Τι σημαίνει χρήμα μπαμπά;

   Εξηγούμαι απ’ την αρχή. Δεν γνωρίζω απο οικονομικά παρά απαραίτητες πληροφορίες και όσα έχω υποχρεωθεί να μάθω στην διάρκεια της ζωής μου.
   Ζω σε μια χώρα που κινδυνεύει να πτωχεύσει και η οποία βρίσκεται σε μια ήπειρο που απαρτίζεται απο χώρες που είτε είναι κι αυτές χρεωμένες, είτε φοβούνται οτι θα κινδυνεύσουν στο κοντινό μέλλον, διαβάζω κι ακούω για το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ, απ’ ότι ξέρω ο πλανήτης είναι χρεωμένος.
   Ρωτάω (και δεν είναι σχήμα λόγου για να εξυπηρετήσει αυτά που θέλω να πω):
-Ποιά είναι η μονάδα μέτρησης της ευημερίας ή της φτώχιας μιας χώρας;
-Ποιό μέγεθος ορίζει την κατάταξη μιας οικονομίας σε καθεστώς δανεισμού, χρέους και  παρακμής;
-Ποιός έχει τα λεφτά που δανείζονται τα κράτη;
-Είναι αποθηκευμένα;
-Τα παράγει κάποιος;
-Είναι αληθινά ή λογιστικά μεγέθη; 
   Σε απλά ελληνικά-ή αν βολεύει, σε δυό-τρείς άλλες γλώσσες που καταλαβαίνω-μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την εξής υπόθεση εργασίας;
-Αν όλες οι χώρες που έχουν δανειστεί ξεπληρώσουν τα χρέη τους, ποιός θα εισπράξει αυτά τα χρήματα και τι θα τα κάνει;
-Τώρα που του χρωστάνε όλοι, πώς τα βγάζει πέρα αυτός ο δανειστής;
-΄Αμα δεν καταφέρουν να τα παράγουν, να τα κερδίσουν, να τα γεννήσουν, τι θα τους κάνει αυτός ο “κάποιος”;
-Χρωστάνε όλοι σε όλους ή όλοι σε έναν;
-Χρωστάνε όλοι στον ίδιο;
   Θυμάμαι όταν ήμουν παιδάκι που άκουγα τους μεγάλους να λένε οτι οι πλούσιες χώρες φροντίζουν να έχουν κάποιες άλλες χώρες πρόβλημα, να τις δανείζουν και να μπορούν έτσι να τις εκμεταλλεύονται.
-Υπάρχουν στην σημερινή εποχή τέτοιες χώρες που εκμεταλλεύονται άλλες χώρες;
-Την Ελλάδα ποιός την εκμεταλλεύεται;
-Την Πορτογαλία;
-Την Ιρλανδία;
-Τις ΗΠΑ;
-Τις υπόλοιπες που-ντροπή μου-δεν ξέρω;
-Ο ίδιος ή διαφορετικός την καθεμία;
-Είναι χώρα, είναι άνθρωπος, είναι τράπεζα, οργανισμός, πολλοί άνθρωποι μαζί, πολλά ζώα μαζί;
-Τι είναι;
-Ποιός είναι;
-Αν πτωχεύσει μια χώρα, ποιός κερδίζει
;
   Κι ακούω τους σημερινούς μεγάλους να λένε οτι άμα δεν πληρώσουν αυτά που χρωστάνε θα τους πάρουν το σπίτι, το αυτοκίνητο και τέτοια.
-Αυτοί οι δανειστές τι θα πάρουν και απο ποιόν;
-Πού θα τα βάλουν;
-΄Εχουν τόσο χώρο ή θα γράψουν σ’ ένα χαρτί “αυτό είναι δικό μου” κι εντάξει;
-Σε τι θα τους χρησιμεύσουν;
-Θα τα ξαναπουλήσουν;
-Τι θα κερδίσουν αν πάρουν απ’ όλους αυτά που έχουν;
   Για να καταλήξω:
   Μήπως να μεταβληθεί η μονάδα μέτρησης των οικονομιών; Να αλλάξει. Πώς αλλάξαμε εμείς και έχουμε ευρώ αντί για ότι είχε η κάθε χώρα; ΄Ετσι! Γιατί δεν μου εμπνέει και τόση εμπιστοσύνη το νόμισμά τους ή το σύστημά τους.
΄Ισως να μην το φτάνει το μυαλό μου και δεν καταλαβαίνω τόσο απλά πράγματα.
Αν πάντως την πονάνε την μονάδα, το νόμισμά τους βρε παιδί μου, να γίνει μια υποτίμησή της-ή μήπως πρέπει να γίνει υπερτίμηση;-και να χρωστάνε όλοι λιγότερα και να έχουν ελπίδες να τα εισπράξουν οι δανειστές εντός της διάρκειας ζωής τους-αν είναι άνθρωποι-ή εντός της διάρκειας ζωής του πλανήτη τέλος πάντων.
-΄Η να σβύσουνε (ctrl+alt+del) όλα τα χρέη και να κάνουμε reset!

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Επικαιρότητα and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Τι σημαίνει χρήμα μπαμπά;

  1. Γεια σου woman! Ε λοιπόν ωραία τα λες, και μ’αρέσουν και τα συννεφάκια σου. Θα σε διαβάζω! 🙂

    Πάντως όσον αφορά την απορία σου, όλοι χρωστάμε σε όλους. Κάποιοι λιγότερο, κάποιοι περισσότερο. Π.χ. σχεδόν όλοι χρωστάν στην Κίνα, αλλά και αυτή με τη σειρά της χρωστάει σε αρκετούς. Για κάποιους η διαφορά “πόσα μας χρωστάνε” μείον “πόσα χρωστάμε” βγαίνει θετική, για κάποιους αρνητική, για κάποιους πάρα πολύ αρνητική (π.χ. Ελλάδα).
    Θεωρώ ότι από αυτό το απίστευτο σπαγγέτι των αλληλοδανεισμών, οι μόνοι ξεκάθαρα κερδισμένοι τελικά είναι κάτι τύποι που ζούνε από αυτές τις διακινήσεις κεφαλαίων (μικροπρομήθειες, ψιχουλάκια που πέφτουν από δω κι απο’κει καθώς μετακινούνται τα τρισεκατομύρια) και γίνονται ζάμπλουτοι χωρίς να παράγουν το ελάχιστο για την πραγματική οικονομία, π.χ. κάτι τύποι σαν τον Σόρος.

    Συμφωνώ μαζί σου πάντως, και είναι κάτι που το λέω σε κάθε σχετική κουβέντα που συμμετέχω τελευταία, ότι ο κόσμος δεν θα έχανε τίποτα, η πραγματική οικονομία δεν θα έχανε τίποτα, αν οι ηγέτες του κόσμου αύριο αποφάσιζαν να διαγράψουν μια για πάντα όλα μα όλα τα χρέη του κόσμου.

  2. Το εννοώ οτι δεν βάζει το μυαλό μου-σε αντίθεση με το παρελθόν-απο πού πηγάζει και πού καταλήγει ο πλούτος. Είναι απορίας άξιο, επιπλέον, γιατί έτσι γίνεται αφανής η απειλή και ο κίνδυνος, αν-για κάποιο λόγο-θελήσουμε να τα εντοπίσουμε.

Comments are closed.