“Αντίο Ακρόπολη, πρέπει να φύγεις!” – Spiegel

Posted on Δε 23 Ιουλ 2012by

Νέοι προβληματισμοί σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έπληξαν τις αγορές την Δευτέρα, αφού το ΔΝΤ και οι μεγαλύτεροι πιστωτές αναφέρθηκαν να έχχουν την πρόθεση να αρνηθούν περαιτέρω βοήθεια. Σχολιαστές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν διακρίνουν πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την έξοδό της από το ευρώ και λένε οτι η Αθήνα μπορεί να κατηγορήσει μόνο τον εαυτό της.

Το ευρώ βρέθηκε στην χαμηλότερη τιμή του τα τελευταία δύο χρόνια, φθάνοντας την Δευτέρα τα $1,2081, εξαιτίας των φόβων των αγορών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τις εκκλήσεις της Ισπανίας για οικονομική βοήθεια που πυροδότησε εικασίες οτι η Ισπανία θα αιτηθεί πακέτο διάσωσης.

Αναφορές οτι το ΔΝΤ, η Γερμανία και λοιποί κύριοι δανειστές δεν είναι πρετοιμασμένοι να επεκτείνουν την βοήθεια προς την Ελλάδα επιπλέον του δεύτερου πακέτου των 130 δις ευρώ που είχε συμφωνηθεί νωρίτερα στην διάρκεια του έτους, προκάλεσαν νέες εκτιμήσεις οτι η χώρα όπου ξέσπασε η κρίση το 2010, ίσως χρειαστεί να κηρύξει πτώχευση το φθινόπωρο και να παραιτηθεί από το ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους δανειστές να ελαφρύνουν τους όρους δανεισμού και να δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών στον προϋπολογισμό που απαιτούνται από αυτούς τους όρους. Αυτό, πιθανόν να απαιτήσει περαιτέρω ενίσχυση ή ακόμα και μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, την οποία η Γερμανία και το ΔΝΤ δεν είναι πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, διατεθειμένοι να παράσχουν.

Σχολιαστές γερμανικών μέσων λένε οτι ελληνική χρεωκοπία είναι πιθανότερη και πως παρά τα λάθη στον χειρισμό της Ευρωπαϊκής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα η ίδια ευθύνεται για τα προβλήματά της.

H ευρείας κυκλοφορίας Bild γράφει: “Επιτέλους κάποιος λέει την αλήθεια: το ΔΝΤ απειλεί να ‘τραβήξει την πρίζα’. Όχι επί πέον δάνεια, όχι νέες εγγυήσεις. Χωρίς επιπλέον χρήματα η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει και θα χρειαστεί να κάνει νέα αρχή χωρίς το ευρώ. Επιτέλους! Αυτό το μήνυμα έχει ήδη καθυστερήσει. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ικανή, ούτε διατεθειμένη να λύσει τα προβλήματά της. Η τάξη των πολιτικών δεν τολμά να ζητήσει από τους πλούσιους να πληρώσουν. Η διοίκηση δεν είναι σε θέση να ιδιωτικοποιήσει ασύμφορες κρατικές υπηρεσίες, η φοροεισπρακτική διοίκηση είναι αναποτελεσματική και διεφθαρμένη. Σε μια τέτοια κατάσταση, κάθε επιπλέον ευρώ δεν θα είναι βοήθεια αλλά βραβείο για την ανικανότητα και την έλλειψη θέλησης. Το ΔΝΤ κλείνει τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης. Αυτό καθιστά ευκολότερο για τα κράτη χορηγούς όπως η Γερμανία και ολόκληρη η Ε.Ε. να πουν επίσης: Αντίο Ακρόπολη, πρέπει να φύγεις!”

Η κεντροαριστερά Süddeutsche Zeitung γράφει: “Προκειμένου να καλυφθεί η νέα τρύπα στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ελλάδας, οι έλληνες θα χρειαστεί να εξοικονομήσουν περισσότερα ή οι ευρωπαίοι να τους εφοδιάσουν με περισσότερα δις ευρώ. Καθώς και τα δύο φαίνεται να είναι εκτός συζήτησης, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιθανόν θα χρειαστεί να κηρύξουν πτώχευση τον Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχει σενάριο για χρεωκοπία χώρας εντός ευρωζώνης, όπως δεν υπάρχει σενάριο για την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης. Το μόνο σαφές είναι οτι δεν υπάρχουν ένδικα μέσα και μετά βίας υπάρχουν πολιτικά μέσα ώστε να αποβληθεί η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την έμμεση δυνατότητα να διακόψει την χρηματοδότηση προς την Αθήνα και ως εκ τούτου, να υποχρεώσει τον Σαμαρά να φύγει από την ευρωζώνη. Ένα τέτοιο βήμα ενέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση, μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες που θα παραμείνουν στο ευρώ. Αλλά πιθανόν να χρειαστεί να εμπλακεί στην περιπέτεια. Ίσως να ευθύνονται εν μέρει οι διαχειριστές της κρίσης υπό την ηγεσία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο δεν πρέπει να συγχέουμε την αιτία με το αποτέλεσμα: το κυρίως φταίξιμο είναι των ίδιων των ελλήνων.”

Η ημερήσια οικονομική Handelsblatt γράφει: “Στην πραγματικότητα, η επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης δεν βρίσκεται μεταξύ της πολιτικής μεταρρύθμισης και της διάλυσης του ευρώ. Η μόνη επιλογή είναι μεταξύ διαφορετικών οδών προς την ολοκληρωση της νομισματικής ένωσης. Οι επικριτές των μέτρων της διάσωσης του ευρώ, βασικά το γνωρίζουν και γι’ αυτό γίνονται ολιγόλογοι όταν χρειάζεται να παρουσιάσουν βιώσιμες εναλλακτικές. Η κυβέρνηση το κάνει ευκολότερο γι’ αυτούς επειδή αποφεύγει έναν ειλικρινή διάλογο σχετικά με τις διεξόδους από την κρίση του ευρώ, πόσο θα στοιχίσουν και πόσο θα κόστιζε η έξοδος από το ευρώ. Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει στους πολίτες οτι η αλληλεγγύη με τους ευρωπαίους εταίρους μας είναι απαραίτητη αλλά και οτι η αλληλεγγύη μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια παγκοσμίως ανταγωνιστική Ευρώπη, η οποία σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται στο γερμανικό όραμα.”

ΠΗΓΗ: SPIEGEL  23.7.2012 David Crossland

Απόδοση: womaneveryday

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s