Γενεύη ΙΙ: Για την ειρήνευση και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Συρία

Posted on Κυ 26 Ιαν 2014by

Με τα όπλα παρά πόδα, στο όνομα της ελευθερίας

genevaIIΤο παρασκήνιο που προηγήθηκε και οι ομιλίες που ακολούθησαν, στο Μοντρέ της Ελβετίας την περασμένη Τετάρτη, δικαίωσαν τις μέτριες προσδοκίες από την εναρκτήρια συνάντηση των συνομιλιών Γενεύη ΙΙ, για την ειρήνευση και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Συρία. Στην διάσκεψη υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, συμμετείχαν υπουργοί εξωτερικών, διπλωματικές αποστολές και θρησκευτικοί εκπρόσωποι περισσότερων από 40 χώρες και από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχομένων μερών ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Γενεύη. Στους στόχους περιλαμβάνονται η καλλιέργεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η άδεια πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Γενεύη ΙΙ ήταν αντικείμενο της «μεθοδικής και εποικοδομητικής» τηλεφωνικής επικοινωνίας των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν, την προηγούμενη μέρα. Συριακή κυβέρνηση, εκπρόσωποι των αντιπάλων του καθεστώτος Άσαντ και οι υποστηρικτές των δύο πλευρών, επιδόθηκαν σε φραστικές «ανταλλαγές πυρών» πριν και στην διάρκεια της διάσκεψης. Ο ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να όρισε ως σκοπό των συνομιλιών το τέλος της αιματοχυσίας, ωστόσο επικρίσεις δημοσιεύτηκαν για την στάση του τώρα και στο παρελθόν ως γνώστη των μεθοδεύσεων δυτικών και γειτονικών χωρών για ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ, μέσω χρηματοδότησης και εξοπλισμού «ανταρτών». 

Απο­κλεί­στη­κε το Ιρά­ν

Οι ΗΠΑ άσκησαν έντονες πιέσεις ώστε να τεθεί ως προαπαιτούμενο των συνομιλιών η αποδοχή του ανακοινωθέντος της Γενεύης I του Ιουνίου 2012, με κυρίαρχο τον όρο για μεταβατική κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι αμερικανικές απαιτήσεις υπήρξαν η αφορμή για τον αποκλεισμό του συμμάχου της Συρίας, Ιράν, το οποίο προσκάλεσε ο Μπαν Κι-μουν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για να ανακαλέσει την επομένη, αφενός μετά την απόρριψη προαπαιτούμενων από τους ιρανούς εκπροσώπους και αφετέρου υπό την απειλή της αντιπολίτευσης οτι δεν θα συμμετάσχει. Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε: «Εξαιτίας της απουσίας παικτών με επιρροή στην συνάντηση, αμφιβάλλω για την επιτυχία της Γενεύης ΙΙ στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας … και της ικανότητας για επίλυση της κρίσης στην Συρία».

Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι στην ομιλία του τόνισε οτι «δεν είναι με κανέναν τρόπο δυνατό, ο άνθρωπος που οδήγησε σε βίαιη αντίδραση τον λαό του, να ανακτήσει νομιμότητα διακυβέρνησης» -θέση με την οποία συντάχθηκε και ο γάλλος υπουργός Λοράν Φαμπιούς-, ενώ στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε δεν απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση που θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές εξελίξεις -την οποία «φυσιολογικά» θα υποστηρίξουν Βρετανία και Γαλλία.

Ιστο­ρι­κή ευ­και­ρία

Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την πρόβλεψη οτι «οι συνομιλίες δεν θα είναι απλές, δεν θα είναι σύντομες» και κάλεσε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν την «ιστορική ευκαιρία». Χαρακτήρισε την έλλειψη ανοχής και τις θρησκευτικές συγκρούσεις ξένες προς την Συρία και εξέφρασε φόβους για μαζική έξοδο των χριστιανών που ζουν στην χώρα επί 2000 χρόνια. Επανέλαβε την θέση -την οποία εξέφρασε και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος- οτι η λύση δεν θα βρεθεί με την βία αλλά οτι είναι υπόθεση του λαού να καθορίσει το μέλλον του. Κατέληξε λέγοντας οτι δεν υπάρχουν 100% πιθανότητες επιτυχίας αλλά υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα για την επίτευξη της ειρήνης.

