ΗΠΑ: Κερδήθηκε μια μάχη, από τη γερουσιαστή Γουέντι Ντέιβις

Posted on Τρ 9 Ιουλ 2013
Αξιοποιώντας την πρακτική της πολιτικής κωλυσιεργίας απέτρεψε, με 11ωρη ομιλία, τον περιορισμό των αμβλώσεων

wendy davisΗ γερουσιαστής των Δημοκρατικών στο Τέξας Γουέντι Ντέιβις ήταν και θα παρέμενε γνωστή μόνο εντός των συνόρων των ΗΠΑ αν την περασμένη εβδομάδα δεν εφάρμοζε την καθ’ όλα αποδεκτή και νόμιμη πρακτική της πολιτικής κωλυσιεργίας (filibuster), προκειμένου να πετύχει την αναβολή της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου SB5 που αφορά στον περιορισμό των αμβλώσεων. Με την σχεδόν 11ωρη ομιλία της, η αμερικανίδα γερουσιαστής, πρώην αθλήτρια, μητέρα δύο κοριτσιών, κέρδισε αφενός παγκόσμιο θαυμασμό και συμπαράσταση, αφετέρου μια μάχη με το χρόνο ουσιαστικά, αφού η προθεσμία εξαντλήθηκε τα μεσάνυχτα της 25 Ιουνίου και η ψηφοφορία αναβλήθηκε, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Αν και δεν απέτρεψε οριστικά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ήδη το επανέφεραν προς συζήτηση, η προσωπική προσπάθεια της γερουσιαστού ενέπνευσε πολλές γυναίκες να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην απόφαση αν θα τεκνοποιήσουν και πότε, υπό ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες, ενώ η ίδια δήλωσε: «Παραμένω αισιόδοξη. Πιστεύω στους ανθρώπους και στη δύναμη της δημοκρατίας και θα παλέψω με κάθε κύτταρό μου για να αποτρέψω την έγκρισή του». Σε συνδυασμό με τις ατυχείς δηλώσεις του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Ρικ Πέρι, ο οποίος μετά το τέλος της επεισοδιακής συνεδρίασης αναφέρθηκε στις προσωπικές επιλογές της Ντέιβις η οποία υπήρξε χωρισμένη μητέρα από 19 ετών, η αναβολή αποτελεί μια πανωλεθρία των συντηρητικών σε μια πολιτεία όπου την περασμένη εβδομάδα εκτελέστηκε η 500η θανατική ποινή μετά την επαναφορά της το 1976.

Κυοφορείται κίνδυνος

Το καθεστώς των αμβλώσεων γίνεται ολοένα πιο απαγορευτικό σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μετά από εισηγήσεις Ρεπουμπλικανών πολιτικών και την υποστήριξη συντηρητικών ψηφοφόρων τους. Τα κονδύλια για τον οικογενειακό προγραμματισμό περικόπτονται, ο χρόνος διακοπής της κύησης περιορίζεται, στο Τέξας στις 20 εβδομάδες και στην περίπτωση της Βόρειας Ντακότα -μια από τις τέσσερις πολιτείες οι οποίες διαθέτουν μόνο μια εξειδικευμένη κλινική- στις 6 εβδομάδες κύησης. Οι κανονισμοί λειτουργίας των κλινικών γίνονται αυστηρότεροι, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να μειώνεται αφού υποχρεώνονται να συνεργάζονται με νοσοκομεία για τις περιπτώσεις ανάγκης, ωστόσο είτε, όπως στην περίπτωση του Οχάιο όπου επίσης αναμένεται η ψήφιση ανάλογου νομοσχεδίου, απαγορεύεται στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με κλινικές αμβλώσεων ή οι όροι συνεργασίας είναι ασύμφοροι και απαγορευτικοί. Το σύνολο των διατάξεων, όπου έχουν ψηφιστεί ή προταθεί, θεωρείται ότι αποτελούν πλήγμα για τα δικαιώματα αλλά και για την υγεία των γυναικών.

Στο πλάι της Γουέντι

stand with wendyΣτη διάρκειας 13 ωρών συνεδρίαση του Τέξας, η γερουσιαστής Ντέιβις ήταν υποχρεωμένη από τους κανονισμούς να παραμείνει όρθια και εντός θέματος σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας της, δεν επιτρεπόταν να διακόψει, να μετακινηθεί ή να στηριχθεί στο έδρανο. Χρειαζόταν να κρατά το μικρόφωνο, μετακινούσε το βάρος της από το ένα πόδι στο άλλο για να αντέξει την ορθοστασία, ενώ στο μέσον περίπου της ομιλίας της έβαλε ζώνη υποστήριξης για τη μέση της, με τη βοήθεια συναδέλφου της. Την προσπάθειά της παρακολουθούσε, επικροτούσε και ενθάρρυνε πολυπληθές κοινό μέσα στην αίθουσα του Καπιτωλίου και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μέσω του διαδικτύου και της ιστοσελίδας της, όπου πολλές γυναίκες έχουν καταθέσει τις προσωπικές τους ιστορίες από τις οποίες άντλησε μεγάλο μέρος της αγόρευσής της. Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα, σχολίασε στο τουίτερ: «Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει απόψε στο Όστιν (Τέξας)», με την ετικέτα υποστήριξης #StandWithWendy». Η Ντέιβις που εξελέγη πρώτη φορά το 2008, έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν την πρακτική της κωλυσιεργίας προκειμένου να αποτρέψει περικοπές 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τα δημόσια σχολεία και έχει στο ενεργητικό της αρκετές πολιτικές επιτυχίες. Μέρος των ΜΜΕ, αναφέρθηκε στα αθλητικά παπούτσια που φορούσε στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης η Γουέντι Ντέιβις και, με τον «αμερικάνικο» τρόπο τους, χιλιάδες έσπευσαν να αγοράσουν το μοντέλο.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” Κυριακή 7.7.2013

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s