Η ευτυχία κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα

Posted on Τρ 28 Φεβ 2012 by

 Ένας ερευνητής ψυχολογίας του Χάρβαρντ, εξηγεί πως αντί να θεωρούμε την επιτυχία ως πηγή ευτυχίας, θα πρέπει να θεωρήσουμε την ευτυχία ως πηγή επιτυχίας-και μάλιστα περισσότερο ελεγχόμενη απ’ όσο φανταζόμαστε.

Όσοι ασχολούνται με επιχειρήσεις, θεωρούνται γενικά αγωνιστές. Βάζουμε στόχους και πιστεύουμε οτι κατακτώντας τους, θα νοιώσουμε μεγάλη ικανοποίηση. Σύμφωνα όμως μ’ έναν ερευνητή θετικής ψυχολογίας απο το Χάρβαρντ, παρότι μοιάζει αυτόητη η τάση μας να κυνηγάμε επιτεύγματα για να νοιώσουμε ικανοποίηση, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίστροφο.

Όπως αποδεικνύεται, το μυαλό λειτουργεί αποτελεσματικότερα, όταν έχουμε θετική διάθεση, άρα υιοθετώντας αισιόδοξη προοπτική μα επιτρέπει να γίνουμε εξυπνότεροι και περισσότερο δημιουργικοί.

“Βρήκαμε οτι η αισιοδοξία είναι προφήτης επιτυχίας των εγχειρημάτων μας, επειδή επιτρέπει στο μυαλό να συλλαμβάνει περισσότερες πιθανότητες,” λέει ο Shawn Achor συγγραφέας του The happiness advantage. Και συνεχίζει, “μόνο το 25 τοις εκατό της επαγγελματικής επιτυχίας βασίζεται στο IQ. Το 75 τοις εκατό αφορά στο τι πιστεύει το μυαλό για τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς, τις ανθρώπινες διασυνδέσεις και διαχειρίζεται το στρες.”

Shawn Achor  Shawn Achor (Photo credit: parksam)

Αναφερόμενος στις δυσκολίες εξαιτίας των γονιδίων ή της παιδικής ηλικίας, που αφορούν στα επίπεδα αισιοδοξίας και στη διαχείρηση του άγχους, ο Achor ισχυρίζεται οτι “τα γονίδια είναι μεν σημαντικά για την ευτυχία αλλά αυτό βασίζεται στην λατρεία του μέσου όρου. Αυτό σημαίνει οτι ο μέσος άνθρωπος δεν καταπολεμά τα γονίδιά του. Αν δηλαδή έχεις γεννηθεί με γονίδια παχυσαρκίας ή απαισιοδοξίας και δεν διαφοροποιήσεις την συμπεριφορά σου, τότε νικούν τα γονίδια. Η ευτυχία μπορεί να είναι ευκολότερη για κάποιους ανθρώπους, είναι όμως εφικτή για όλους αν μεταβάλλουμε την συμπεριφορά μας και τον τρόπο σκέψης μας. Η έρευνα είναι καταπληκτική. Αποδεικνύει οτι μπορούμε να αλλάξουμε.”

Για περισσότερες πληροφορίες:Happiness makes your brain work better

 

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s