Να αποκτήσεις χρήματα ή να κάνεις αυτό που αγαπάς;

Posted on Κυ 1 Απρ 2012 by

  Αν έχεις πάθος για ό,τι κάνεις αλλά δεν πρόκειται να σου εξασφαλίσει πολλά χρήματα, θα συνεχίσεις να το κάνεις;
  Η συμβουλή που δίνουν σε όλους τους απόφοιτους σχολείων και πανεπιστημίων είναι: ‘‘Κάνε αυτό που αγαπάς και τα χρήματα θα έρθουν.’’
Ενθαρρυντικό μεν αλλά, είναι αλήθεια; Θα μπορούσες να κάνεις αυτό που σε ενδιαφέρει και να μείνεις χωρίς λεφτά, όπως υπονοεί η πιο πάνω ερώτηση;
Οι Leonard A. Schlesinger, Charles F. Kiefer και Paul B. Brown, βασισμένοι σε μια έρευνα που έκαναν για βιβλίο τους, δηλώνουν πεπεισμένοι πως όταν προχωράμε προς το άγνωστο, η επιθυμία είναι τα πάντα-πολύ σημαντική. 
  
  Απλώς θέλεις να κάνεις κάτι που αγαπάς, κάτι που λογικά θα σε οδηγήσει σε κάτι που αγαπάς, ώστε να δουλεύεις καλύτερα. Αυτή η επιθυμία θα σε κάνει περισσότερο δημιουργικό και εμπνευσμένο και θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς πιο γρήγορα.
Επιπλέον, θα σε βοηθήσει να επιμείνεις. Όταν προσπαθείς κάτι που δεν έχει αποπειραθεί κανένας νωρίτερα-που ξεκινά ως ένα ασυνήθιστο σχέδιο στη δουλειά ή ως προσπάθεια να απογειώσεις μια καινούργια δουλειά-θα αντιμετωπίσεις πολλά εμπόδια.
   Δεν θέλεις να τα παρατήσεις στο πρώτο που θα συναντήσεις.
Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εγγυάται πλούτο, ούτε καν οικονομική επιτυχία.
‘‘ Ένας φίλος μας περιμένει έξω απο ένα μπαρ, μαζί με άλλους επαγγελματίες μουσικούς, μετά απο μια ηχογράφηση και μιλάνε με θαυμασμό για κάποιον μουσικό που όλοι τους γνωρίζουν. Ένας απ’ αυτούς σχολιάζει το πόσο ευτυχές γεγονός υπήρξε το ότι η μουσική του ήταν εμπορική.’’
   Σε αυτές τις λέξεις, περιέχεται μια μεγάλη αλήθεια. Όλοι έχουμε την μουσική μας και δεν υπάρχει απολύτως καμμία εγγύηση οτι θα την αγοράσει οποιοσδήποτε. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.
Οπότε, αυτή η ερώτηση επιτίθεται κατευθείαν και ουσιαστικά λέει: ‘‘Έχω την επιθυμία αλλά εν μέρει είμαι σίγουρος οτι δεν θα οδηγήσει σε χρηματικό ώφελος. Και τώρα; Πρέπει να συνεχίσω;’’ Φυσικά και πρέπει. 

   Ας τροποποιήσουμε λίγο την ερώτηση: Αν δεν έχεις την δυνατότητα να κάνεις αυτό με το οποίο παθιάζεσαι, αν για παράδειγμα, κάνοντάς το δεν θα μπορείς να ζήσεις την οικογένειά σου ή θα σε εμπόδιζε να αποφοιτήσεις απο το πανεπιστήμιο (πράγμα το οποίο πιστέυεις πως είναι πιο σημαντικό απο οτιδήποτε σου αρέσει), τότε όχι.
   Καλύτερα να μην επενδύνεις την οικονομική σου επιτυχία σ’ αυτό. Μια βασική αρχή που αφορά στο πώς θα διαχειριστείς το μέλλον σου, είναι πως κάθε μικρό έξυπνο βήμα που κάνεις, θα πρέπει να σου επιτρέπει να επιβιώσεις για να κάνεις το επόμενο.
Άρα, φρόντισε να καλύπτεις πρώτα τις βασικές σου ανάγκες.
Αλλά ακόμα κι αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να ασχοληθείς με το πάθος σου έστω και λίγο κάθε μέρα. Επιβάλλεται! Γιατί;
   Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που κάνουν πρόοδο κάθε μέρα στην κατεύθυνση που τους ενδιαφέρει, δηλώνουν ικανοποιημένοι και πλήρεις.
Είναι ωραίο να επιδιώκουμε την ευτυχία. Το καλό με το πιο πάνω ερώτημα είναι πως μπορεί να παρακινήσει ανθρώπους που διαθέτουν αρκετά χρήματα, ώστε να επανεξετάσουν αν θα ασχοληθούν με πράγματα που δεν τους κάνουν ευτυχισμένους μόνο επειδή τους παρέχουν περισσότερα χρήματα.
   Αρκετά συχνά οι άνθρωποι λένε: ‘‘Μόλις αποκτήσω αρκετά χρήματα, θα κάνω αυτό που πραγματικά θέλω. Δεν θα νοιάζομαι για τα χρήματα.’’ Για κάποιο λόγο, ποτέ δεν το καταφέρνουν.
Η ζωή είναι πεπερασμένη. Η ερώτηση, ίσως είναι ικανή να σας κάνει να ξανασκεφτείτε πώς την ξοδεύετε.
Και βέβαια, το δίλημμα που υπάρχει στην ερώτηση, μπορεί να είναι λανθασμένο. 
   Μπορεί πραγματικά να πετύχετε να κερδίσετε χρήματα ασχολούμενοι με το πάθος σας, ακόμα κι αν προς το παρόν πιστεύετε πως δεν μπορείτε.
Να θυμάστε οτι το μέλλον είναι άγνωστο. Ποιός ξέρει τι θα αγοράσουν οι άνθρωποι ή τι θα εφεύρετε με την επόμενη προσπάθειά σας; Οποιαδήποτε στιγμή, βρισκόσαστε μόνο μια σκέψη μακριά απο μια ενόραση που μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

   Όταν αντιμετωπίζουμε το άγνωστο, ο μόνος τρόπος για να μάθουμε κάτι σίγουρα, είναι η δράση. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανασφάλεια-και ανεξάρτητα αν το να κερδίσουμε χρήματα απο το πάθος μας είναι εντελώς αβέβαιο-οφείλουμε να δράσουμε. Δεν σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να συμβεί, ούτε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα, ούτε να σχεδιάσουμε κάθε ενδεχόμενο.
Κάνουμε μικρά βήματα για να το πραγματοποιήσουμε και απλώς το βλέπουμε να συμβαίνει. Ποιός ξέρει; Ακόμα και το παραμικρό βήμα μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Οπότε, ας κάνουμε αυτά τα μικρά βήματα.
Μπορεί να ανακαλύψουμε οτι το πάθος μας μπορεί πραγματικά να μας αποδόσει χρήματα. Στο τέλος-τέλος, ποιός ήξερε πως μπορείς να πλουτίσεις συνδέοντας όλους τους φίλους σου (Facebook) ή φτιάχνοντας ένας καλό χάρτη (GPS).
   Ακόμα κι αν τελικά δεν πλουτίσεις, θέλεις να περνάς ένα μέρος της μέρας σου κάνοντας ένα τουλάχιστον πράγμα που σε κάνει ευτυχισμένο.
Διαφορετικά, κάτι είναι τρομερά λάθος.

ΠΗΓΗ: HBR

ΑΠΟΔΟΣΗ: womaneveryday

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s