Ντροπή σου, ντροπή μου, ντροπή και για τους δυο μας

   Ο Stephen Kingundefined στο αυτοβιογραφικό πρώτο μέρος του βιβλίου του Περί Συγγραφής, περιγράφει το περιστατικό που τον οδήγησε σε μία απο τις πιο ακλόνητες αρχές της ζωής του, όπως την ονομάζει και είναι η εξής:
“Αν με ξεγελάσεις μια φορά, ντροπή σου. Αν με ξεγελάσεις δυο φορές, ντροπή μου. Αν με ξεγελάσεις τρεις φορές, ντροπή και για τους δυο μας.”
Ο αγαπητός Stephen King δεν διευκρινίζει  σε ποιές περιπτώσεις και με ποιούς τρόπους επιστράτευσε την αρχή του. Πότε δηλαδή, εκτός απο την περίπτωση που την υιοθέτησε, ανακάλεσε την γενεσιουργό αιτία της, ήρθε αντιμέτωπος με κάποιον που επεδίωξε να τον ξεγελάσει και πώς αντέδρασε.

   Οι Έλληνες, είτε ως πολίτες, είτε ως ψηφοφόροι-όροι που δεν είναι ταυτόσημοι, παρά την παροδική σύμπτωσή τους-, αλλά και ως κάτοικοι την χώρας, της ηπείρου και της γης, έχουν πέσει θύματα “ξεγελάσματος” κατ’ επανάληψη. 
   Η πρώτη φορά, αυτή που αποτελεί ντροπή για τον κακοπροαίρετο, έχει συμβεί στο παρελθόν. Τότε που τους ξεγέλασαν οτι θα γίνουν πλούσιοι εν μια νυκτί, πούλησαν την μάνα τους και τον πατέρα τους, δανείστηκαν με ενέχυρο τα παιδιά, τα μαγαζιά ή τα χωράφια τους και αγόρασαν μετοχές που το επόμενο πρωί θα τους καθιστούσαν απο μεροκαματιάρηδες, γελαδάρηδες ή σκαφτιάδες, σε στελέχη της Wall Street.
Την πατήσανε πανηγυρικά, λουφάξανε, καταστράφηκαν, κάποιοι αυτοκτόνησαν, άλλοι απλώς περιέφεραν την ξεφτίλα τους παραδεχόμενοι την ήττα τους-και το “ξεγέλασμα”. Πέρασε…

   Οι Έλληνες ξεγελάστηκαν δεύτερη φορά-εκείνη που αποτελεί δική τους ντροπή-απο τους ηγέτες τους, επειδή αντί να τους υποψιάζονται και να τους ελέγχουν ως όφειλαν-καθήκον πολύ κουραστικό-, απολάμβαναν την τρυφηλή ζωή που τους είχαν υποδείξει. Άφηναν ανενόχλητους τους πολιτικούς και το περιβάλλον τους-επιχειρηματίες, διοικητές και διευθυντές παντός είδους, μεγαλοσχήμονες ή μεγαλόστομους θρασείς τύπους-και ζούσαν στην παροδική μακαριότητά τους.
Ίσως σκέφτονταν κιόλας πως αφού οι ίδιοι πέρναγαν καλά, θα ήταν μικροπρέπεια και βλαχιά να ενοχληθούν επειδή έτρωγαν καλύτερα οι πολιτικοί και οι συν αυτοίς. 
Τα θύματα-Έλληνες, μόνο πολύ πρόσφατα αντιλήφθηκαν οτι τους έχουν ξανα-ξεγελάσει. Όχι απο κάποια κρίση ευφυίας, έκρηξη διαύγειας ή έξοδο απο την καταστροφική αφέλεια, όχι.
Κάποιος ανήγγειλε το τέλος απο το μεγάλο φαγοπότι στο οποίο τους έπεισαν οτι συμμετείχαν αλλά δεν συμμετείχαν ούτε λίγο-όχι απο ηθική ακεραιότητα αλλά επειδή είχαν φροντίσει οι υπεύθυνοι να τους πετάνε μόνο κόκκαλα που χρέωναν χρυσά.
Με απλά λόγια, οι πολιτικοί και οι ιθύνοντες, για να απομυζούν και να αποθηκεύουν τον πλούτο που παρήγαγε ή που δανειζόταν η χώρα, είχαν πείσει τους υπηκόους τους οτι έχουν ανάγκη την πολυτέλεια και τους είχαν επιτρέψει μεγαλόψυχα να κάνουν τα πάντα στο βωμό της, ακόμα και να δανείζονται πάνω απο τις δυνατότητές τους.

   Πλησιάζει ο χρόνος που θα αποπειραθούν να ξεγελάσουν τους Έλληνες-πάλι οι πολιτικοί, οι ηγέτες, οι ιθύνοντες ή όπως αλλιώς τους λένε.
Ήδη προετοιμάζουν το έδαφος, ήδη με τις πρακτικές τους ρίχνουν τον εγκέφαλο των υπηκόων τους σε βαθειά μαλάκυνση, ήδη οι λύσεις είναι άσπρο ή μαύρο και το άσπρο το κάνουν μαύρο όποτε βολεύει.
Στέκεται το πρόβατο λίγο πριν το σφάξουν κι αναρωτιέται: Εγώ τον εμπιστεύομαι και θα τον ψηφίσω. Είναι δυνατόν να θέλει να με σφάξει;
Ναι, αυτό θέλει! Ναι αυτό κάνει δυο-τρία χρόνια τώρα και ποιός ξέρει πόσα χρόνια νωρίτερα όταν το δρομολογούσε. Ναι, να σφάξει τα θύματα θέλει χωρίς να κουνήσει βλέφαρο, νανουρίζοντάς τα μέχρι την ύστατη στιγμή. Ναι, τα ΜΜΕ σαλαγάνε τα πρόβατα, τα χαϊδεύουν με τις φράσεις τους και τις εξαγγελίες τους για να μην αντιδράσει το σφάγιο ούτε όταν θα νοιώθει την κρυάδα του μαχαιριού, ούτε όταν θα ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Αυτή είναι η φορά που κατά τον King θα είναι ντροπή και για τους δυο.

 

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s