Μαθήματα Φιλοσοφίας…

Posted on Πε 19 Απρ 2012 by

Απο το βιβλίο του Άλλαν Πέρσυ, περισσότερη Καθημερινή Φιλοσοφία, με την προσδοκία να κατευθύνουμε τις λειτουργίες του μυαλού μας σε γόνιμα μονοπάτια.
Όταν καταπιάστηκα να αντλήσω τα αποσπάσματα απο το βιβλίο, σκέφτηκα πως  αναφερόμαστε στην “φιλοσοφία”, χωρίς ίσως να θυμόμαστε τον ορισμό της.
Φιλοσοφία λοιπόν κατά το Wictionary είναι η αγάπη, η επιδίωξη και η αναζήτηση της γνώσης αλλά και η μελέτη και η έρευνα ενός ζητήματος.
Την ερμηνεία από την Βικιπαίδεια παραθέτω αυτούσια:
Φιλοσοφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με ερωτήματα, προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά, θεμελιώδη ή έσχατα, όπως αυτά της ύπαρξης, γνώσης, αξίας, αιτίας, γλώσσας και του νου.
Τέλος σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής είναι όλα τα πιο πάνω κι επιπλέον “η αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με το νόημα της ζωής, του κόσμου και της θέσης του ανθρώπου σε αυτόν” και “πολύπλοκη, σύνθετη σκέψη, προσεκτική διερεύνηση”.
Η ερμηνεία που διακινδυνεύω να δώσω και που σε καμμία περίπτωση δεν αμφισβητεί, ούτε συναγωνίζεται τους ορισμούς ειδικών είναι:
Η σκέψη (για όλα-σχεδόν), που δεν περιορίζεται στο προφανές και το ήδη γνωστό. 

Όμως ας περάσω στο “δια ταύτα” και ας παραθέσω δύο κεφάλαια απο το ωραίο βιβλίο:

Όπως έλεγε εκείνος ο ποιητής που έγραψε στην πόρτα του: «Αυτός που θα μπει εδώ θα μου κάνει τιμή, αυτός που δε θα μπει θα μου προσφέρει ευχαρίστηση»

Βασίζουμε την αυτοεκτίμησή μας στην εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας, κι αυτό ακριβώς μας καλεί ο Νίτσε να καταπολεμήσουμε με το παράδειγμα του ποιητή. Όποιος δεν εξαρτά την ευτυχία του από την εξωτερική επιδοκιμασία βρίσκεται πάντα στην καλύτερη κατάσταση.
   Ωστόσο, τούτος ο μύθος απο το κλασικό Ο κήπος των ανεκδότων φωτίζει την αντίθετη θέση: των ανθρώπων εκείνων που νιώθουν να μην τους καταλαβαίνει ο περίγυρός τους και σκέφτονται ότι σε κάποιο άλλο περιβάλλον θα τους εκτιμούσαν.
   Διηγείται οτι μια μέρα η κουκουβάγια συνάντησε την τρυγόνα, η οποία τη ρώτησε:
«Πού πας;»
«Μετακομίζω ανατολικά» είπε η κουκουβάγια.
«Γιατί;» ρώτησε η τρυγόνα.
«Στους ανθρώπους εδώ δεν αρέσει η κραυγή μου» αποκρίθηκε η κουκουβάγια.  «Γι’ αυτό θέλω να πάω ανατολικά».
«Αν μπορείς να αλλάξεις τη φωνή σου, καλά θα είναι. Αν όμως δεν μπορείς, κι ανατολικά να πας, το ίδιο θα είναι, γιατί ούτε και στους ανθρώπους εκεί θα αρέσεις».
                                              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κανένας δεν είναι τόσο τρελός που να μην μπορεί να βρει έναν άλλο τρελό να τον καταλαβαίνει

Απ’ ό,τι φαίνεται, κάτι πέρα από την τύχη μάς βοηθάει να βρίσκουμε το καλαπόδι μας.
   Σε ένα άρθρο αφιερωμένο στη συγχρονικότητα-τη θεωρία των τυχαιοτήτων όπως την εκθέτει ο Γιουνγκ-αναφέρονταν στον Ερνέστο Σάμπατο για να εξηγήσουν ότι οι συμπτώσεις έχουν περισσότερο να κάνουν με το άπειρο παρά με τη σκοτεινή λογική της τύχης. Ας φανταστούμε δύο φίλους που είναι πολύ δεμένοι και μετά χωρίζουν για να δουλέψουν σε διαφορετικές χώρες. Όσο δύσκολο και να φαντάζει, έχουν μεγάλη πιθανότητα να συναντηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου επισκεφτούν.
   Κι αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: αν συμπίπτουν τα γούστα τους και επιπλέον οι συνήθειές τους, δεν είναι δύσκολο να διαλέξουν να ταξιδέψουν στην ίδια πόλη-στο Τόκιο, για παράδειγμα-την ίδια χρονική στιγμή. Μόλις βρεθούν εκεί, καθότι μοιράζονται τους ίδιους μύθους κι έχουν τα ίδια σημεία αναφοράς, θα οδηγηθούν αναγκαστικά στα ίδια μέρη μια συγκεκριμένη στιγμή της μέρας.
   Όταν, έπειτα απο χρόνια χωρίς να έχουν ιδωθεί, βρεθούν ξαφνικά σε ένα βιβλιοπωλείο για ξένους στη συνοικία Γκίνζα, θα αναφωνήσουν και οι δυο «Τι σύμπτωση!», ενώ στην πραγματικότητα δε θα μπορούσε να έχει γίνει αλλιώς.
   Αντίθετα, τονίζει ο Σάμπατο, δυο άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, μπορεί να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον και να μη συναντηθούν ποτέ, ούτε καν στον δρόμο στον οποίο κατοικούν.
                                              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s