Μαθήματα επιχειρηματικότητας από τον Δαλάι Λάμα

Posted on Πα 6 Ιουλ 2012 by

 

English: 14th Dalai Lama, Dharasmala, India

English: 14th Dalai Lama, Dharasmala, India (Photo credit: Wikipedia)

Οι διδασκαλίες του Dalai Lama μπορούν να οδηγήσουν όσους επιχειρούν και να τους βοηθήσουν να αντλήσουν ζωτικά, πρακτικά και στέρεα μαθήματα. Ακολουθεί μια συνοπτική λίστα.

Η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να επεκτείνουν τις ικανότητές τους. Συνήθως ζούμε την υπόσχεση για καλό μέλλον, με την πώληση ιστορίας. Η τήρηση των πιο κάτω βασικών διδαγμάτων μπορεί να βοηθήσει στον δρόμο της επίτευξης της υπόσχεσης για το μέλλον, με την διαχείρηση των πιο σίγουρων αβεβαιοτήτων.

Αγάπα αυτό που κάνεις και κάνε το ολοκληρωμένα

Αυτό θα αναδείξει το καλύτερο σε ένα εγχείρημα. Για την επίτευξη του άριστου, αξίζει να διακινδυνεύσεις να βασίσεις την εργασία σου στην αγάπη και το πάθος. Κάθε εγχείρημα έχει διαφορετικές ανάγκες και ζητούμενα στην πορεία του. Να αγαπάς τα κρίσιμα στοιχεία σε συγκεκριμένες φάσεις· είναι υψίστης σημασίας. Ακόμα κι αν δεν τα αγαπάς, το να παραστήσεις οτι τα αγαπάς για ένα μεγαλύτερο όραμα, θα το κάνει ευκολότερο. Το πάθος και η αγάπη έχουν τον τρόπο να ξεπερνούν εμπόδια.

Η θυσία είναι η καλύτερη έκφραση ευγενείας

Να κρίνεις την επιτυχία σου με αυτό που χρειάστηκε να αποποιηθείς προκειμένου να κερδίσεις ότι ήθελες. Αυτό σημαίνει κυριολεκτικά οτι η οργανική ανάπτυξη είναι καλύτερη από τις συντομεύσεις. Η καθυστερημένη ικανοποίηση και η θυσία, συχνά οδηγούν σε καλύτερα και ουσιωδέστερα αποτελέσματα. Σε έναν κόσμο επιχειρήσεων, όταν ένα εγχείρημα έχει επιπλεύσει, εάν κάτι αξίζει, δεν θα χάσει σε αξία με τον χρόνο. Σε βάθος χρόνου, ακόμα και τα πιο ασταθή αποθέματα και περιουσιακά στοιχεία, αυξάνουν σε αξία. Να θυμάσαι οτι οι καλύτερες σχέσεις είναι  εκείνες στις οποίες οι βασικές αξίες πίσω από την σχέση, ξεπερνά την ατομική ανάγκη του ενός για τον άλλον. Η θυσία είναι όντως η καλύτερη έκφραση ευγενείας. 

Όταν χάνεις, μην χάνεις το δίδαγμα

Προσαρμόσου, εξελίξου, κάνε ελιγμούς, αναρριχήσου. Μάθε τα μαθήματα και μην επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Κάνουμε συχνά τα ίδια λάθη όταν η συναισθηματική ζωή μας είναι περιορισμένη στο χώρο μεταξύ των αυτιών μας. Ξεπέρασε τον εγωισμό και μάθε. Όταν αντιληφθείς οτι έχεις κάνει ένα λάθος, κάνε άμεσες ενέργεις για να το διορθώσεις. Το να μην παίρνεις αυτό που θέλεις, είναι μερικές φορές ένα υπέροχο παιχνίδι της τύχης. Μάθε τα μαθήματα, άρπαξε την εμπειρία, γίνε σοφότερος και προχώρησε.

Μάθε τους κανόνες ώστε να ξέρεις πώς να τους χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικότερα

Αυτό ισχύει για όλες τις πτυχές ενός εγχειρήματος.  Χτίσε τις δυνατότητές σου από την βάση και κέρδισε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικότητας πριν να κινηθείς σε κάτι καινούργιο. Διάλεξε τους καλύτερους μεταξύ όσων ταιριάζουν με το όραμά σου.

