Νότιο Σουδάν: Αναζητείται πολιτική λύση στην εμφύλια διαμάχη

Posted on Τε 1 Ιαν 2014by

SouthSudanConflictΈρευνες του ΟΗΕ για εκτελέσεις χωρίς δίκες

Εκατοντάδες νεκροί, τουλάχιστον 90.000 εκτοπισμένοι που καταφεύγουν σε καταυλισμούς του ΟΗΕ και μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, είναι οι μέχρι τώρα συνέπειες των εμφύλιων συγκρούσεων στη νεότερη χώρα του κόσμου, το Νότιο Σουδάν, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Σάλβα Κιίρ και ενόπλων υποστηρικτών του πρώην αναπληρωτή προέδρου Ριέκ Μαχάρ.

Εθνοτικές συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν ο Κιίρ που ανήκει στην πολυπληθέστερη φυλή της χώρας, Ντίνκα, κατηγόρησε τον Μαχάρ (της φυλής Νουέρ), τον οποίο είχε καθαιρέσει τον Ιούλιο, οτι σχεδίαζε πραξικόπημα. Ο Μαχάρ, με τη σειρά του, κατηγόρησε τον Κιίρ ότι «υποκινεί διαμάχη μεταξύ των φυλών και διχάζει την χώρα» και πως το κυβερνόν κόμμα Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Λαού του Σουδάν (SPLM) και το στρατιωτικό του σκέλος SPLA μπορούν να  βάλουν τέλος στη θητεία του προέδρου, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις μόνον όταν αποφυλακιστούν οι πολιτικοί υποστηρικτές του. Ο πρόεδρος Κιίρ σε μήνυμά του καταδίκασε τις δολοφονίες με εθνοτικά κίνητρα και προέτρεψε τον λαό να μην απελπίζεται, παρότι τα φετεινά Χριστούγεννα ήταν «πολύ θλιβερά» για τη χώρα. Εθνοτικές χαρακτηρίζουν τις συγκρούσεις και διεθνή ΜΜΕ λόγω της διαφορετικής φυλετικής καταγωγής των δύο πολιτικών και ιδιαίτερα μετά από πληροφορίες για ανακάλυψη μαζικού τάφου με 75 πτώματα Ντίνκα στην επαρχία Γιούνιτι και μαρτυρίες για εκτελέσεις 200 ανθρώπων της φυλής Νουέρ από κυβερνητικές δυνάμεις, στην πρωτεύουσα Τζούμπα. Εκπρόσωπος του SPLA απέδωσε τις δολοφονίες σε πρόσωπα που δεν ανήκουν στον επίσημο στρατό. Η Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNIMISS) αρνείται την ύπαρξη του ομαδικού τάφου, αναφέρει οτι πρόκειται για 15 (και όχι 75) θύματα μάχης και δηλώνει οτι ερευνά αναφορές για εκτελέσεις χωρίς δίκες σε διάφορες περιοχές της χώρας.  Η UNIMISS εγκαταστάθηκε στην χώρα τον Ιούλιο 2011 με σκοπό «την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας και την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης», όταν το Νότιο Σουδάν ανεξαρτοποιήθηκε από το Σουδάν με δημοψήφισμα. Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις, μετά το τέλος του 2ου πολυετούς εμφυλίου πολέμου το 2005.

Έκκληση για διάλογο

southsudanΣε ειρήνευση, έναρξη διαλόγου και πολιτική λύση στην διαμάχη, προέτρεψε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ενώ σε μήνυμά του προς τους κατοίκους της χώρας τόνισε οτι: «Γνωρίζουμε οτι πολλοί απο σας υφίστανται φρικιαστικές επιθέσεις. Αθώοι πολίτες στοχοποιούνται εξαιτίας της εθνικής καταγωγής τους. Αυτό αποτελεί σοβαρή παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Χριστουγεννιάτικη ομιλία του στο Βατικανό απηύθηνε έκκληση για «κοινωνική αρμονία στο Νότιο Σουδάν, όπου οι τρέχουσες εντάσεις έχουν ήδη προκαλέσει πολυάριθμα θύματα και απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη εντός του νέου κράτους». Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στην Αφρική Μιχαήλ Μαργέλοφ, χαρακτήρισε τα γεγονότα «τραγικά και επικίνδυνα» και το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους ρώσους πολίτες να μην ταξιδέψουν στη χώρα μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αναφέρει το πρακτορείο ITAR-TASS. Η Αφρικανική Ένωση, η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD) στην Ανατολική Αφρική, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσαν την Τετάρτη σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και επείγουσα έναρξη του διαλόγου. Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την παραμονή των Χριστουγέννων την αύξηση των δυνάμεων της UNMISS σε 12.500 άτομα (από 7.000) και των διεθνών αστυνομικών δυνάμεων σε 1.323, μετά από επίθεση στη βάση της αποστολής στις 19 Δεκεμβρίου, όπου τρία μέλη από την Ινδία σκοτώθηκαν. Δύο μέρες μετά, αντικυβερνητικές δυνάμεις έπληξαν δύο αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων. 

Ανησυχούν για το πετρέλαιο!

Την περασμένη Πέμπτη, επισκέφθηκε το Νότιο Σουδάν ο πρόεδρος της Κένυας και πρόεδρος της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής (EAC) Ουχούρου Κενιάτα και μαζί με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, τον απεσταλμένο της ΕΕ στην Αφρική Αλεξάντερ Ρόντος και αποστολές από την Ουγκάντα, τις ΗΠΑ, την Κίνα και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκίνησαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ, για την κρίση στην χώρα. Οικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι πάντως φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στην παραγωγή πετρελαίου, στην τρίτη σε αποθέματα χώρα της υποσαχάριας Αφρικής. Σύμφωνα με τους Financial Times, εκπρόσωποι των ξένων πετρελαϊκών εταιριών που λειτουργούν στην χώρα, δήλωσαν οτι αν οι συγκρούσεις συνεχιστούν, θα διακοπεί η άντληση σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις, θα μειωθεί η παραγωγή των 250.000 βαρελιών ημερησίως και δεδομένης της μειωμένης παραγωγής σε Νιγηρία και Λιβύη, αναμένεται αύξηση των τιμών.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” Κυριακή 29.12.2013

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s