Στρατιωτικά δικαστήρια των ΗΠΑ: Ισόβια στον Ρ. Μπέιλς, 35 χρόνια στον Μπ. Μάνινγκ

Posted on Κυ 1 Σεπ 2013by

US army courtΚαταδικάζοντας το δίκιο και το άδικο

Αντιμετώπισαν και οι δύο τη θανατική ποινή, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ για «βοήθεια προς τον εχθρό», κατηγορία από την οποία στην συνέχεια απαλλάχθηκε, και ο Ρόμπερτ Μπέιλς για τη δολοφονία εκ προμελέτης 16 αμάχων πολιτών (οι περισσότεροι γυναικόπαιδα) στο Αφγανιστάν. Στις 21 και 23 Αυγούστου, δύο στρατιωτικά δικαστήρια των ΗΠΑ εξέδωσαν καταδικαστικές αποφάσεις: Ισόβια χωρίς δικαίωμα αναστολής για τον λοχία Ρόμπερτ Μπέιλς και 35 χρόνια φυλάκιση για τον στρατιώτη, αναλυτή πληροφοριών, Μπράντλεϊ (και σύμφωνα με επιθυμία του, πλέον Τσέλσι) Μάνινγκ.

Οι δύο υποθέσεις που αφορούν μέλη του αμερικανικού στρατού, αποτελούν ακραίες όσο και αναπόφευκτες συνέπειες του παραλογισμού των δύο υπερδεκαετών πολέμων-βεντέτα και των συνολικών μεθοδεύσεων των ΗΠΑ και δεν είναι αποκομμένες από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ενός ακόμα «κολασμένου» από το αμερικανικό σύστημα, του Έντουαρντ Σνόουντεν.

afghan_massacre BalesΙσόβια για το μακελειό 16 αμάχων στο Αφγανιστάν

Ο 40χρονος Ρόμπερτ Μπέιλς, αμερικανός λοχίας που είχε υπηρετήσει σε τέσσερις αποστολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ, πατέρας δύο παιδιών ο ίδιος, τη νύχτα της 11 Μαρτίου 2012, υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, επιτέθηκε σε δύο χωριά της επαρχίας Κανταχάρ και σκότωσε 16 ανθρώπους, κυρίως γυναικόπαιδα. Επέστρεψε στο στρατόπεδο για να ανεφοδιαστεί με σφαίρες και επανήλθε στον τόπο του εγκλήματος για να συνεχίσει το μακελειό. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν 17 νεκρούς, από τους οποίους ένας δεν βρέθηκε, οπότε απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία 16 και απόπειρα δολοφονίας άλλων έξι ατόμων, την χειρότερη -όχι όμως την μόνη- σφαγή αμάχων σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Ο Μπέιλς στην συνέχεια προσπάθησε να κάψει τα πτώματα, ενώ αποκάλυψε σε συναδέλφους του ότι «μέτρησε 20», εννοώντας τους ανθρώπους που πίστευε ότι είχε σκοτώσει. Οι δικηγόροι του επικαλέστηκαν Μετατραυματικό Σύνδρομο (PTSD) και τραύμα στον εγκέφαλο, τα οποία δεν επιβεβαίωσαν οι ψυχίατροι μάρτυρες. Η ειδική Νευχοψυχολογική Μέτρηση Αξιολόγησης (ΑΝΑΜ) στην οποία υποβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες που συμμετέχουν σε πολεμικές αποστολές των ΗΠΑ, έχει θεωρηθεί αναξιόπιστη ενώ ο Μπέιλς είχε υποβληθεί σε θεραπεία για «τραυματική εγκεφαλική βλάβη» μετά από χτύπημα στο Ιράκ αλλά κρίθηκε ικανός να συμμετάσχει σε νέα αποστολή. Παλαιότερο άρθρο του Spiegel ήταν αφιερωμένο σε περιστατικά φρικαλέων συμπεριφορών από αμερικανούς στρατιώτες, στις ψυχικές ασθένειες από τις οποίες βασανίζονται και στην απόγνωση των ψυχολόγων οι οποίοι νοιώθουν ότι «δεν έχουν ως καθήκον να θεραπεύουν στρατιώτες, αλλά να τους στέλνουν πίσω στο μέτωπο». Οι ΗΠΑ αποζημίωσαν τις οικογένειες των θυμάτων με 50.000 δολάρια για κάθε νεκρό και με 10.000 κάθε τραυματισμένο, συνολικά 860.000 δολάρια, ενώ ο θύτης στην απολογία του ζήτησε συγγνώμη για την «πράξη δειλίας». Ο μάρτυρας κατηγορίας Μοχαμάντ Ουαζίρ ο οποίος έχασε 11 μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων έξι από τα παιδιά του, οι ακόμα οκτώ μάρτυρες που ταξίδεψαν από το Αφγανιστάν και οι κάτοικοι του χωρίου, δήλωσαν ότι θα έπρεπε να του επιβληθεί η θανατική ποινή, την οποία ο Μπέιλς είχε αποφύγει δηλώνοντας ένοχος στο δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο. Η ισόβια φυλάκιση θεωρούνταν δεδομένη και το εξαμελές δικαστήριο έπρεπε να αποφασίσει αν θα ίσχυε αναστολή, δηλαδή δυνατότητα αποφυλάκισης σε χρονικό διάστημα περίπου 20 ετών. Η αναστολή αποκλείστηκε από τους δικαστές, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση έκριναν ότι «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια».

