Η έλλειψη ύπνου και το άγχος απειλούν την υγεία

Posted on Τρ 10 Ιουλ 2012by

Υπνος και Ανοσοποιητικό Σύστημα

Έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Υπνο-Φαρμακευτικής (American Academy of Sleep Medicine), δείχνει οτι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά έντονα στην απώλεια ύπνου. Στην έρευνα που εκφοβιστικά ονομάστηκε ”Ημερήσιοι Ρυθμοί του Πληθυσμού των Αιμοσφαιρίων και η Επίδραση της Οξείας Στέρησης Ύπνου σε Υγιείς Νέους Ανθρώπους”, οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Erasmus MC του Ρόττερνταμ στην Ολλανδία και του Πανεπιστημίου του Surrey στην Μεγάλη Βρεταννία, έκαναν μετρήσεις των λευκών αιμοσφαιρίων  σε νέους άνδρες που κοιμούνταν οκτώ ώρες και σε άλλους που ο ύπνος τους ήταν περιορισμένος και διαπίστωσαν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, ειδικά εκείνων που ονομάζονται κοκκιοκύτταρα, που απελευθερώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα απειλείται.

Το συμπέρασμα των ερευνητών: Η σοβαρή απώλεια ύπνου, απειλεί το ανοσοποιητικό σύστημα εξίσου με το στρες. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού ακόμα κι αν είναι κάποιος νέος και υγιής. Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στο SLEEP 2012, ανακάλυψε οτι όσοι μειώνουν το ύπνο σε λιγότερο από έξι ώρες στη διάρκεια της νύχτας, έχουν 4,5% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους κοιμούνται 7 έως 8 ώρες κάθε νύχτα. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό, φαίνεται πως η χρόνια έλλειψη ύπνου προκαλεί φλεγμονές, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και επηρρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ανησυχητικό είναι οτι οι 5000+ άνθρωποι που μελετήθηκαν, ήταν υγιείς, μέσης ηλικίας, με φυσιολογικό δείκτη μυικής μάζας που τυπικά δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό. Αυτά τα άτομα δήλωναν οτι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ-όσο δηλαδή δηλώνει το 30% του αμερικανικού πληθυσμού.

Άγχος και Ανοσοποιητικό Σύστημα

Μελέτες έχουν δείξει οτι το στρες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, αλλεργιών και ευαισθησία σε κρυώματα και γρίπη. Ερευνητές του Carnegie Mellon team, πιστεύουν οτι το κλειδί είναι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες που απελευθερώνεται όταν νοιώθουμε φόβο, ανησυχία ή αγωνία. Η κορτιζόλη, μας δίνει ένα τράνταγμα ενέργειας που μας επιτρέπει να αντιδράσουμε και να φύγουμε μακριά από την απειλή. Επίσης ελέγχει την ανταπόκριση του σώματος σε απειλές του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποδεικνύεται όμως οτι  όταν ο οργανισμός μας εκκρίνει διαρκώς κορτιζόλη, το σώμα χάνει την ικανότητά του να ρυθμίζει την φλεγμονή. Με την διαρκή έκθεση στο άγχος, άρα και στην κορτιζόλη, οι ιστοί επευαισθητοποιούνται κι ελευθερώνουν λιγότερες αντιφλεγμονώδεις ουσίες. (Παρόμοια είναι η διαδικασία στον διαβήτη, όπου η χρόνια αύξηση ινσουλίνης οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη.)

Το αυξημένο άγχος και η απώλεια ή η κακή ποιότητα ύπνου, αρρωσταίνουν τον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μας προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι φλεγμονές είναι ο πρόδρομος για έμφραγμα, εγκεφαλικό, διαβήτη και άλλες απειλητικές για την ζωή ασθένειες. Η συνεχιζόμενη έρευνα πρόκειται να τεκμηριώσει τις επιπτώσεις του άγχους και της απώλειας ύπνου στην μείωση της διάρκειας ζωής.

Μοναξιά και διάρκεια ζωής: δημοσίευση του περιοδικού “Archives of Internal Medicine» (Αρχεία Εσωτερικής Ιατρικής).

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (University of California) που παρακολούθησε επί έξι χρόνια, εξακόσια άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, διαπίστωσε οτι όσοι αισθάνονταν μοναξιά, είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου. Άλλο αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει οτι όσοι η θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις αυξάνεται μεταξύ όσων ζουν μόνοι.

Ωστόσο, πειράματα με συμμετοχή εθελοντών στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου (Purdue University) έδειξαν οτι η επαφή με τα μάτια σε άγνωστους περαστικούς, δημιουργεί αισθήματα κοινωνικότητας και αισιοδοξίας που επενεργούν θετικά στην υγεία.  Το αίσθημα μοναξιάς αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών.

 

Συμβουλές για ευκολότερο ύπνο: 5 Foods to Help You Sleep

ΠΗΓΗ: Forbes , Η φωνή της Ρωσίας ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: womaneveryday    

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s