Διέλευση της Αφροδίτης μπροστά απο τον Ήλιο

Posted on Κυ 3 Ιουν 2012by

June-5-Transit-of-VenusJune-5-Transit-of-Venus (Photo credit: Javrsmith)

Την μια-στα-εκατό-χρόνια διέλευση της Αφροδίτης μπροστά απο τον Ήλιο, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την επόμενη Τρίτη (Τετάρτη) 5-6 Ιουνίου 2012. Ο πλανήτης Αφροδίτη θα κάνει το τελικό της ταξίδι διασχίζοντας την όψη του ήλιου όπως είναι ορατός απο την Γη, μέχρι το 2117 οπότε θα επαναληφθεί η διέλευση.

Το φαινόμενο εμφανίστηκε τελευταία φορά στις 8 Ιουνίου 2004 και το παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Για περισσότερο απο εκατό χρόνια, κύριο αίτημα των αστρονόμων ήταν να προσδιορίσουν την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου (ονομάζεται Αστρονομική Μονάδα-Astronomical Unit), η οποία θα τους έδινε το κλειδί για το μέγεθος του ηλιακού συστήματος. Προσεκτικές μελέτες της διέλευσης της Αφροδίτης, αποδείχθηκαν θησαυρός που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να αποκαλύψουν αυτό το μέγεθος.

Ζωντανή αναμετάδοση του φαινομένου θα γίνεται στις 5 Ιουνίου απο σταθμό παρατήρησης στο όρος Hilo στην Χαβάη. Η συγκεκριμένη τοποθεσία επιτρέπει άψογη θέα όλης της διέλευσης απο θεατές παγκοσμίως, με λίγες πιθανότητες συννεφιάς.

Live Web Cast

Live Webcast from Mauna Kea, Hawaii

NASA Edge-Transit of Venus 2012

Sunrise with Transit of VenusSunrise with Transit of Venus (Photo credit: johncudw2399)

Η NASA θα προβάλει το ιστορικό αστρονομικό γεγονός. Στa πιο πάνω link, υπάρχει χάρτης και σταθμοί στην Ευρώπη μέσω των οποίων θα αναμεταδίδεται το δορυφορικό σήμα. Δεν μεταδίδεται το φαινόμενο ταυτόχρονα για όλα τα μέρη του κόσμου αλλά η κάμερα απο την Χαβάη θα μεταδίδει ζωντανά απο τις 12:45 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος (9:45 pm UTC).

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency-ESA) θα μεταδίδει ζωντανά απο το νησί Spitsbergen στον Αρκτικό κύκλο, όπου η ομάδα Venus Express θα συζητά τα πιο πρόσφατα επιστημονικά συμπεράσματα απο την αποστολή, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την παρατήρηση της διέλευσης για το 2012, κάτω απο τον “Ήλιο του Μεσονυκτίου”.

Venus transits the face of the Sun on 2004-06-...Venus transits the face of the Sun on 2004-06-08. Here, the black drop effect is visible. (Photo credit: Wikipedia)

Περισσότερες πληροφορίες για την διέλευση απο την ESA Get ready for the transit of Venus και ESA Transit of Venus blog

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s