Στην εξαιρετικά δηκτική και «ενοχλητική» για κάποιους, τριαντάλεπτη ομιλία του -την οποία διέκοψε ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητώντας του να συντομεύει-, ο σύρος υπουργός εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ, αναφέρθηκε στις συνέπειες και τα θύματα του πολέμου, χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη την θέση του Άσαντ και απάντησε στον αμερικανό υπουργό εξωτερικών λέγοντας: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποσύρει την νομιμότητα του προέδρου, εκτός από τους ίδιους τους σύρους». Κατηγόρησε την Δύση οτι, όπως σε Υεμένη, Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής, εφοδιάζει με όπλα τους τρομοκράτες που «σκοτώνουν, βιάζουν και βομβαρδίζουν» στην Συρία και χαρακτήρισε προδότες και ξένους πράκτορες την αντιπολίτευση που επιδιώκει την οπισθοδρόμηση της χώρας κατά 1000 χρόνια. Επίσης κατηγόρησε εμμέσως την Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Περσικού Κόλπου οτι «χρησιμοποιούν τα πετροδόλαρά τους για να εξάγουν τρομοκρατία στην Συρία» και ευθέως τον τούρκο πρωθυπουργό Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υποστήριξη προς την αντιπολίτευση. «Οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται την παλιά παροιμία που λέει οτι δεν πρέπει να κοιτάς το σπίτι του γείτονα όταν καίγεται, γιατί η φωτιά θα φθάσει και στο δικό σου σπίτι», σχολίασε. Ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ, «ανταπέδωσε» λέγοντας οτι δεν υπάρχει χώρος στο μεταβατικό στάδιο της Συρίας για εκείνους που είναι «βαμμένοι με αίμα». Σκόπιμη, για την δημιουργία εντυπώσεων και προπαγανδιστική, χαρακτήρισαν σχολιαστές την δημοσιοποίηση των αμφίβολης γνησιότητας φωτογραφιών που παρουσιάζουν θύματα βασανισμών της κυβέρνησης, στις παραμονές της διάσκεψης και μια ώρα πριν την ανάκληση της πρόσκλησης του Ιράν. Ο ηγέτης του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού (SNC) Αχμάντ Τζάρμπα χαρακτήρισε τον Άσαντ τρομοκράτη που διευκόλυνε την άνοδο των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στην χώρα και δήλωσε οτι απώτερος στόχος της συνάντησης είναι η παραίτησή του.  Αναφερόμενος στις επίμαχες φωτογραφίες, παρομοίασε με τα εγκλήματα των ναζί τα βασανιστήρια των κυβερνητικών δυνάμεων και ζήτησε την παραπομπή του Άσαντ σε δίκη «μαζί με όλους τους εγκληματίες του καθεστώτος του».

Δη­λώ­σεις μί­σους για την κυ­βέρ­νη­ση Άσα­ντ

Syria-Geneva-talksΟ εκπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι, μεταξύ άλλων κατηγόρησε αρκετούς από τους ομιλητές για τις προκλητικές και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις μίσους για την κυβέρνηση Άσαντ, ενώ επικαλέστηκε το προηγούμενο των εξελίξεων σε Λιβύη και Ιράκ μετά την απομάκρυνση των κυβερνήσεων. Από το πλήθος των ομιλητών, η πλέον προσγειωμένη, ψύχραιμη και αντιπροσωπευτική της πολιτικής της χώρας του, υπήρξε η υπόσχεση του κινέζου υπουργού Γουάνγκ Γι για παροχή οικονομικής βοήθειας 20 δισεκατομμυρίων γιουάν (3,3 δις δολάρια) στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία. Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος αναφέρθηκε στους «παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τον συριακό λαό» και τόνισε την πρόθεση της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες των δύο μερών για ειρήνευση και της χώρας να ορθοποδήσει. Την προηγουμένη η κυβέρνηση είχε δώσει «τροφή» στα διεθνή ΜΜΕ, όταν αρνήθηκε τον ανεφοδιασμό στο αεροπλάνο της επίσημης αποστολής της Συρίας, που παρέμεινε επί τέσσερεις ώρες στο αεροδρόμιο παρότι διέθετε πλήρη πιστοποιητικά πτήσης, λόγω «πιστής» εφαρμογής των κυρώσεων της ΕΕ στην Συρία. Με την μεσολάβηση του γραφείου του ΟΗΕ στην Ελβετία και μετά τις απολογίες των ελληνικών αρχών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έγινε ο ανεφοδιασμός και το αεροπλάνο έφθασε με καθυστέρηση στον προορισμό του.

Οι Kούρ­δοι α­να­κή­ρυ­ξαν πε­ρι­φε­ρεια­κή κυ­βέρ­νη­ση

Οι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια κούρδοι της Συρίας ζήτησαν να στείλουν ανεξάρτητη αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, λέγοντας οτι τα αιτήματά τους στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας διαφέρουν από αυτά της κυβέρνησης όσο και του αντικυβερνητικού Εθνικού Συνασπισμού, -σκοπός για τον οποίο διαδήλωσαν και κούρδοι στην Αθήνα. Για την απόρριψη της πρότασης, η ισχυρότερη κουρδική ομάδα της Συρίας, Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (PYD) κατηγόρησε τις ΗΠΑ και δυνάμεις της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, κούρδοι της Συρίας ανακήρυξαν αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση στα βορειο-ανατολικά της χώρας -στα σύνορα που η Τουρκία «προστατεύει» με συρματοπλέγματα και όπου μελετά την ανέγερση τείχους-, την οποία ονομάζουν πλέον Δυτικό Κουρδιστάν.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” Κυριακή 26.1.2014

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s