Έχει χρέος πολέμου η Γερμανία προς την Ελλάδα;

Posted on Σα 18 Φεβ 2012 by

Des Grecs protestent contre l’austérité en brûlant un drapeau allemand et un drapeau nazi devant le Parlement d’Athènes, le 7 février.REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

«Οι Γερμανοί , που είναι απρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν ένα δεύτερο πλάνο διάσωσης της Ελλάδας, θα έπρεπε να θυμούνται όλα όσα έχουν λεηλατήσει απ’ αυτή τη χώρα στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου… Μαζί με τους τόκους, γίνονται 81 δισ ευρώ, που οφείλονται στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν άλλο τρόπο να δούμε την Ευρώπη και την ιστορία της.»

Ο άνθρωπος που εκφράζεται έτσι, δεν είναι κάποιος παλιός αντιστασιακός έλληνας, ούτε μέλος της ελληνικής αντιπολίτευσης, δεν είναι καν έλληνας. Πρόκειται για το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Daniel Cohn-Bendit, που προκάλεσε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, τους Γερμανούς αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επομένη της άρνησης της τρόικας να χορηγήσει δεύτερο πακέτο βοήθειας 130 δισ ευρώ στην Αθήνα.

ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΟΤΕ

Έχει η Γερμανία χρέος πολέμου που δεν διευθέτησε ποτέ; Η ερώτηση ίσως μοιάζει εξωφρενική αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας ώστε να μεταθέσει την κρίση χρέους που διατρέχει την ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολύ καιρό. Δακτειλοδεικτούμενοι ως κακοπληρωτές, εξοργισμένοι από τα γερμανικά “τελεσίγραφα”, οι ΄Ελληνες, είναι όλο και πιο πιθανό να επαναφέρουν το Βερολίνο στα θέματα του παρελθόντος.

Στις αρχές του 2010, στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Γερμανία, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είχε πυροδοτήσει μια “βόμβα” μέσω του BBC: «πήραν τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος, πήραν τα χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν.» «Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να τεθεί αργά ή γρήγορα.» Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο έλληνας υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, προχώρησε περισσότερο, προσδιορίζοντας το γερμανικό χρέος προς την χώρα του σε 162 δις ευρώ, για να το συγκρίνει με το ελληνικό χρέος που ήταν 350 δισ ευρώ στο τέλος του 2011.

Pour le héros de la Résistance Manolis Glezos, l’Allemagne doit 162 milliards d’euros à la Grèce.AFP/LOUISA GOULIAMAKI

Πιο πρόσφατα, ήταν η σειρά του 89 χρονου ήρωα της Αντίστασης Μανώλη Γλέζου, γνωστού για την κλοπή της ναζιστικής σημαίας απο την Ακρόπολη το 1941 να διεκδικήσει την επιστροφή του χρέους που επιβλήθηκε στην Ελλάδα απο το ναζιστικό καθεστώς. «Μαζί με τις καταστροφές του πολέμου» η Ελλάδα δικαιούται να διεκδικήσει, «τα 162 δισ ευρώ της, χωρίς τους τόκους», υπολογίζει.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Πόσα οφείλει η Γερμανία;  81 δισ κατά τον Κον-Μπεντίτ; 162 δις σύμφωνα με τους Έλληνες; 68 δισ όπως αναφέρεται στο ; Ή τίποτα όπως υποστηρίζει το Βερολίνο; Η μάχη των αριθμών που περιβάλλει αυτή την ερώτηση, είναι το μέτρο της περιπλοκότητας αυτής της υπόθεσης.

Βρισκόμαστε στο 1941. Στις 6 Απριλίου η Βερμαχτ εισέβαλε στην Ελλάδα. Θα έμενε μέχρι το 1944. Στο βιβλίο του “Η Ελλάδα του Χίτλερ” ο ιστορικός Mark Mazower υπολογίζει πως η Ελλάδα είναι η χώρα που υπέφερε περισσότερο απο τον ναζιστικό ζυγό-μετά τη Σοβιετική Ένωση και την Πολωνία-και οτι υπέστη “μια συστηματική λεηλασία των πόρων της”. Το 1941, οι ναζί θα επιβάλλουν εκτός των άλλων, στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, όπως είχαν κάνει σε άλλες χώρες, ένα δάνειο 476 μάρκων του Ράιχ σε τίτλους συνεισφοράς στον πόλεμο.

Αυτός ο “δανεισμός” δεν θα επιστραφεί, για τον απλούστατο λόγο οτι δεν περιλαμβάνεται στην Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 που καθορίζει το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας μεταξύ 1919 και 1945. Για να μην επαναλάβουν τα λάθη της Συνθήκης των Βερσαλλιών και να κατωχυρώσουν την νέα Δυτική Συμμαχία υπο την απειλή του Κομμουνισμού, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειωθεί το χρέος της Γερμανίας στο μισό. Τα θύματα της Κατοχής κλήθηκαν να ξεχάσουν τις απαιτήσεις τους. Ο στρατηγικός στόχος των συμμάχων είναι να χτίσουν μια ισχυρή και γαλήνια Γερμανία παρά να την καταστρέψουν με τα χρέη και τον εξευτελισμό.
Η Ουάσινγκτον επιτυγχάνει ώστε οι περισσότερες απο τις  δικαιούχους χώρες του σχεδίου Μάρσαλ να αναγγείλουν άμεσα οτι παραιτούνται απο τις απαιτήσεις τους, ωθώντας τις τυχόν αποζημιώσεις στην ανασύσταση της Γερμανίας στο πλαίσιο μιας “συνθήκης ειρήνης”. «Έκτοτε, η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως φυλακτό ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη αιμορραγούσε για να επουλώσει τις πληγές που είχε δημιουργήσει ο πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή», επαναλαμβάνει ο Γερμανός ιστορικός οικονομίας Albrecht Ritschl, καθηγητής στο London School of Economics, σε μια συνέντευξή του στο Der Spiegel.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ

