Ισόβια φυλάκιση Αιθίοπα δημοσιογράφου

Posted on Πα 29 Ιουν 2012by

Ένας Αιθίοπας δημοσιογράφος και μπλόγκερ, αντιμετωπίζει ισόβια φυλάκιση μετά καταδίκη του με την κατηγορία της τρομοκρατίας, στις 27 Ιουνίου 2012 από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία. Ο Eskinder Nega, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο 2011 για την δημοσίευση στο διαδύκτιο άρθρων σχετικά με την Αραβική Άνοιξη και την αμφισβήτηση της χρήσης των αντιτρομοκρατικών νόμων από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός Bloomberg, αναφέρει οτι ο δικαστής Endeshaw Adane είπε οτι ο Nega και πέντε άλλοι δημοσιογράφοι που δικάστηκαν ερήμην, χρησιμοποίησαν ‘‘το πρόσχημα της ελευθερίας’’ για να ‘‘υποκινήσουν την βία και να ανατρέψουν την συνταγματική τάξη.’’ Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν οτι είχαν διασυνδέσεις με την αντιπολιτευτική ομάδα Ginbot 7, που εδρεύει στις ΗΠΑ, οργάνωση που χαρακτηρίζεται ‘‘τρομοκρατική’’ απο την κυβέρνηση. Ο Nega είναι ο δημοσιογράφος που δοκιμάστηκε πιο πρόσφατα από αυτό που οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιγράφουν ως ‘‘δρακόντεια’’ αντιτρομοκρατική νομοθεσία που εισήγαγε το 2009 η κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Ακτιβιστές φοβούνται οτι ο νόμος χρησιμοποιείται για να καταπνίξει νόμιμη πολιτική διαφωνία και αναφέρουν οτι περισσότερα από 150 άτομα έχουν συλληφθεί με την χρήση της νομοθεσίας τον τελευταίο χρόνο, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, πολιτικών και σπουδαστών. Τον Ιανουάριο, σε δύο δημοσιογράφους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης κι ένας εξόριστος ρεπόρτερ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Τον Δεκέμβριο, δύο Σουδοί δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε 11 χρόνια ο καθένας. Ο Nega, μαζί με τους άλλους πέντε δημοσιογράφους, κατηγορήθηκαν οτι ‘‘επέτρεψαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Ginbot 7, η Oromo Liberation Front (Απελευθερωτικό Μέτωπο των Oromo) και η Ogaden National Liberation Front (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Ogaden) να εκφράσουν τις τρομοκρατικές ιδέες τους και να προωθήσουν τα σχέδιά τους με διαδικτυακές δημοσιεύσεις’’, σύμφωνα με μια μετάφραση του αρχικού κατηγορητηρίου. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists-CPJ)  ανέφερε οτι το δικαστήριο δεν έκανε δεκτά αποδεικτικά στοιχεία και καταθέσεις μαρτύρων από την υπεράσπιση του Eskinder και  κατηγορήθηκε εν απουσία του δικηγόρου του.

Coat of arms of Ethiopia Esperanto: Blazono de...Coat of arms of Ethiopia Esperanto: Blazono de Etiopia עברית: סמל אתיופיה Italiano: Stemma dell’Etiopia Русский: Герб Эфиопии Slovenščina: državni grb Etiopije Soomaaliga: Astaanta Qaranka ee Itoobiya Volapük: Sköt Lätiopäna (Photo credit: Wikipedia)

‘‘Καταδικάζουμε τις αποφάσεις για τον Eskinder Nega και τους άλλους πέντε δημοσιογράφους που άσκησαν το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης’’, ανακοίνωσε ο σύμβουλος  της CPJ στην Ανατολική Αφρική, Tom Rhodes. ‘‘Με την απόφασή του το δικαστήριο ποινικοποίησε αποτελεσματικά την ελεύθερη έκφραση, ευτέλισε την πραγματική τρομοκρατική απειλή και υπονόμευσε την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος στην Αιθιοπία.’’ Η κυβέρνηση δηλώνει οτι διώκει ανθρώπους ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα. Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, φυλακίστηκε για επτά χρόνια επειδή επικοινώνησε με το απαγορευμένο Ogaden National Liberation Front-ONLF. Ο Abdirahman Sheikh Hassan, δήλωσε οτι ήταν σε επικοινωνία με την ομάδα για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ομήρων. Σύμφωνα με την νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι πολύ ασαφής. Ο νόμος επιτρέπει τον περιορισμό πολιτικών διαδηλώσεων και δημόσιας κριτικής της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς επίσης και κάθε αναφορά που μπορεί να παρέχει υποστήριξη σε αντιπολιτευτικές ομάδες, που έχουν χαρακτηριστεί ‘‘τρομοκρατικές’’. Ο νόμος επίσης στερεί από τους κατηγορούμενους το δικαίωμα να θεωρηθούν αθώοι. Οι έξι δημοσιογράφοι, που μεταξύ 24 άλλων κατηγορήθηκαν για εγκλήματα εναντίον του κράτους, θα επιστρέψουν στo Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για την καταδικαστική απόφαση στις 13 Ιουλίου 2012.

{13 Ιουλίου 2012, το ΣΚΑΙ.gr δημοσιεύει είδηση σύμφωνα με την οποία, ο Eskinder καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών.}

Related article: UN officer jailed under draconian Ethiopian anti-terror laws

ΠΗΓΗ:  The Bureau of Investigative Journalism

ΑΠΟΔΟΣΗ: womaneveryday

1 Response to Ισόβια φυλάκιση Αιθίοπα δημοσιογράφου

  1. Pingback: Ισόβια φυλάκιση Αιθίοπα δημοσιογράφου |

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s