Μην επιτρέπεις σε μικρές διαφωνίες να τραυματίσουν μια σπουδαία σχέση

Η μεγάλη ψευδαίσθηση για τον εαυτό και την  αθανασία συχνά κάνει περισσότερο κακό από καλό. Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από το να διατηρείς καλούς φίλους, μέλη ομάδων, συμβούλους και πελάτες. Ο χρόνος αλλάζει διαρκώς. Κανένα όφελος να μένουμε στο παρελθόν. Μάθε να βλέπεις πάνω και πέρα από μικροκαυγάδες και μικρο-οφέλη. Μια ατμόσφαιρα αγάπης στο σπίτι σου είναι η πηγή της ζωής σου. Αγάπα τους αγαπημένους σου. Στις διαφωνίες με αγαπημένους, ασχολήσου μόνο με την τρέχουσα υπόθεση. Μην ανακαλείς το παρελθόν. Καλλιέργησε σχέσεις και χτίσε γέφυρες. Λειτούργησε σαν καταλύτης.

Value Systems Mosaic

Άνοιξε την αγκαλιά σου στις αλλαγές αλλά μην αφήσεις να φύγουν οι αξίες σου

Ένας τρόπος κάποιου που επιχειρεί να αναγνωρίζει το αξιακό του σύστημα, είναι να εξερευνεί ανεμπόδιστος από αποτυχίες και επιπτώσεις. Διάβαζε πολύ. Αναζήτησε καθοδήγηση από ανθρώπους των οποίων θαυμάζεις τα επιτεύγματα και τις αξίες. Παρακολούθησε άτομα και καταστάσεις που να σε εμπνέουν. Δημιούργησε μια θεματική ηγεσίας στο μυαλό σου και να την τροφοδοτείς διαρκώς με διάβασμα και ενίσχυση του ηγετικού ρόλου. Ζήσε μια καλή και έντιμη ζωή, ώστε όταν θα αναπολείς την ζωή σου στο μέλλον, θα είσαι έτοιμος να την απολαύσεις για δεύτερη φορά. Χτίσε την ζωή σου και τα εγχειρήματά σου, γύρω από βασικές αξίες και πεποιθήσεις. Επέτρεψε στην ζωή και την εργασία σου να αντιπροσωπεύουν κάτι μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό.

Ακολούθησε τους τρεις κανόνες:

Σεβασμός στον εαυτό σου: οι αξίες και τα ιδανικά που σε οδηγούν. Θα αντανακλούν πάνω στα εγχειρήματά σου.

Σεβασμός στους άλλους: Ο χρυσός κανόνας είναι “Κάνε προς τους άλλους αυτό που θα πρέπει να κάνουν εκείνοι για σένα”. Οι επιχειρηματίες, χρειάζεται να κρατούν αυτόν τον ηθικό κανόνα στην καρδιά τους.

Να είσαι υπεύθυνος για όλες τις ενέργειές σου σε κάθε πτυχή του εγχειρήματός σου και σε όλα του τα στάδια.

Να θυμάσαι οτι η σιωπή είναι μερικές φορές η καλύτερη απάντηση

Το επιχειρηματικό πνεύμα τροφοδοτείται από την έκφραση του πάθους σου. Το εγχείρημα είναι το όχημα που βοηθά όσους επιχειρούν, να εκφραστούν. Όμως η έκφραση μέσω της δουλειάς και η συμπεριφορά είναι σημαντικότερα από την έκφραση με λέξεις. Δημιούργησε ένα μέρος στην ζωή σου όπου συναντιέσαι με τον εαυτό σου και του θέτεις ερωτήσεις. Ως επόμενο βήμα, συνδέσου με την ευρύτερη ζωή, μένοντας σιωπηλός τουλάχιστον πέντε λεπτά την ημέρα. Διαλογίσου ώστε να μειώσεις την δραστηριότητα του νευρικού σου συστήματος και  ηρέμησε την δραστηριότητα του εγκεφάλου σου. Πέρασε λίγο χρόνο μόνος κάθε μέρα. Η σιωπή είναι ο πιο καλαίσθητος τρόπος έκφρασης. Δώσε στο νευρικό σου σύστημα, στους νευρώνες και στο βιολογικό σου σύστημα μια ανάπαυλα. Όσο το δυνατόν συχνότερα, να πηγαίνεις σε κάποιο μέρος που δεν έχεις ξαναπάει. Η εύνοια στις τυχαίες ανακαλύψεις έρχεται να χτυπήσει, συχνά όταν την περιμένεις λιγότερο και σε ανοικεία περιβάλλοντα.

Μοιράσου την γνώση σου

Ευτυχισμένα εγχειρήματα!!

ΠΗΓΗ: Forbes

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: womaneveryday