Αναμνηστική κρουαζιέρα στο ναυάγιο του Τιτανικού

Posted on Κυ 8 Απρ 2012 by

RMS Titanic departing Southampton on April 10,...RMS Titanic departing Southampton on April 10, 1912 (Photo credit: Wikipedia)

Οι συγγενείς κάποιων απο εκείνους που χάθηκαν με τον Τιτανικό, συμμετέχουν στο ταξίδι στον Βόρειο Ατλαντικό, στην περιοχή όπου βυθίστηκε το πλοίο, με την ευκαιρία των 100 χρόνων απο το δυστύχημα.
Το πλοίο MS Balmoral  απέπλευσε απο το λιμάνι του Southampton, για να ακολουθήσει την ρότα της μοιραίας κρουαζιέρας του πλοίου στο παρθενικό του ταξίδι.
Το πλοίο που θα μεταφέρει 1.309 επιβάτες-τον ίδιο αριθμό με τον Τιτανικό-αναμένεται να προσεγγίσει το ναυάγιο το επόμενο Σαββατοκύριακο για μια επιμνημόσυνη τελετή.
Ο Τιτανικός, χτύπησε σε παγόβουνο στις 15 Απριλίου 1912 και βυθίστηκε παρασύροντας 1.517 ζωές.
Το Balmoral απέπλευσε απο τις νότιες ακτές της Αγγλίας, μετά τις 14:45 ώρα Γκρήνουιτς και θα ακολουθήσει την ακριβή πορεία του Τιτανικού-μέσω Χερβούργου στα βορειοδυτικά της Γαλλίας και το Cobh στην νότια ακτή της κομητείας Cork στην Ιρλανδία-στο σημείο που βυθίστηκε το πλοίο.
Οι επιβάτες θα συγκεντρωθούν για να γίνει τελετή στις 2:20 ώρα Γκρήνουιτς, την επόμενη Κυριακή 15 Απριλίου, που θα σηματοδοτεί την στιγμή της βύθισης του πλοίου.
Κάποιοι συγγενείς έχουν προγραμματίσει να φέρουν στεφάνια απο λουλούδια και οικογενειακά κειμήλια, στην μνήμη εκείνων που πέθαναν.
Στους επιβάτες που κάνουν το ταξίδι και προέρχονται απο περισσότερες απο 20 χώρες, περιλαμβάνονται επίσης συγγενείς επιζόντων, συγγραφείς, ιστορικοί και άνθρωποι που γοητεύονται απο την ιστορία του Τιτανικού. 
Θα φάνε γεύματα απο το αρχικό μενού του Τιτανικού και θα παρακολουθήσουν ομιλίες και διαλέξεις ιστορικών και ειδικών.
Ο Philip Littlejohn, εγγονός του επιζώντα Alexander James Littlejohn-και ο μόνος συγγενής που έχει καταφέρει να καταδυθεί στο ναυάγιο-είπε: ”Είμαι σίγουρος οτι ο παππούς μου, καμαρώτος στην 1η θέση στο RMS (Royal Mail Ship) Titanic, θα ήταν υπερήφανος να γνωρίζει οτι η ιστορία του θα μοιραστεί με τους επιβάτες της ιστορικής κρουαζιέρας.
“Θα είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή όταν θα βρεθούμε στην περιοχή του ναυαγίου, όπου καταδύθηκα το 2001 και όπου ο παπούς μου άφησε τον Τιτανικό, κωπηλατώντας την σωσίβια λέμβο 13.”
Η Jane Allen, της οποίας ο προ-θείος Tom Pears πέθανε στην καταστροφή, είναι μεταξύ των επιβατών που πλήρωσαν έως 6.000 λίρες Αγγλίας για να συμμετάσχουν στο αναμνηστικό ταξίδι.
“Δεν νομίζω οτι είναι μακάβριο” είπε η κ. Allen απο το Devon. “Έχω βρεθεί σε κοιμητήρια του 1ου και 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο. Νομίζω οτι είναι σημαντικό να θυμόμαστε”.
Απο την περιοχή του ναυαγίου, το Balmoral θα πάει στη Νέα Σκωτία, όπου έχουν ταφεί κάποιοι απο τους νεκρούς και μετά στην Νέα Υόρκη, τον προορισμό που ο Τιτανικό δεν έφθασε ποτέ.
Το Balmoral ναυλώθηκε για ταξίδι 12 διανυκτερεύσεων απο την Miles Morgan Travel.
Ο διεθυντής της Miles Morgan, είπε οτι η εταιρία θέλησε να οργανώσει ένα ταξίδι “στην μνήμη των επιβατών και του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους.”
Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία σχετικά με τον αριθμό των απωλειών, παρότι συχνά αναφέρονται ως 1.500.
Το 1985, ο Dr Robert Ballard ανακάλυψε το ναυάγιο 2,5 μίλια (4 χλμ) κάτω απο την επιφάνεια του βόρειου Ατλαντικού.

   

image of Chris Buckler Chris Buckler BBC News, on board MS Balmoral   


Category:Sinking of the RMS TitanicCategory:Sinking of the RMS Titanic (Photo credit: Wikipedia)

Η ιστορία του Τιτανικού, έχει υπάρξει το αντικείμενο αναρίθμητων ταινιών, βιβλίων και ντοκυμανταίρ. Αλλά για πολλούς που βρίσκονται στο πλοίο, αυτή η αναμνηστική των 100 χρόνων κρουαζιέρα, υπάρχει ένας βαθύς προσωπικός δεσμός με ότι συνέβη τον Απρίλιο του 1912.
Περιλαμβάνονται οι συγγενείς των επιζόντων της τραγωδίας και εκείνους που σκοτώθηκαν όταν το πλοίο βυθίστηκε μετά την πρόσκρουσή του με ένα παγόβουνο. 
Ακολουθούνται απο λάτρεις -τους αποκαλούμενους Titanoraks. Ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένα ζευγάρι που κάνουν το ταξίδι του μέλιτος, μετά απο έναν θεματικό γάμο στο Belfast, εκεί όπου κατασκευάστηκε το πλοίο.
Ακολουθούν την ρότα του Τιτανικού και σταματούν για να αποτείσουν φόρο τιμής στο σημείο του Ατλαντικού στο βυθό του οποίου κείτεται το ναυάγιο.
Αρκετοί, δεν έχουν αμφιβολία πως για εκείνους είναι ένα βαθιά συναισθηματικό ταξίδι.

ΠΗΓΗ: BBC News UK

Related articles

ΑΠΟΔΟΣΗ : womaneveryday

 

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s