεδάσουν;
Μπορεί να μην πετάνε όλοι απ’ τη χαρά τους κυριολεκτικά, όμως το νόημα και ο συμβολισμός είναι πως αξίζει να μνημονεύεται η συγκεκριμένη περίοδος του χρόνου. ΄Οπως οι εθνικές επέτειοι, όπως οι θρησκευτικές αργίες. 
Μια αφορμή για να πιστέψουν οτι η εργασία αποτελεί κοινό ενδιαφέρον-και χαρά.
Παράγοντες για τους οποίους-ανεξάρτητα απ’ το αν ισχύουν ή όχι-μπορούν να αισθάνονται ενωμένοι: δουλεύουν για καλύτερη ζωή, για ανάπτυξη, για το καλό όλων. Μπορεί να μην πείθονται όλοι, μπορεί να είναι σχήμα οξύμωρο για πολλούς, ωστόσο κάποιος κάποτε έκρινε πως αξίζει το σεβασμό η προσπάθεια, ο κόπος, η παραγωγικότητά τους, η εργασία τους και θέλησε να το υπενθυμίζει μ’ έναν εορτασμό για την επανέναρξή της μετά τις διακοπές. 
Επαναλαμβάνω οτι μπορεί να πρόκειται για παραμύθι της γιαγιάς και για σαχλό αστείο, υπάρχει όμως η ημέρα αυτή! Για κάποιο λόγο καθιερώθηκε και για κάποιους άλλους διαιωνίζεται.   
 Αβίαστο συμπέρασμα:  
Αυτό είναι ένα νόημα και μια αφορμή για εορτασμό που δεν θα έβρισκε λόγο να υπάρξει στην Ελλάδα.     

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Εργασία και χαρά

  1. roula kalara says:

    Σας ανακαλυψα στο PROTAGON και μου αρεσει πολυ το στυλ σας και το blog σας.Ανεβασα την εικονα και τα surreal στο facebook μου.Μου το επιτρεπετε?

  2. Ευχαρίστως κι ευχαριστώ!

Comments are closed.