Μπολσεβίκος-Τα μυστικά αρχεία της ΜΙ5 για τον Charlie Chaplin

Posted on Σα 18 Φεβ 2012 by

   Χίλια εννιακόσια πενήντα δύο, εν μέσω ψυχρού πολέμου με την Σοβιετική Ένωση, κολλημένες πίσω απο τον γερουσιαστή Τζόζεφ Μακκάρθυ,  οι ΗΠΑ αναζητούν χωρίς σταματημό, τους “προδότες” κομμουνιστές. Το κυνήγι μαγισσών που είχε αρχίσει δύο χρόνια νωρίτερα και θα διαρκούσε μέχρι το 1954, χρησιμοποιεί κάθε μέσον χωρίς διάκριση.
   Γνωστός ήδη παγκοσμίως από τις ταινίες του Μοντέρνοι Καιροί (1936) και Ο δικτάτορας (1940), ο Βρεταννός ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, βρίσκεται στο στόχαστρο των μακαρθιστών. Για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το FBI, πρόκειται για “έναν μπολσεβίκο των σαλονιών του Χόλλιγουντ”. Ο ηθοποιός είναι ύποπτος για μυστική δωρεά προς το Αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα το 1923 και για το οτι αργότερα διατήρησε τις Κομμουνιστικές του δραστηριότητες. Περισσότερες απο δύο χιλιάδες σελίδες έχουν συγκεντρωθεί για τον κωμικό ηθοποιό.
   Το 1952, το FBI, ζητά από την αντίστοιχη υπηρεσία της βρεταννίας, την ΜΙ5, βοήθεια για την συλλογή πληροφοριών που να μπορούν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους. Το FBI θέλει να μάθει αν ο Τσάρλι Τσάπλιν, συναντά “υψηλά ιστάμενα πρόσωπα” στο Λονδίνο και δημιουργεί επαφές με το κομμουνιστικό κόμμα. Η υπηρεσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τόπο γέννησης του ηθοποιού και ζητά να εξακριβωθεί αν το πραγματικό όνομά του είναι Israel Thornstein, όπως υποθέτουν.
   Ο φάκελλος με αριθμό PF710549, που ανοίχθηκε το 1952 απο την MI5 για τον Τσάρλι Τσάπλιν, αναφέρει η Guardian, αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από τα Εθνικά Βρεταννικά Αρχεία. Αρκετά στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις αμερικανικές υποψίες. “… ο Τσάπλιν υποστήριζε κομμουνιστικές οργανώσεις.” “Έχει εμπλακεί σε υποθέσεις πατρότητας και αμβλώσεων”, αναφέρει σύνδεσμος της ΜΙ5 στην Ουάσινγκτον το 1952. Η Βρεταννική υπηρεσία ανέφερε, οτι δέκα χρόνια νωρίτερα ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε δηλώσει προς το τμήμα του συμβουλίου σοβιετο-αμερικανικής φιλίας στο Λος Άντζελες: ”… είναι καλοί στον κομμουνισμό.” “Μπορούμε να κρατήσουμε ότι είναι καλό και ν’ αφήσουμε κατά μέρος τα κακά.” 
   Αλλά για την ΜΙ5, είναι μικρότερης σημασίας να εντοπίσουν την κομμουνιστική συμπάθεια του σταρ απο το να αποφασίσουν αν υπάρχει απειλή για την εθνική ασφάλεια. Και, σ’ αυτό το σημείο, δεν μπορεί να υπάρξει ετυμηγορία: “Δεν βρίσκουμε ίχνη αυτού του ατόμου στα αρχεία μας, ούτε εντοπίζουμε αδιάσειστα στοιχεία που να τον παρουσιάζουν ως απειλή για την ασφάλεια”, συμπεραίνει ο τότε διευθυντής της ΜΙ5, sir Percy Sillitoe. Για τις φημολογούμενες κομμουνιστικές του συμπάθειες, είναι ακόμα πιο ασαφής: “είναι πιθανόν ο Chaplin να είναι συμπαθών, αλλά απο τις πληροφορίες που έχουμε, δεν πρόκειται παρά για ‘προοδευτικό’ ή ‘ριζοσπάστη’.”
Για τις Βρεταννικές υπηρεσίες πληροφοριών, το όνομα της διασημότητας, θα μπορούσε επίσης να έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης μεταξύ των συμφερόντων των κομμουνιστών, για να τον παρουσιάσουν ως “ένα απο τα θύματα του Μακκαρθισμού.”

Οι αμερικανικές αρχές δεν θα υπαναχωρούσαν πλήρως. Το 1953, κοινοποιείται στον Charlie Chaplin, απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. Δεν στράφηκε εναντίον της απόφασης, αρνήθηκε ωστόσο οτι ήταν κομμουνιστής. “Είμαι το θύμα σκοτεινών ψευδών και προπαγάνδας”, είπε ο ηθοποιός, αποφασισμένος να εγκατασταθεί στην Ελβετία, όπου θα πέθαινε τη μέρα των Χριστουγέννων του 1977.

ΠΗΓΗ: Le Monde http://bigbrowser.blog.lemonde.fr/2012/02/17/bolchevique-les-dossiers-secrets-du-mi5-contre-charlie-chaplin/

Photo: Charlie Chaplin AFP

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s