Bradley Manning35 χρόνια για την αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου

Ο Μπράντλει/Τσέλσι Μάνινγκ καταδικάστηκε για τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της κλοπής εγγράφων σε 35 χρόνια, τα οποία θα μειωθούν κατά το διάστημα της προφυλάκισής του, ενώ διατηρεί δικαίωμα αναστολής αφού εκτίσει το ένα τρίτο τουλάχιστον της ποινής του και όχι λιγότερο από 5,2 χρόνια. Από την αρχή της δίκης, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, του τύπου και φυσικά τα WikiLeaks, υποστήριξαν τον 25χρονο στρατιώτη, ενώ ο Τζούλιαν Ασάνζ χαρακτηρίζει «νίκη τακτικής» των δικηγόρων, την απαλλαγή του από την θανατική ποινή και από κατηγορίες που θα επέσυραν ως και 135 χρόνια φυλάκισης. Η διαρροή στα WikiLeaks πάνω από 720.000 διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αποκαλύπτουν εγκλήματα πολέμου και συστηματικές αβαρίες αποτελεί μεν αξιόποινη πράξη, ωστόσο το περιεχόμενο δικαιώνει τόσο τον Μάνινγκ όσο και την κοινή γνώμη η οποία γνώριζε, χωρίς απτές αποδείξεις, ότι οι πρακτικές του στρατού και των υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν αποσκοπούν μόνο στην περιφρούρηση της εθνικής ασφάλειας. Ίσως να μην προκαλούν έκπληξη οι αποκαλύψεις καθεαυτές, ωστόσο επιβεβαιώνουν τις εικασίες, τις υποψίες και το παγκόσμιο αίσθημα, πολύ πριν τη μελλοντική δημοσιοποίηση αποχαρακτηρισμένων εγγράφων. Η ίδια η «φιλοσοφία» των εισβολών και των στρατιωτικών επεμβάσεων θολώνει τα όρια μεταξύ θεμιτού και αθέμιτου και επιτρέπει τον εκφυλισμό των στρατιωτικών δυνάμεων σε «κρεατομηχανή» που αλέθει «ημετέρους και αλλοθρήσκους». Πρόκειται για πόλεμο, όπου όλα επιτρέπονται και όταν πρόκειται για την παγκόσμια υπερδύναμη, τα όρια επαναπροσδιορίζονται ή επανεφευρίσκονται. Ακόμα μια φορά πρόθυμος θεματοφύλακας των υποθέσεων των ΗΠΑ και «βασιλικότερος του βασιλέως» ο Ντέιβιντ Κάμερον, φροντίζει προσωπικά με επεμβάσεις και απειλές για την καταστροφή των στοιχείων από τα αρχεία του Έντουαρντ Σνόουντεν που έχει στην κατοχή της η Guardian. Όπως όμως εύστοχα είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης του Μάνινγκ χρησιμοποιώντας μια φράση του ιστορικού, ακτιβιστή και συγγραφέα του βιβλίου «Ιστορία του λαού των ΗΠΑ», Χάουαρντ Ζιν (1922-2010): «Δεν υπάρχει σημαία αρκετά μεγάλη για να σκεπάσει την ντροπή της θανάτωσης αθώων ανθρώπων».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s