Αθώθηκε ο Τζόρτζ Ζίμερμαν για την δολοφονία του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν

Posted on Κυ 21 Ιουλ 2013 by

Όταν η νόμιμη άμυνα μετατρέπεται σε άλλοθι trayvon-martin-bw-hoodie-
Η ομόφωνη απόφαση με την οποία το ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα αθώωσε τον ισπανόφωνο Τζορτζ Ζίμερμαν για την δολοφονία του άοπλου 17χρονου μαύρου Τρέιβον Μάρτιν κρίνοντας οτι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα ρατσιστικής βίας, εγκλημάτων μίσους, παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων και της αντιμετώπισής τους από την δικαιοσύνη στις ΗΠΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την απόφαση του δικαστηρίου το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανήγγειλε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες προκειμένου να διαπιστώσει αν στοιχειοθετείται ομοσπονδιακό έγκλημα κατά των ατομικών δικαιωμάτων στην υπόθεση του θανάτου του Μάρτιν.

Όταν το θύμα ενοχοποιείται

Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στην κοινή γνώμη η αθώωση του Ζίμερμαν, υπήρξε όμως η αφορμή για την αναζωπύρωση της αγανάκτησης, της απογοήτευσης και του θυμού, ιδιαίτερα μεταξύ των έγχρωμων πολιτών της χώρας. Η νομοθεσία για τη νόμιμη άμυνα (stand-your-ground) η οποία ισχύει σε 25 πολιτείες, το δικαίωμα στην οπλοκατοχή χωρίς κανέναν έλεγχο, η έμφαση -σε βαθμό προπαγάνδας- στην παραβατικότητα των νεαρών μαύρων, δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ο θύτης αθωώνεται και το θύμα ενοχοποιείται. Οι έξι γυναίκες δικαστές αποφάσισαν ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος, αφού στην διάρκεια της εθελοντικής περιπολίας του στη γειτονιά όπου κατοικούσε, έκρινε ότι ο άοπλος 17χρονος μαύρος συμπεριφέρθηκε απειλητικά, βγήκε από το αυτοκίνητο, συνεπλάκη μαζί του και τον πυροβόλησε. Η δικαστής Β37 (σύμφωνα με την κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας), σε συνέντευξή της στο CNN ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι πράξεις του Τρέιβον Μάρτιν, όσο και του Ζίμερμαν, οδήγησαν στο θανάσιμο πυροβολισμό. Οι συνάδελφοί της, διαφοροποιήθηκαν και δήλωσαν ότι οι θέσεις της εκφράζουν αποκλειστικά την ίδια. martin protestsΤην απόφαση ακολούθησαν κινητοποιήσεις στη Φλόριντα, την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη. Στο Λος Άντζελες, συνεχίζονταν μέχρι την Τρίτη οι διαμαρτυρίες, οι συγκρούσεις με την αστυνομία, οι συλλήψεις και οι τραυματισμοί μαύρων, κυρίως, πολιτών, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους μετά την αθώωση του κατηγορούμενου. Ο Ζίμερμαν, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για βίαιη συμπεριφορά ενώ πρώην φίλη του είχε λάβει περιοριστικά μέτρα. Είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει αστυνομικός, έχει παρακολουθήσει αστυνομική σχολή για πολίτες, έχει άδεια οπλοκατοχής και οργάνωσε ο ίδιος την αστυνόμευση της περιοχής του. Στη διάρκεια μιας οκταετίας εθελοντικών περιπολιών είχε καλέσει το αστυνομικό τμήμα 46 φορές, ενώ σε ηχογραφημένη συνομιλία του ακούγεται να χρησιμοποιεί υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους νεαρούς μαύρους οι οποίοι «όλο διαφεύγουν». Η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες και η αστυνομία συνέλαβε τον Ζίμερμαν 44 ημέρες μετά τη δολοφονία στις 26 Φεβρουαρίου 2012 και μετά από κινητοποιήσεις όσων υποστήριζαν ότι φυλετικοί παράγοντες καθυστερούσαν την υπόθεση.

Αυξάνονται οι «δικαιολογημένες ανθρωποκτονίες»

Η στοχοποίηση νεαρών μαύρων και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε, αποτελούν κριτήρια διεξαγωγής έρευνας από το υπουργείο Δικαιοσύνης για ρατσιστικά κίνητρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης για την Πρόοδο των Εγχρώμων Πολιτών (NAACP), Μπέντζαμιν Τζήλους. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κατηγόρησε την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) ότι προωθώντας την οπλοκατοχή και την νομοθεσία για την νόμιμη άμυνα, δυσκολεύουν το έργο της αστυνομίας και των εισαγγελέων, αφού δημιουργείται σύγχυση σχετικά με τη χρήση θανάσιμης βίας, ενώ επιπλέον έχουν αυξηθεί οι «δικαιολογημένες ανθρωποκτονίες». Παράλληλα, σε συνεργασία με την NAACP και άλλες οργανώσεις προωθεί εκστρατεία κατά της νόμιμης άμυνας, η οποία «υπονομεύει την ακεραιότητα του δικαστικού συστήματος και βλάπτει τη δημόσια ασφάλεια», ενώ για τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών δήλωσε: «Έχω κουραστεί να πηγαίνω σε κηδείες. Οι ζωές των αστυνομικών είναι πολύ λιγότερο ασφαλείς σήμερα απ’ ότι στο παρελθόν.» Έρευνα της εφημερίδας Γκάρντιαν εμφανίζει αυξημένα ποσοστά των «δικαιολογημένων ανθρωποκτονιών» σε πολιτείες όπου ισχύει ο νόμος για τη νόμιμη άμυνα σε συνδυασμό με μειωμένο έλεγχο στην οπλοκατοχή.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” Κυριακή 21.7.2013

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s