Καθημερινή Φιλοσοφία…

Posted on Τρ 10 Απρ 2012 by

Το βιβλίο τού Ισπανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Allan Percy “Νίτσε-99 Μαθήματα Καθημερινής Φιλοσοφίας”-εκδόσεις Πατάκη, χαρακτηρίζεται και πωλείται ως ‘εγχειρίδιο αυτοβοήθειας’. Ο χαρακτηρισμός απο μόνος του δημιουργεί-σε μένα τουλάχιστον-υπόνοια για ένα εύκολο βιβλίο απο κάποιον που είδε το φως και θέλησε να το μεταλαμπαδεύσει. Η απόψεις μου για τα βιβλία αυτού του τύπου είναι καταγεγραμμένες. (Για όποιον ενδιαφέρεται: Συμβουλές…  και όλη η ενότητα.)
   Ευτυχώς, παρέβλεψα τον χαρακτηρισμό και το αγόρασα.
Ο Νίτσε, στον οποίο ανήκουν τα αποφθέγματα που δίνουν αφορμή για κάθε κεφάλαιο, ο όρος φιλοσοφία, κάτι απο τον τίτλο και το ξεφύλλισμα, το έκανε θελκτικό και αξιόλογο.
Αφού το έχω διαβάσει, έχει πλέον γίνει ένα απο τα βιβλία που δεν μπαίνουν στο ράφι, γιατί ανά πάσα στιγμή, σε όποια τυχαία σελίδα να το ανοίξεις,-κάθε κεφάλαιο καταλαμβάνει δύο σελίδες-νοιώθεις υποστήριξη και κατανόηση και ναι, σου υπενθυμίζει κάτι που μάλλον ήδη γνωρίζεις και ίσως ξεχνάς ή παραβλέπεις.
   Σκέφτηκα να παραθέσω μερικά απο τα κεφάλαιά του, όχι με σειρά, όχι όλα, όχι σε ένα άρθρο.
Κατά βούληση, σύμφωνα με την διάθεση της στιγμής ή τα σημεία των καιρών.
                                               ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Όποιος έχει ένα «γιατί» να ζει, μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «πώς»
   Το στρες και ο αποπροσανατολισμός μάς καταλαμβάνουν όταν χάνουμε απο μπροστά μας τους στόχους της ζωής μας. …η εξάντληση που προκαλεί η δάσπαση έχουν το αντίδοτό τους σε έναν ξεκάθαρο στόχο που δίνει νόημα σε ό,τι κάνουμε, με τις καλές και τις κακές στιγμές του.
   Σχετικά με αυτό, ο Βίκτορ Φρανκλ εκτιμούσε οτι αρκεί ο άνθρωπος να βρίσκει ένα νόημα στη ζωή του για να ξεπερνάει τα περισσότερα απο τα προβλήματα που τον στενοχωρούν. … Πώς να βρει ένα κίνητρο για να σηκώνεται απ’ το κρεβάτι κάθε μέρα.
… ο Νίτσε τονίζει τη σημασία που έχει το να βρίσκουμε ένα “γιατί” να ζούμε. Όταν η ζωή μας γεμίζει απο νόημα, οι κόποι ξαφνικά δεν είναι κούραση αλλά βήματα απαραίτητα προς τον στόχο που έχουμε ορίσει.

 

Ο άνθρωπος που θα πίστευε τον εαυτό του ως απόλυτα καλό, θα ήταν πνευματικά ηλίθιος
Αν η συνείδηση μας κάνει ανθρώπους, τότε και η ατέλεια είναι ένα διακριτικό χαρακτηριστικό του είδους μας. Οι άνθρωποι περνάμε σχεδόν τον περισσότερο χρόνο διορθώνοντας λάθη-φτάνει να διαβάσει κανείς μια οποιαδήποτε εφημερίδα-παρά φτιάχνοντας πράγματ αξίας.
   Η αποδοχή του στοιχείου αυτού του ανθρώπινου χαρακτήρα μάς βοηθάει να είμαστε ταπεινοί και, ακόμα πιο σημαντικό, μας κάνει να συνειδητοποιούμε το τεράστιο πεδίο που έχουμε μπροστά μας για βελτίωση. Κάθε αποτυχία ή λάθος μάς διδάσκει παράλληλα πώς θα επιτύχουμε το καλύτερο. …
   Η πνευματική συμβουλή που μας δίνει ο Νίτσε είναι αυτή: Δεν μπορούμε να φιλοδοξούμε να είμαστε πάντα καλοί και να τα κάνουμε καλά όλα·αρκεί απλώς η διάθεση να κάνουμε σήμερα τα πράγματα λίγο καλύτερα απ’ ότι τα κάναμε χθές.
   Οι Ιάπωνες έχουν μια λέξη, wabi-sabi, που προσδιορίζει την τέχνη της ατέλειας·σε αυτό που είναι ανολοκλήρωτο, ακανόνιστο και πρόσκαιρο υπάρχει ομορφιά και ζωή, γιατί εμπεριέχει τη λαχτάρα της φύσης να τελειοποιήσει τον εαυτό της.

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s