Τα χημικά όπλα «κέρδισαν» τις μεθοδεύσεις Πούτιν

Posted on Κυ 13 Οκτ 2013by

Nobel_Peace_Prize-0eb92   Το 94ο Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), για τη συνολική συμβολή του στην καταστροφή των χημικών όπλων αλλά και για τη συμμετοχή του στην πρόσφατη κρίση στην Συρία. Η απόφαση της Επιτροπής πιθανότατα προστάτευσε το θεσμό από ακόμα μια σειρά επικρίσεων που έχουν εγείρει οι επιλογές της πρόσφατα και στο «μακρινό» παρελθόν. Μεταξύ των 259 υποψηφίων για το 2013 ήταν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου την ενεργή μεσολάβηση σε ακραίες καταστάσεις όπως στο Μπεσλάν της Β. Οσετίας, στη Ν. Οσετία και στη Συρία, υπογράμμισαν ο πρόεδρος Γκεόργκι Τραπέζνικοφ και ο αντιπρόεδρος Μπεσλάν Κομπάγια της Διεθνούς Ακαδημίας για την Πνευματική Ένωση και Συνεργασία των Εθνών, που υπέβαλαν την υποψηφιότητα. Ο Σεργκέι Κομκόφ, πρόεδρος του Πανρωσικού Ταμείου για την Εκπαίδευση, τόνισε τις «μέγιστες προσπάθειές του» για τη διατήρηση της ειρήνης εντός της χώρας αλλά και «υποστηρίζοντας ενεργά τον ειρηνικό διακανονισμό όλων των συγκρούσεων στον πλανήτη». Αλλά και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο υποστήριξε ότι: «Σε αυτή την ιστορική στιγμή, αν κάποιος αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης είναι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βοήθησε να σταματήσει ένας πόλεμος που απειλούσε το συριακό λαό». Στον αντίποδα, η υποψηφιότητα χαρακτηρίστηκε «προσβολή στην έννοια της ειρήνης», για αντίστοιχους λόγους με τη βράβευση του Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

   Υποψήφιος ή όχι, ο πρόεδρος Πούτιν αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και πολιτική φυσιογνωμία. Μεθοδεύσεις και πολιτικές του σε θέματα διαφάνειας και ελευθεριών, συχνά δημιουργούν διχογνωμίες εντός και εκτός Ρωσίας. russia-greenpeaceΣτις 18 Σεπτεμβρίου, οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν 30 ακτιβιστές της Greenpeace οι οποίοι προσπάθησαν να αποβιβαστούν από το παγοθραυστικό Arctic Sunrise σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική θάλασσα. Η διεθνής οργάνωση έχει διαμαρτυρηθεί κατ’ επανάληψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από γεωτρήσεις των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών χωρίς περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Οι συλληφθέντες, πολίτες 19 χωρών, κρατούνται κατηγορούμενοι για πειρατία σε «απάνθρωπες συνθήκες» σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι οποίοι σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν είναι πειρατές», μπορεί όμως να παραβίασαν διεθνείς νομοθεσίες. Την περασμένη Τετάρτη, βρέθηκαν ναρκωτικά στο πλοίο (ακατέργαστο όπιο και μορφίνη), σύμφωνα με τις αρχές, για τα οποία η Greenpeace απάντησε ότι πρόκειται για ιατρικές προμήθειες οι οποίες υπήρχαν όταν έγινε ενδελεχής έρευνα κατά τις συλλήψεις και ότι «η ανακοίνωση σχεδιάστηκε προκειμένου να εκτρέψει την προσοχή από την αυξανόμενη διεθνή αγανάκτηση για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση των κρατουμένων».

Ολυμπιακός ρατσισμός

Κι ενώ η Ρωσία υποδεχόταν την Ολυμπιακή φλόγα ως διοργανώτρια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014 στο Σότσι, η ασφάλεια των οποίων θα περιφρουρηθεί και μέσω της παρακολούθησης όλων των επικοινωνιών, στη Μόσχα απαγορεύτηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Διεθνούς Αμνηστίας για την κράτηση διαδηλωτών από τον Μάιο 2012.  Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλει, μεταξύ άλλων, συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών εργατών στις εγκαταστάσεις του Σότσι και τη «συστηματική κράτηση ανθρώπων που φαίνονται να είναι διαφορετικής εθνικότητας και φυλής». Τον περασμένο Ιούλιο, μετά την ψήφιση νομοσχεδίου που ποινικοποιεί «τον προπαγανδισμό μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων (σε ανηλίκους)», το οποίο σύμφωνα με έρευνες υποστηρίζει σχεδόν το 90% του πληθυσμού, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε απευθύνει έκκληση στην Ρωσία «να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων θα συμμετάσχουν ή θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Παραβιάσεις δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων οι οποίοι «ανέκαθεν αντιμετώπιζαν προκατάληψη, άγνοια και διακρίσεις αλλά πλέον η κυβέρνηση τα επισημοποίησε», καταγγέλουν οι οργανώσεις, ως αποτέλεσμα του συντηρητισμού της κοινωνίας και της επιρροής της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δημοσκόπηση του Απριλίου έδειξε οτι 80% των ρώσων θεωρούν την ομοφυλοφιλία ιάσιμη νόσο, ενώ τον Ιούνιο, το 42% απάντησε οτι πρέπει να αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η απάντηση στις επικρίσεις μοιάζει να περιλαμβάνεται στην περισινή ομιλία του Πούτιν προς τον ρωσικό λαό, όταν είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη κάθε έμεση ή άμεση ανάμιξη στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες της Ρωσίας», η οποία «θα πρέπει να ακολουθήσει το δικό της πολιτικό όραμα για τη δημοκρατία» και «να διαχωρίσει τη θέση της από οποιαδήποτε πρότυπα που μας επιβάλλονται απ’ έξω».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” Κυριακή 13.10.2013

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s