Κομμάτια

   ΄Εβλεπα στην τηλεόραση ένα ντοκυμανταίρ σχετικά με την διακίνηση ανθρώπινων οργάνων. Αγνοούσα οτι οι μεταμοσχεύσεις δεν περιορίζονται πιά σε ζωτικά όργανα και στα μάτια. Επίσης αγνοούσα οτι μέρη του ανθρώπινου σώματος διατίθενται για επιστημονικούς/ερευνητικούς σκοπούς. Οστά, φλέβες, τένοντες, αρθρώσεις, ιστοί, εγκέφαλος, κρανίο, σπονδυλική στήλη, τίποτα δεν πάει χαμένο.
Οι προϋποθέσεις είναι η συγκατάθεση, αν και δεν κατάλαβα αν χρειάζεται να είναι του “ενοίκου” πριν μετακομίσει ή αν αρκεί των συγγενών, και η κατάσταση της υγείας-πριν το θάνατο.
   ΄Ο,τι κουβαλάμε κι ό,τι μας αποτελεί, έχει χρησιμότητα και μετά το θάνατό μας. Το σώμα/πτώμα, αναλαμβάνουν να τεμαχίσουν εταιρείες που έχουν σχετική άδεια. Απο αυτές τις εταιρείες τροφοδοτούνται οι μονάδες μεταμοσχεύσεων. Προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα τού πτώματος πριν δοθεί στους συγγενείς-όταν δίνεται-, στη θέση των οστών τοποθετούνται σωλήνες απο συνθετικό υλικό. 
   Η έρευνα έκανε αναφορά στο κόστος τού σώματος/πτώματος και στην τιμή που χρειάζεται να πωληθεί κάθε κομμάτι στους τελικούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων είναι και οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση. Γενικά, ένας “άδειος” σκελετός είναι ακριβότερος απο εκείνον που έχει ακόμα τα όργανα μέσα, επειδή έχει απαιτηθεί περισσότερη εργασία προκειμένου να “αδειάσει”. Σχέση κόστους-τιμής πώλησης, προσφοράς-ζήτησης. ΄Οσο οι μεσολαβητές αυξάνονται, οι τιμές ανεβαίνουν και όπου υπάρχει αγορά υπάρχει και παραεμπόριο. Ακόμα και στο ανθρώπινο σώμα/πτώμα.
Οι λίστες και οι αξιολογήσεις για τους λήπτες, η κοστολόγηση και η ανάγκη, έχουν δημιουργήσει παράλληλη αγορά όπου με παράνομο τρόπο αποκτώνται τα αναγκαία μέλη ενός σώματος με απλουστευμένες διαδικασίες και σε χαμηλότερες τιμές.
    Είχα δει κάτι σχετικό σε επεισόδιο αστυνομικής σειράς και το εξέλαβα σαν ακρότητα των σεναριογράφων. Προφανώς ήταν απλή μεταφορά στην οθόνη, μιάς πραγματικότητας των ΗΠΑ και δεν περιορίζεται γεωγραφικά εκεί.
    Το ντοκυμανταίρ έδειχνε εικόνες απο τις εργασίες τεμαχισμού, τον καθαρισμό, την απολύμανση των τεμαχίων-δεν ξέρω πώς να τα πω-και τα ψυγεία που φυλάσσονται.
    Ικανοποιημένες οι επιχειρήσεις τεμαχισμού και διάθεσης, ανικανοποίητη η αγορά. Πτώματα πωλούνται απο γραφεία τελετών σε κατά τα άλλα νόμιμες εταιρείες που γίνονται παράνομες επειδή αλλοιώνουν τα στοιχεία που αφορούν την συγκατάθεση των συγγενών και την αιτία θανάτου. Αυτό το τελευταίο, έχει σαν συνέπεια να αποκτώνται και να διατίθενται μέλη και όργανα ακατάλληλα για τους λήπτες.
    Το παράδειγμα που παρακολούθησα-ίσως έδειξαν κι άλλα-ήταν ενός υπερήλικα του οποίου η κόρη δήλωνε οτι αφενός δεν είχε συγκατατεθεί στην διάθεση του σώματος, αφετέρου δεν θα το έκανε γιατί γνώριζε πως ο πεθαμένος πατέρας της έπασχε απο καρκίνο των οστών. Τα συγκεκριμένα οστά δεν πρόλαβαν να διατεθούν αλλά οπωσδήποτε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μεταμόσχευσης τμημάτων/οργάνων που δεν είναι υγιή και θα προκαλέσουν ή έχουν ήδη προκαλέσει βλάβη ή/και θάνατο στο λήπτη.
    Αυτά στις ΗΠΑ και δεν-ξέρω-πού-αλλού, όχι στην Ελλάδα ακόμα, νομίζω. 

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.