Λογοκρισία στο διαδίκτυο-12 Μαρτίου

Posted on Δε 12 Μαρ 2012 by

Σήμερα, 12 Μαρτίου, είναι η παγκόσμια ημέρα ενάντια σε κάθε λογοκρισία στο διαδίκτυο.

English: Obstacles to the free flow of informa...Image via Wikipedia

Καθιερώθηκε κατ’ απαίτηση διαφόρων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της πληροφόρησης και προβλήθηκε απο τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders ή Reporters Sans Frontieres).
Οι ίδιοι καταγγέλλουν τα αυταρχικά καθεστώτα που πολεμούν την ελευθερία της πληροφορίας, όπως επίσης και την υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων.
Η λογοκρισία αποτελεί φλέγον θέμα στην ψηφιακή εποχή. 
Οι 120 κυβερνο-αντιφρονούντες που έχουν συλληφθεί, η επανειλημμένη δέσμευση τηλεφωνικών μηνυμάτων και υπηρεσιών Internet, η αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που πωλούν συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και η παγκόσμια ανταπόκριση προς τους ακτιβιστές εναντίον της λογοκρισίας, έχουν κάνει την ελευθερία της πληροφόρησης ένα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος που ήδη έχει προκαλέσει τις πρώτες διπλωματικές αψιμαχίες.

Επειδή η ολική δέσμευση των διαδικτυακών υπηρεσιών είναι δαπανηρή και καθόλου δημοφιλής, η εναλλακτική για τους λογοκριτές είναι να φιλτράρουν την ροή των δεδομένων στο διαδίκτυο, ώστε να γίνεται αδύνατη η μεταφορά φωτογραφικών και οπτικοακουστικών αρχείων.

Η προστασία των κυβερνο-αντιφρονούντων και των πηγών, είναι ζωτικής σημασίας για την μάχη υπέρ της ελευθερίας της πληροφόρησης, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα. Όπως δηλώνουν, πρέπει να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις, σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη ή σε προβληματικές περιοχές, όπου δεν αρκεί πλέον το “αλεξίσφαιρο γιλέκο”. 
Γι’ αυτό προτείνουν την ιδέα ενός “ψηφιακού κιτ επιβίωσης”, για την κρυπτογράφηση των πληροφοριών, την ανωνυμία των επικοινωνιών και-αν είναι απαραίτητο-την παράκαμψη της λογοκρισίας, που βέβαια δεν είναι δεδομένο οτι αρκούν.

Εάν και οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν αντιληφθεί τις επαναστατικές δυνατότητες της διάδοσης των πληροφοριών μέσω της συνδιασμένης χρήσης site, smartphone και βίντεο, δεν επιτυγχάνουν πάντοτε στον περιορισμό τους.
Παραδείγματα στην Σαουδική Αραβία, στην Βόρεια Κορέα, στην Κίνα, στην Ρωσία.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι απαντήσεις των ακτιβιστών είναι να δημιουργούν διαύλους επικοινωνίας χρησιμοποιώντας proxy servers εκτός των αυταρχικών καθεστώτων και οι ακατάπαυστες πρωτοβουλίες των Anonymous εναντίον κυβερνητικών site.

Την ίδια στιγμή, οι δημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν μπει σε πειρασμό να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια, σε βάρος της ελευθερίας, με μέτρα δυσανάλογα σε σχέση με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η αναφορά των Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα, καταλήγει με μια μεγάλη λίστα “Εχθρών του Διαδικτύου” όπως το Μπαχρέιν, η Λευκορωσία και άλλες χώρες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση όπως η Ινδία και το Καζακστάν όμοια με γειτονικές μας χώρες όπως η Ρωσία, η Τυνησία και η Τουρκία.

Η μάχη για την ελευθερία του διαδικτύου, προβλέπεται μακρόχρονη.