Η αναστολή των χρεών θα επιτρέψει στη RFA (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας) να γνωρίσει ένα πραγματικό “οικονομικό θαύμα”, το περίφημο Wirtschaftswunder, επί τέσσερεις δεκαετίες. ΄Οταν ήρθε η ώρα να πληρώσει, η Βόννη φροντίζει να μην τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Καγκελάριος Helmut Kohl επιτυγχάνει μάλιστα οτι η συνθήκη της Μόσχας του 1990 που επιβεβαίωνε την επανένωση, να περιλαμβάνει τις λέξεις ”συνθήκη ειρήνης”, ένας απο τους όρους που περιλαμβάνονταν στην συμφωνία του 1953 για τις αποζημιώσεις. «Ήταν ένα μέσον για να αποφύγει τις αποζημιώσεις», υπογραμμίζει η Suddeutsche Zeitung.
Επικυρώνοντας αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα, στα μάτια του Βερολίνου, έχει χάσει κάθε νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημιώσεις. «Πρακτικά, η συμφωνία του Λονδίνου του 1953, απελευθέρωσε τους Γερμανούς απο την υποχρέωσή τους να αποπληρώσουν τα χρέη απο τον πόλεμο», συμπεραίνει η καθημερινή γερμανική εφημερίδα.

Με άλλα λόγια, ο σημερινός πρωταθλητής της ευρωζώνης, έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της, τρεις φορές στη διάρκεια του 20ου αιώνα: το 1930, το 1953 και το 1990. «Η Γερμανία δεν έχει τακτοποιήσει τις αποζημιώσεις μετά το 1990-με εξαίρεση των εργατών των καταναγκαστικών έργων», συνεχίζει ο Albrecht Ritschl στο Der Spiegel. «Πιστώσεις που αντλήθηκαν δια της βίας από κατεχόμενες χώρες κατά τον 2ο Π.Π. και οι ζημίες της Κατοχής, δεν επιστράφηκαν. Ούτε στην Ελλάδα.» Πάντως «κανένας στην Ελλάδα δεν έχει ξεχάσει οτι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, όφειλε την οικονομική της ευρωστία στους πόρους που χορηγήθηκαν απο άλλα έθνη», επιμένει.

Στην πραγματικότητα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, δεν έχει αποζημιώσει την Ελλάδα, παρά μια φορά: 115 εκ μάρκα (περίπου 58εκ ευρώ). Ήταν το 1960, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας αρκετών ευρωπαϊκών χωρών με το Ισραήλ. Από εκείνη την ημερομηνία, η Γερμανία πιστεύει οτι έχει απαλλαχθεί από τα χρέη της. Ακόμα καλύτερα, δεν διστάζει να υπενθυμίσει οτι “έχει πληρώσει από το 1960, περίπου 33 δισ μάρκα ως βοήθεια προς την Ελλάδα απο διμερείς συμφωνίες και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.” Αυτό που πρέπει να προστεθεί οτι η Ελλάδα επωφελήθηκε με περισσότερα απο 700 εκ δολλάρια την περίοδο του σχεδίου Μάρσαλ.

COHN-BENDIT: ΘΕΜΑ “ΗΘΙΚΗΣ”

Εκτός απο αυτή την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης, όλος ο κόσμος, της Γερμανίας συμπεριλαμβανόμενης, δεν ικανοποιήθηκε απο τις τεράστιες εύνοιες που παρασχέθηκαν στο Βερολίνο ως επακόλουθο του πολέμου. Ασφυκτιώντας απο τα χρέη τους και υπό την πίεση του Βερολίνου για την λήψη αυστηρών μέτρων, οι Έλληνες είναι οι πιθανότεροι να θέλουν να μοιραστούν ένα μέρος των βαρών τους με του πρώην κατακτητές τους.

Έτσι το ποσό των 162 δισ ευρώ, πάει πολύ μακρύτερα από την κάλυψη της υποχρεωτικής πίστωσης, υπολογίζεται μεταξύ 54 και 81 δισ ευρώ. Περιλαμβάνει επίσης 108 δισ που εκτιμήθηκαν κατά την Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι, για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν απο τα ναζιστικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας.

 

Daniel Cohn-Bendit (MdEP, Die Grünen/EFA, Brüssel)Image via Wikipedia

Ο Daniel Cohn-Bendit το τοποθετεί σ’ ένα “ηθικό πλαίσιο”. «Οι Γερμανοί που αυτοαποκαλούνται ενάρετοι, εκτιμούν οτι οι Έλληνες έχουν αμαρτήσει και οτι πρέπει να πληρώσουν.» Πάντως οι περισσότερο αμαρτωλοί, είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί, οι οφειλές των οποίων δεν έχουν εκκαθαριστεί, επειδή οι Αμερικάνοι το χρησιμοποίησαν ως στρατηγικού ενδιαφέροντος. «Γιατί να μην θεωρηθεί οτι η σωτηρία της Ελλάδας είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος, αντί να γονατίσει η χώρα;»

ΠΗΓΗ: Le Monde http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/02/17/l-allemagne-a-t-elle-une-dette-de-guerre-envers-la-grece_1644633_3214.html Soren Seelow

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s