Φωτογραφίες από τον Άρη

Posted on Πε 30 Αυγ 2012 by

   Το διαστημικό όχημα Curiosity της NASA που προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6.8.2012 και θα παραμείνει για δύο χρόνια, αποστέλλει φωτογραφίες από την επιφάνεια του πλανήτη. Με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, διανύει μικρές διαδρομές και στις στάσεις του πραγματοποιεί φωτογραφήσεις, αναλύσεις και υπολογισμούς, ώστε να μελετηθεί από τους επιστήμονες της NASA, εάν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες προσφέρονταν για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Σε σημεία που θα επιλεγούν με βάση τις αναλύσεις, θα πραγματοποιήσει και γεωτρήσεις.

Ίχνη του Curiosity στο έδαφος του πλανήτη. Η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να απεικονίζεται ίσιος ο ορίζοντας. (22η ημέρα)

Θέα 360° από το σημείο προσεδάφισης του οχήματος της NASA. Διακρίνεται μέρος του όρους Sharp σε απόσταση περίπου 20km. Έχει γίνει επεξεργασία της φωτογραφίας για να εμφανίζει γήινες συνθήκες φωτισμού.

Το σημείο προσεδάφισης του Curiosity. Η ανατάραξη του εδάφους έφερε στη επιφάνεια πιθανό βραχώδες υπόστρωμα, κάτι που δείχνει μικρό βάθος του εδάφους στην περιοχή. Οι πολλές μικρές πέτρες, ίσως καλύπτουν σκληρότερο εδαφικό υπόστρωμα.

Μέρος του “καταστρώματος” του Curiosity. Αριστερά φαίνεται το τροφοδοτικό, δεξιότερα η μυτερή, χαμηλής εμβέλειας κεραία και η υψηλής εμβέλειας που εξασφαλίζει την επικοινωνία με την Γη. Το χείλος του κρατήρα Gale στο βάθος του ορίζοντα, με πιο φωτεινό χρώμα.

Φωτο-πληροφορίες: NASA/JPL (Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.)-Caltech

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s