Παγκόσμιος σεισμός

Αναρωτιόμουν αν υπάρχει άλλη όψη-όπως σε πολλές έννοιες και καταστάσεις- της παγκοσμιοποίησης. Δυστυχώς, χρειάστηκε μια καταστροφή-στην Ιαπωνία-για να καταλάβω πως όταν κατοικείς πάνω στην ίδια σφαίρα (που δεν είναι και τόσο σφαίρα), είναι ανοησία να πιστεύεις οτι μπορείς να έχεις διαφορετική τύχη απ’ όλους τους υπόλοιπους και ακριβώς γι’ αυτό να γίνεσαι αλαζόνας και αδιάφορος.
Πρόκειται για παγκόσμια καταστροφή όπως κι αν το δείς, σε όποια κατηγορία ενδιαφερόντων κι αν ανήκεις. Κάποιοι ανησυχούν πάνω απ΄τον πλούτο τους ή βλέπουν με κορακίσιο μάτι ευκαιρίες προς εκμετάλλευση, άλλοι θρηνούν στ΄αλήθεια τις ζωές που χάθηκαν και νοιάζονται τους ανθρώπους που έχασαν πολυτιμότατα στοιχεία της ζωής όπως η ασφάλεια και η ήσυχη καθημερινότητα.
Κοίτα που η φύση, η ίδια που φιλοδοξούμε να ελέγχουμε, μας θυμίζει οτι “όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι”.
Κάτι μου λέει οτι η ανησυχία είναι μεγαλύτερη τώρα απ’ ότι σε παρόμοιες καταστάσεις που συνέβησαν σε άλλες χώρες. Να είναι επειδή πλήγηκε μια χώρα που είναι εξαιρετικά οργανωμένη οπότε γίνεται πιο φανερή η αδυναμία απέναντι στην καταστροφή? Είναι επειδή η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια κάνουν τις εικόνες να ισούνται με περισσότερες απο χίλιες λέξεις?
Οι απορίες, οι ερωτήσεις, η ανησυχία και ο φόβος, προβάλλονται στο δικό μας περιβάλλον, στη χώρα μας και στο σπίτι μας. Οι ειδικοί λένε οτι πρόκειται για φαινόμενο που αφορά όλη τη Γη. Αν δεν είναι αυτό ένα είδος παγκοσμιοποίησης, τι είναι? Ασφαλώς δεν εννοώ οτι καλώς να υποστούν κι άλλες χώρες τέτοια φαινόμενα. Εννοώ οτι το πλήγμα σε μια τόσο μακρινή χώρα γίνεται και δική μας υπόθεση. Εννοώ οτι πρόκειται για έναν απο κείνους τους πόνους που δεν τον παρατηρείς, δεν συμπάσχεις απλώς, αλλά τον νοιώθεις ο ίδιος. Κυρίως όμως εννοώ οτι, είναι καιρός να καταλάβουμε πως μας αφορά ο πόνος οποιουδήποτε λαού και όντος πάνω στον πλανήτη μας και οτι τελικά αυτός ο πλανήτης είναι τόσο μεγάλος που να μας φιλοξενεί όλους αλλά και τόσο μικρός που να μας επιφυλάσσει κοινή μοίρα.
Ας μην πιστεύουμε οτι συμβαίνουν όλες οι συμφορές εξαιτίας κάποιας διάκρισης της φύσης. Πολλές οφείλονται στην απαξίωση και τη σκοπιμότητα ανθρώπων. Απλή μεταφορά, παρομοίωση και δίδαγμα χρειάζονται. Επίπεδο Δημοτικού! Σε όλες τις χώρες…

http://uk.news.search.yahoo.com/search;_ylt=A2KJ3CQ1sXtN41wAZpdQBQx.;_ylu=X3oDMTBvNnFlY2F0BHNlYwNpbWFnZQRjb2xvA2FjNAR2dGlkAw–?ei=UTF-8&p=Japan+Earthquake&section=photo

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Η σκέψη της μέρας and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Παγκόσμιος σεισμός

  1. Pingback: 2011…Τώρα που έφυγε… | womaneveryday

Comments are closed.